Uuniperunat heppakastikkeella sekä maanantain arkiset pippuripihvit

Kokkailin maanantaina yhtä lempiruokaani, uuniperunaa kylmän kastikkeen kera. Tällä kertaa tein sen hepan kylmäsavulihasta, jota mies kävi ostamassa Takaladon liha&kala-liikkeestä. Paikka on meille entuudesta tuntematon, mutta kyseistä paikkaa suositeltiin joten olihan se kierros siellä tehtävä. Mies tulikin takaisin kotiin ison kassillisen kanssa, joka oli toinen toistaan herkullisempia lihatuotteita täynnä maisteltavaksi ja kokeiltavaksi!

Pieni valinnanvaikeus iski mitä ensin tekisin mutta päätin siis aloittaa hepasta. 


Heppakastike uuniperunoille

1 prk kermaviiliä
1 pienehkö maustekurkku
1 punasipuli
½ punttia ruohosipulia
suola+pippuri myllystä, ripaus chiliä, sekä sokeria
90g kylmäsavuheppaa
2-3 rkl Remouladea

- Silppua, sekoita, laita jääkaappiin maustumaan. 

Uuniperunat folionyyteissä

1.5 kg Rosamundaperunoita
oliiviöljyä
suolaa, cayennejauhetta

- Pese ja kuivaa potut. Tee viilto keskelle (itse tein useamman), sipaise pintaan öljyä ja ripsauta mausteet. Paketoi folioon ja paista uunissa 200 asteessa kunnes kypsiä.

( vähän oikasin ja laitoin kaksi pottua/nyytti.) 



Ja sitten ne "pippuripihvit". Kassissa oli myös jauhelihaa ja tahdoin tehdä niistä jotain. Mietin ensin että tekisin lihapullia, mutta toisaalta en tahtonut sotkea muita makuja tähän jotta selviää minkälaista jauheliha on. Päädyin näihin pippuripihveihin jotka ovat yksi suosikeista(mme koko perheessä) ja tekeminen käy ihan näpsäkästi. 
Vanhempi poikani on muuten mestari paistelemaan näitä! :D



Arkisemmat pippuripihvit
& America maustevoi

Paistijauhelihaa
voita
suolaa ja pippuria myllystä. 

- Sulata voinokare pannulla. Painele esim leikkuulaudan päällä jauhelihapallo littanaksi ja lyö rystysillä littanaksi. Paista & mausta pannulla molemmin puolin. 

Lisäys: pihvien päälle tein vielä maustevoin. 
Voita, Americadippijauhe, mustapippurirouhetta, sokeria, ripaus valkosipulijauhetta. Sekoita kaikki keskenään ja anna maustua jääkaapissa.

Onko nälkä?-blogissa oli vähän aika sitten tarjolla hyvänkuuloista maustevoita. Se pulpahti kokkaillessa mieleeni ja tein sitä meillekin näihin maanantaiversioihin. Tietokone oli varattu juuri silloin ja en päässyt tarkastamaan mitä se kokki olikaan sinne sekoitellut joten mututuntumalla mentiin. :D 



*

Ihastuttiin tähän jauhelihaan aivan täysin! En ole varmasti ikinä syönyt näin hyvää jauhelihaa, vaikka muiltakin palvaamoilta sitä ollaan osteltu. Tämä menee ehdottomasti yli muiden. Siivoilin ruokailun jälkeen keittiötä ja vaikka maha oli toooosi pinkeä ja täynnä, oli närpittävä tuota pihviä vielä vähän lisää..... Huijui mitä herkkuja! 

 Onneksi on asiaa tuohon suuntaan muulloinkin joten hyvää jauhelihaa on luvassa jatkossakin.. ;)




Pääsiäiskori-muffinssit

Selailin vihkoani jossa on pitkä Tehtävien-lista ruuanlaittoon ja leivontaan liittyen, sekä sieltä täältä netistä ja blogeista poimittuja koristeluideoita yms. Siellä listalla on ollut pitkään idea pääsiäiskorista jonka joltain ulkomaalaiselta sivustolta bongasin.
Nyt kun on pääsiäinen, päätin toteuttaa idean. 

Samalla sujautin kolmeen muffinssiin kiitoskortin. 
Kiitokset kuuluvat perheelleni joka on ollut tukena projektissani jossa kutistin itseäni ja tulin aloittaneeksi juoksuharrastuksen. Ensi kesälle onkin nyt sen saralla taas yksi tavoite saavutettavaksi. ;) Vaikka aika hyvin sain aikataulut suunniteltua treeneihini yms, ilman että muu perhe "kärsii", on se väistämättä rokottanut välillä meidän yhteistä aikaamme. Kutistusprojekti päättyi viikonloppuna, sitä juhlistimme käymällä ulkona syömässä ja jälkkäreinä olivat nämä herkut. Niiden kiitosten kera. <3 



Kuppikakut ovat tehty suuriin vuokiin (6kpl), normaalikokoisiin tehtynä ohjeella tulee 12 kpl. 

Mokkatryffelimuffinssit

2 munaa 
1½ dl sokeria
1/4 tl suolaa
1½ tl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja
½ dl tummaa kaakaojauhetta
1-2 tl vanilliinisokeria
1½ dl kermaa
1 dl voisulaa
1½ dl suklaarouhetta ( mokkatryffeliä+brunbergin tumma suklaa)

- Vaahdota munat ja sokerit. 
- Sekoita kuivat aineet keskenään. 
- Lisää vuorotellen sihdaten jauhoseosta, voisulaa sekä kermaa. 
- Lisää lopuksi suklaarouhe varovasti käännellen. 
Paista 200 asteessa 15 minuuttia






Candy Kingin namilaareilta hain muffinsien makeiset. Osa lakuista oli vähän kovettuneita ja yksi katkesikin kun taivuttelin kantokahvaksi. Bisbis tms laku voisi olla parempi vaihtoehto, ovat tuoreita ja pehmeitä.




Vanhempi poikani kysyi nähdessään nämä mustasankaiset muffinssit, että "onko noi vähän niinku kahvakuulia?" 
Voisihan ne vaikka ollakin, olisi sopinut "teemaankin" tällä kertaa. :D















Chilinen tonnikala-papukastike

Kylläpäs nyt on tomaattisia kastikkeita laitettu tänne, tässä taas yksi! Kyllä meillä muutakin syödään, jotenkin vain tänne blogiin eksyy nyt näitä versioita.. :D Ensi viikolla on sitten paljon kaikenlaista herkkua ja kakkua tuloillaan, ja jo tänä viikonloppuna jotain kivaa pääsiäiseksi. 

Takaisin ruokaan.. 
Tämä kastike valmistuu ihan älyttömän nopeasti ja sopii vaikka pizzakastikkeeksi. Erilaisilla lisäyksillä saa vaihtelua, vaihda pavut kidneypapuihin, lisää sieniä, lorauta tilkka kermaa, silppua ruohosipulia... loputon lista.




1 sipuli
½ punainen paprika
1-2 prk tonnikalaa vedessä
1 prk valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
10 oliivia 
250g paseerattua tomaattia
1-2 valkosipulinkynttä
suolaa, pippuria, paprikajauhetta, chilijauhetta, cayennejauhetta, oreganoa
oliiviöljyä

- Kuullota sipulit ja paprikat öljyssä. Kun ne pehmenee, lisää loput ainekset. Anna muhia hetki hiljalleen kannen alla. 
Tarjoa pastan ja raikkaan salaatin kanssa.





Marja-riisivanukas

Olen viime viikkoina ahkerasti tyhjentänyt meidän pakastinta ja varsinkin marjat on olleet suurkulutuksessa.
Kun alkuviikosta tein kaalilaatikkoa, keitin puuroriisiä sen verran enemmän että sain tehtyä siitä välipalalle riisivanukasta. 



3-4 dl kypsää puuroriisiä
1 dl puolukkaa
2 dl mansikkaa
2 dl mustikkaa
1 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
(ripaus suolaa, jos riisi ei ole suolavedessä keitetty)

- Survo marjat ja lisää puuroriisin joukkoon sokereiden kanssa. Vaahdota kerma ja lisää seokseen. 
Anna maustua jääkaapissa n. tunti ennen tarjoamista. 
Nauti!



Kermainen kaalilaatikko

Meidän uunista tulvii tällä hetkellä ihana savukalkkunan tuoksu, mutta siitä myöhemmin tällä viikolla. Nyt on vuorossa ruoka jota kokkailin maanantaina.

Kun aiemmin kirjoittelin lapsuusherkustani Italianpadasta, niin nyt on vuorossa lapsuusinhokki, ja vielä isolla Iillä! En voinut sietää kaalinhajua tai makua, ja jo sen valmistusvaiheessa naama oli vihreänä. Mutta nyt..
Kaaliruuat on yksi suosikeistani, käytän sitä keitoissa, laatikoissa, pataruuissa jne.. 

Tämä kermainen versio on opittu eräältä vanhalta rouvalta joka usein toi meille tekemäänsä kaalilaatikkoa. Hän nappasi ruuan uunista ja ajoi meille herkullisen tuoksuinen paketti mukanaan. 


1 kaali
2 sipulia
750g naudan paistijauhelihaa
puuroriisiä
suolaa, pippuria, paprikajauhetta, cayennejauhetta, valkosipulijauhetta
voita
kuohukermaa

- Keitä puuroriisi kypsäksi.
- Paista ja mausta jauheliha sekä sipulit. 
- Pilko kaali pieneksi, ja kuullota se pannulla voinokareen kera pehmeäksi. 
Lisää kaikki ainekset uunivuokaan, sekoita ja kaada päälle kuohukerma.
Kypsennä uunissa 200 asteessa  n. 40minuuttia jonka jälkeen pienennä lämpöä ja anna laatikon muhia rauhassa. 
Laita leivinpaperi/folio päälle jos meinaa tummua.

*
Eihän laatikkoni tietenkään täsmälleen samalta maistunut. Olenhan vasta muutaman vuoden tätä treenaillut.. Tämä satsi oli kuitenkin jo aika lähellä tuon rouvan tekemää, mutta se jokin vielä puuttui.. Ehkä vuosikymmenien kokemus?
Cayennejauhe on muuten oma lisäykseni, se sopii tähän oikein hyvin mielestäni. No mutta. Jatkan treenejä enkä luovuta. Ehkä jonain päivänä löytyy, se jokin..?


Yrttinen broilerpata

Onkohan jo viimeisiä pataruokia tälle keväälle? Nyt kun pakkaset aina vaan jatkuu niin jatkuu pataruokien tekokin. Kesällä tulee harvemmin patoja tehtyä. 

Tein padasta vaihtelun vuoksi yrttisemmän ja lorautin kermaa joukkoon pehmeyttä tuomaan. Jasminriisi on tälläisen ruuan kanssa hyvä. 


400g broilerin filesuikaleita
1 keltainen ja punainen paprika
1 sipuli
oliiveja
2-4 valkosipulin kynttä
mausteet: suola, pippuri myllystä, ripaus cayennejauhetta, 
Mausteyrttiseosta joka sisältää: rosmariinia, timjami, kynteli, meirami, basilika ja oregano
vettä
kuohukermaa

- Lisää mausteet kulhoon ja pyöritä broilersuikaleet niin että mausteet levittyvät tasaisesti.  
Pilko sillä aikaa kasvikset ja kuullota ne pannulla lähes kypsiksi, lisää pataan. 
Paista pannulla seuraavaksi maustetut broilersuikaleet ja lisää pataan. Kuumenna pannulla vielä vettä ja kaada pataan niin että broilersuikaleet ja kasvikset juuri peittyvät. Lisää oliivit.
Laita uuniin 200- asteeseen 30-45 minuutiksi, lisää kuohukermaa ja anna muhia vielä hetki uunissa. 
Tarjoa pata Jasminriisin kanssa.

Italianpata

Italianpata oli pikkutyttönä yksi lempiruuistani. Ja kyllä. Juurikin se valmispussi joka lisätään veden kera jauhelihan päälle. 
Joskus tuli ostettua sitä "pahan päivän varalle", kun pitäisi saada ruoka nopeasti valmiiksi. En osta enään. Joko pussin sisältö on muuttunut, tai oma makuaisti,  mutta se ruoka ei ole hyvää. Tunkkainen maku jossa paljon mausteita ja suolaa!! 

Tässä vuosien aikana olen hionut oman versioni tästä padasta, joka maistuu meille kaikille. On helppotekoista  ja ruoka valmistuu yhdessä kattilassa, eikä varmasti montaa minuuttia enempää aikaakaan mene valmistamiseen, kuin jos tekisi sen pussihirvityksen.




750g naudan paistijauhelihaa
1-2 sipulia
1 punainen ja keltainen paprika
1-2 dl herneitä (Lidlissä on hyviä)
2-4 valkosipulinkynttä
500g paseerattua tomaattia
½ litraa vettä
n. 200g spagettia pätkittynä
mausteet jauhelihaan: suola + pippuri myllystä, mustapippurijauhe, paprikajauhe, ripaus chilijauhetta, 
mausteyrttiseos joka sisälsi: rosmariinia, timjami, kynteli, meirami, basilikaa ja oreganoa + ripaus sokeria

- Ruskista ja mausta jauheliha sekä sipulikuutiot. Lisää pilkotut paprikat ja kaada paseerattu tomaatti päälle. 
Sekoita ja lisää vesi hiljalleen. Lisää hakatut valkosipulinkynnet.
Kun ruoka kiehuu, lisää pätkityt spagetit. Lisää yrttimausteet sekä pakasteherneet viimeisenä. 
Anna muhia kannen alla kunnes spagetit on kypsiä. 

Tarjoa raikkaan salaatin kera. 




Marjarahka

Kyllä meitä nyt hemmotellaan, aivan älyttömän mahtava auringonpaiste taas tänään. Lievittää pientä harmistusta tuosta jatkuvasta lumentulosta, tuntuu että kevät ei ala koskaan vaikka se on aivan tuossa "nurkan takana". 

Eräs aurinkoinen päivä sulattelin pakastimesta edelliskesän marjoja ja valmistin välipalalle rahkaa. Täällä oli jo aurinko ja marjat, enään puuttuu kesä ja lämpö!! ;)



5 dl mansikkaa ja mustikkaa
1 prk (250g) maitorahkaa
2 rkl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
1-2 dl kuohukermaa

- Sekoita marjat, rahka ja sokerit keskenään. Vaahdota kerma vaahdoksi ja lisää seokseen. 

Vinkki: käytä rahkaa kakun täytteenä. Jos rahka on liian löysää, lisää muutama liivatelehti. 

*

Survoin marjat ensin sauvasekoittimella ja painoin vielä siivilän läpi jolloin marjasurvoksesta tuli oikein sileää. Meidän mustikat oli puolisulatettuja jo aiemmin, joten ovat paksukuorisempia jonka vuoksi tuo soseutus.. 


Rahkatorttu

Jos jossain olisi tarjolla useampaa eri sorttia herkkuja, ja tämä olisi yksi niistä on varmaa että valitsisin ensimmäisenä palan tätä. Tämä sitruunainen rahkatorttu on aina vain niin hyvää, mukavan raikas ja oikein hyvä leivonnainen näin pääsiäisenkin aikaan.
Olen joskus kokeillut käyttää sitruunan tilalla limeä ja toimii kyllä niinkin!


Pohja

100g voita
1 dl sokeria
1 muna
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte

1 prk (250g) rahkaa
200g tuorejuustoa
3 munaa
1 sitruunan raastettu kuori
1 sitruunan mehu
2 rkl perunajauhoa
3/4 dl - 1dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl kuohukermaa

- Voitele irtopohjavuoan (n.25cm) reuna, ja pistä pohjalle leivinpaperia. Kiinnitä vuoan reunat ja leikkaa ylijääneen leivinpaperin reunat pois. 
- Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna vatkaten, sekä leivinjauhe-vehnäjauhoseos.
- Levitä taikina jauhotetun käden avulla vuoan pohjalle ja reunoille.
Pistä kylmään siksi aikaa kun valmistat täytteen. 

- Notkista tuorejuusto kulhossa, lisää joukkoon rahka ja sekoita sileäksi.
- Lisää munat, sitruunan raastettu kuori sekä mehu. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne täytteeseen. Vaahdota kerma ja lisää seokseen. 
Kaada vuokaan ja tasoita pinta.
Paista 175-asteessa 50-60minuuttia.
Jäähdytä haaleaksi, irroita reunat ja siirrä tarjoilulautaselle. 

Vinkki:
- lisää täytteeseen hedelmiä: persikkaa/hedelmäcoctailia/päärynää jne.. 
- älä paista liian pitkään uunissa sillä täyte "kuivuu"


Pitaleivät

Uskaltauduin monen vuoden tauon jälkeen taas tekemään pitaleipiä. Syy tähän on se, että Mimmin sivuilta löytämäni ohje selvensi että näihin on ihan oma tekniikkansa. Ei siis ole tarkoitus tehdä sämpylöitä joiden väliin tulee höysteet vaan tarkoitus on tehdä onttoja leipiä. Muutama pieni niksi ja leivät olivatkin aivan toisenlaisia. 
Hyvästit tuhdeille sämpylöille joita ennen pitaleiviksi kutsuin! ;)



8 kpl

3 dl vettä
25g hiivaa
1tl suolaa
1 tl sokeria
1 rkl öljyä
n. 7dl vehnäjauhoja

- Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri, öljy sekä jauhoja vähitellen. Alusta taikina kimmoisaksi ja sileäksi.
- Jaa taikina jauhotetulla pöydällä 8 osaan. Pyöritä taikinapalat palloiksi ja kohota niitä peitettynä noin 20 minuuttia.

- Vuoraa kaksi peltiä leivinpaperilla ja ripottele paperille jauhoja. 
Jauhot estävät leivän tarttumisen paperiin, ja ne pääsevät vapaasti paistumaan ontoiksi. 
- Kauli taikinapallot noin 15 senttisiksi pyörylöiksi ja nosta kummallekin pellille 4 pyörylää. 
Peitä liinalla ja anna kohota 15 minuuttia. 

Kuumenna uuni 250-275-asteeseen. Kuumenna tyhjä pelti uunissa ja vetäise hieman hieman kohonneet pitaleivät leivinpaperin kanssa kuumalle pellille ja laita pelti uunin keskiosaan. 
Kun leivät laitetaan kuumalle pellille, sen pitäisi edesauttaa ontoksi kohoamista.
Paista leipiä 7-10 minuuttia yhtä pellillistä kerrallaan. 
Pitaleipä on kypsä kun se lastalla tms tuntuu kevyeltä. Harjaa leivistä ylimääräiset jauhot pois. 
Jos et käytä leipiä heti, pussita tai laita muovikelmua päälle. 

*

Pitaleipien kanssa meillä oli tulinen jauhelihakastike, sekä
tomaattia
kurkkua
paprikaa
punasipulia
jääsalaattia
jalapenoja
aurajuustoa muruna
Dressinkiä ja Remouladekastiketta





Tomaattinen pastakastike

Tämä kastike on meillä sellainen peruskastike johon sitten lisään jauhelihan/kasviksia/lihapullia/tonnikalaa tai tarjoan esimerkiksi paistetun broilerpihvin kera. Erilaiset yrtit, mausteet ja vaikka sienet tuovat aina uutta vivahdetta mukaan. 

Tämä pasta+kastike oli eräs päivä ruokana kanapihvien kanssa. Ruokaa jäi yli ja perheen pienin söi tätä seuraavana päivänä päiväruuaksi ihan kasvisversiona. Kun minä napsasin kuvaa annoksesta, pieni vikkelä mies oli jo jääkaapilla ja tuli takaisin oliivipurkin kanssa. "anna?".   



1 prk (500g) Paseerattua tomaattia
1-2 sipulia
1 punainen paprika
ja 1 oranssikin jos tahtoo
ja vaikka kesäkurpitsaa
1-3 valkosipulin kynttä
suolaa, pippuria myllystä, paprikajauhe, oregano, basilika, 1-2 rkl sokeria
oliiviöljyä

- Kuullota pilkotut sipulit ja kasviket oliiviöljyssä pannulla. Lisää paseerattu tomaatti, sekä samalla purkilla mitattuna puoli purkillista vettä (noin). 
Lisää mausteet ja valkosipulit, anna muhia hiljalleen kannen alla. 
Käytä kastike broilerpihvien, lihapullien, jauhelihan, pastan.. jne.. kera. 

Vinkki: Salamimakkaralla tai pekonilla saat kastikkeeseen lisää makua.

Koskenlaskija-kasvispiirakka

1239626099_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tällä ohjeella tulee pellillinen. Piirasvuokaan valmistettuna ohje puolitetaan.

Pohja

5 dl vehnäjauhoja
1 dl kauraleseitä
2 tl leivinjauhetta
2 dl voisulaa
2 dl vettä

Täyte

Punainen ja keltainen paprika
½ kesäkurpitsa
2 munaa
3 dl kermamaitoa
½ dl maitoa
vajaa paketti Koskenlaskijajuustoa
4-5 dl juustoraastetta
oman maun mukaan mausteita

- Sekoita pohjan kuivat aineet voisulaa, lisää viimeisenä vesi. Taputtele pellille leivinpaperin päälle.
- Pilko kasvikset kuutioiksi. 
- Kuumenna maito ja sulata koskenlaskijajuusto siihen. Sekoita täytteen ainekset keskenään ja kaada pellille. 
Paista 200-asteessa 30minuuttia.

*
Pengoin vanhaa blogiosoitettani ja sieltä tuli tälläinen piirakka vastaan. Lisään ohjeen tännekin talteen sillä muistan että piirakka oli oikein hyvää. 

Pääsiäinen lähestyy

Täällä on ollut pieni hiljaisuus. Päivät on nyt niin täynnä tekemistä ja sen kummempaa tai uutta ole tullut keittiössäkään tehtyä. Sen sijaan tässä muiden tekemisten lomassa, täällä on suunnittelut täydessä vauhdissaan, nimittäin loppukuusta juhlitaan meidän pienimmän syntymäpäiviä. Ihanaa, pääsee järjestämään juhlia! Leipomaan!!

Kuten yleensä, suunnitelmia on paljon ja niitä olen alkanut tässä raapustella paperille. En muista mitään (??) ilman muistiinpanoja, ideat sinkoilee ja niitä tulee lisää ja puolet vielä unohtuu matkan varrella. Joten tuo ruutupaperi on ihan hyvä juttu. Samalla näkee vähän kokonaisuutta tarjottavista. 
Vieraita tulee paljon ja muutamana päivänä joten syötävien on oltava sen mukaiset ja riittoisat. 

Palaan tässä nyt sen ruutupaperini ääreen kun tässä talossa on päivänunien mittainen rauha. Tässä teille söpöäkin söpömmät pääsiäistipuset jotka meidän ihana herttainen naapurin mummu toi pojille viime pääsiäisenä!



Aurinkoista tiistaita! <3

Johanna





Herkku-uunijuusto

Uunijuusto on ihan kiva välipala, ja miksei iltapalakin. Ei ole työläs tehdä ja on hyvää lämpöisenä sekä kylmänä. Meillä tästä pitää kaikki: joku syö kanelilla ja sokerilla, joku pelkällä sokerilla ja joku maidon kera. 
Myös hillo ja kermavaahto sopisi uunijuuston kanssa.


5 dl vettä
2 dl kuohukermaa
4 dl Valio rasvatonta maitojauhetta
2 munaa
½ tl suolaa
2 tl vanilliinisokeria

Tarjoiluun: kanelia ja sokeria / maitoa / hillo + kermavaahto

-Sekoita maitojauhe nesteeseen. Lisää munat ja suola sekä vanilliinisokeri. Vatkaa tasaiseksi.
-Kaada voideltuun, 1,5 litran uunivuokaan. 
Paista 175-asteessa 35-40 minuuttia
tai kunnes on hyytynyt.

Herkuttele haaleana. 



Herkkupullat

Hyvää Naistenpäivää kaikki ihanat naiset! 

Kun joskus löysin tämän ohjeen, kiinnostuin siitä siksi kun taikina tehdään hieman eritavalla kuin normaali pullataikina. Pullat ovat tosi pehmeitä, ja vielä kun pintaan sipaistaan voisula ja vanilliinisokeriseos.. namnam! Olen tehnyt näistä välillä spiraalinmallisiakin, alkuperäisessä ohjeessa jossain lippulappusessa nämä olivat tälläisiä ruuveja. 


Sokeriruuvit

n. 20 kpl

25g hiivaa
2 dl maitoa (tai kermaa)
1/4 tl suolaa
2 tl sokeria
6-7dl vehnäjauhoja
75g voita
3/4 dl sokeria
1 muna

Pinnalle: voisulaa, ½-1 dl sokeria + 1rk vanilliinisokeria

- Murenna hiiva kulhoon. Lämmitä maito tai kerma kädenlämpöiseksi, lisää suola, sokerit ja enin osa jauhoista. 
- Vaivaa taikina kimmoisaksi ja sileäksi. Jatka alustamista niin kauan että taikina irtoaa kulhon reunoilta. Ripottele pinnalle jauhoja, laita leivinliina kulhon päälle ja kohota 30-40 minuuttia.
- Sekoita sillä aikaa rasva ja sokeri kuohkeaksi, lisää seokseen muna ja kaada seos kohonneen taikinan joukkoon. Lisää jauhoja tarpeen mukaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. 
- Leivo taikinasta sormen paksuisia ja noin 30cm pituisia tankoja ja laita pullat pellille ruuveiksi ja kohota liinan alla kaksinkertaiseksi. 

- Paista uunin keskitasossa 
8-10 minuuttia 250- asteessa.

- Voitele kuumat pullat voisulalla ja kasta sokeriseokseen. 



Broilerikiusaus

Tein eräs päivä pitkästä (siis todella pitkästä) aikaa kiusausta. Tällä kertaa broilerversiona joka sai kyytiinsä parsakaalta. Ruoka muhi uunissa aika pitkään koska ulkoilimme sen aikaa, sisälle tultaessa vastassa oli hyvät tuoksut ja sai vatsan kirkumaan entistä lujempaa!


n.15 perunaa
2 sipulia
800g broilersuikaleita
1 parskakaali
1-2 valkosipulinkynttä
mausteet: suola+pippuri myllystä, chilijauhe, paprikajauhe, Meiran Yrttinen pippurimausteseos
4-5dl kuohukermaa

Salaatti: jääsalaattia, vuonankaalta, keltaista paprikaa, kurkkua

- Paista broilersuikaleet ja sipulit kypsäksi, mausta makusi mukaan.
- Esikeitä/höyrytä parsakaalta lähes kypsäksi.
- Kuori ja pilko perunat, lisää uunivuokaan broilersuikaleet ja sipulit, sekä parsakaalinpalat.
Ripottele pinnalle Meiran yrttistä pippurimausteseosta ja kaada kerma päälle.
- Paista uunissa 200 asteessa kunnes perunat on kypsiä. Anna hautua hetki folion alla ennen ruokailua. 
Tarjoa raikkaan salaatin kera.



Vanhempi poikani näki ruuan tässä vaiheessa ennen kerman lisäämistä ja huomasi:
" toi näyttää ihan samalta kuin niissä kokkiohjelmissa!" 






Marjavaahto




Löysin Tupun tuvasta tälläisen herkullisen välipalan, jota tekaisin sitten meillekin kulhollisen. Sai kiitosta ja kulho tyhjeni kyllä seuraavaan päivään mennessä ihan kiitettävän puhtaaksi. ;)

Hieman sovelsin ohjetta sen mukaan mitä kaapista löytyi ja näillä mentiin:

4½ liivatelehteä
2.5dl kuohukermaa
5dl marjoja (mansikkaa + punaherukoita)
½ dl vettä
2dl mansikkajogurttia
½ dl ranskankermaa
½ dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria

- Laita liivatelehdet kylmään veteen. 
- Survo marjat, paina halutessasi siivilän läpi. 
- Lisää marjasurvokseen sokerit, ranskankerma, jogurtti. 
- Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata liivatteet. Lisää liivateseos nauhana marjaseokseen.
- Vaahdota kerma löysähköksi vaahdoksi ja lisää seokseen. 
- Vatkaa tasaiseksi ja pistä jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään. 





Banaani-vaniljakahvikakku

Tummuneet banaanit on hyvä hyödyntää leivontaan, niistä saadaan herkullista pannaria, vohveleita, muffineita tai vaikkapa tälläistä kahvikakkua. 

Vaihtelun vuoksi paistoinkin kahvikakun 22cm:n irtopohjavuoassa, syy löytyy kohta..


2 munaa
2,5dl sokeria
100g voita
5 dl jauhoja
2 tl vanilliinisokeria
1 tl vaniljasokeria
1/4 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
2 kypsää banaania
2 dl vaniljajogurttia
pinnalle: kermavaahtoa, paahdettuja mantelilastuja

- Vaahdota munat ja sokeri oikein kuohkeaksi vaahdoksi.
- Sulata voi, lisää soseutettu banaani ja vaniljajogurtti.
- Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää munasokerivaahtoon vuorotellen jauhoseosta ja banaaniseosta.
- Voitele ja jauhota kakkuvuoka, paista alatasolla
175- asteessa 50-60 minuuttia

En itse henk.koht pidä banaanikakuista, varsinkin jos niissä on inkiväärit sun muut kanelit jne.. ( paitsi ystäväni tekemästä kakusta pidin, valitettavasti ohje on kateissa!!) Makea banaani vain ei ole hyvää ja vielä kun joukkoon laittaa jouluisia mausteita..??! Jätin tästä ohjeesta turhat mausteet pois, joten maku jäi selkeämmäksi. 



Paistoin kakun ja annoin sen maustua + tiivistyä yön yli. Aamupäivästä levitin pintaan kermavaahdot ja paahdetut mantelilastut.
Kun kakku oli tekeytynyt vielä jääkaapissa kermavaahdon kera, maku oli oikein hyvä ja kakku oli mehevä. 







Kruunukakku

Sain pyynnön tehdä kakkua, toivomuksena oli tumma tausta marsipaanista ja päälle kullanhohtoinen kruunu. Minulta on kultatomu loppu joten sovittiin että käytän helmiäisnonparelleja. Minulle annettiin paperin jossa oli kaikki toivomukset kakun ja koristeen suhteen, joten minulle jäi jälleen vain itse tekeminen. 

Syntymäpäiväkakku menee heidän Azerbaijanilaiselle asiakkaalleen joka tulee pienen seurueen kanssa Suomeen. Täytetoivomuksena oli sama sitruunamousse kuin tilaajan omassa 60-vuotiskakussa jonka tein hänelle tammikuussa. 


En alkanut näpertämään nonparelleja millään tavalla symmetrisesti, vaan sivelin kruunun kauttaaltaan pikeerillä, ja painoin nonparellit päälle. Kruunu oli luonnossa mukavan eläväisen näköinen, kuvissa nämä tyhjät kolot näyttävät aivan eriltä. 

A-kirjaimen väriä ei päätetty minkä väriseksi se tulisi, ja siihen sain vapaat kädet. Päädyin valkoiseen johon sivelin samanhohtoista helmiäiskimalletta jota oli nonparelleissakin. Tilaaja itse lisää vielä punaherukoita reunoille, hän lupasi laittaa valokuvaa tulemaan. Lisäilen sen sitten tännekin. :)



Pinnalle tuli tummanruskea marsipaanilevy jonka asetin kakun päälle, leikkasin saksilla hieman reunoja lyhyemmäksi ja viimeisenä painoin voiveitsellä reunat sileäksi.

Tässä kuvassa näette pursotuskorokeviritelmäni :D 
En osaa enään pursottaa (enkä tehdä kakkuja) ilman tuota pyörivää alustaa, päälle kattila korokkeeksi ja siihen lasilautanen. Hieman kohoavat lautasenreunat estävät kakun putoamisen/luiskahtamisen. 
 Niin helppo pursottaa näin kun kakku on korkealla!





Kakku on 5 munan ( n.15hlö)
Välissä Sitruunamousse + appelsinimarmeladi
Pinnalla marsipaanilevy
Koriste marsipaania + helmiäisnonparelleja + helmiäiskimalletta
pursotukset kuohukermaa + vanilliinisokeri+sokeri

Tässä vielä kuva kakusta marjojen lisäyksen jälkeen. Kauniit värit, eikös? 






Aamiainen

Välillä viikonloppuaamuina on mukava syödä hyvin heti aamusta. Tässä yksi oikein herkkuaamiainen, ja jolla lähtee taatusti nälkä isommaltakin karjulta!

Ohje on ollut monesti tulossa blogiin mutta aina jäänyt kuvaamatta kun tätä on tehty. Nyt kuvasin, ja samalla osallistun ohjeellani Kiekun Kananmuna reseptikisaan. 
Hetken epäröin lähdenkö kisaan ollenkaan ja vain lisään ohjeen. Onhan munakas ehkä vähän tylsän kuuloinen heti alkuunsa, mutta tämän ohjeen takana pysyn kuin kivi. On tämä sen verran herkullinen kokoonpano!! ;)



Aamiaiseni koostuu siis kuohkeista kermamunakkaista, joiden väliin tulee cheddarjuustoviipale, punasipulisilppua sekä chilinen täyte. 


Kuohkea kermamunakas (3 kpl)

2 isoa kananmunaa
½ dl kuohukermaa
voita paistamiseen

Täyte

75g Cream Fraichea
½ tomaatti
3 siivua juustoa
3 siivua kalkkunaleikettä
suolaa ja pippuria myllystä, sekä hyvä tujaus chilijauhetta

Lisäksi: Cheddarjuustoviipaleita, punasipulia silputtuna

- Riko kananmunat kulhoon, lisää kerma ja vispaa hetki niin että munien rakenne rikkoutuu. 
- Kuumenna pannu, ja paista voin kera letuiksi.

- Pilko tomaatti, juusto sekä kalkkunaleike pieneksi silpuksi. Lisää Cream Fraiche sekä mausteet. Anna maustua kylmässä ennen tarjoilua. 

- Laita lautaselle lettu, cheddarjuustoviipale, punasipulisilppua sekä täytettä. Taita kaksinkerroin ja nauti!

*

Pläräilin joskus kaupassa Karppaajat-lehteä josta mieleeni jäi munakasrulla jossa käytettiin kermaa ja munia pohjaan. Täytteen olen tehnyt oman maun mukaiseksi. :)









Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...