Kugelhopf -hedelmäkakku

Vihdoin sain (aikaiseksi) toteutettua monivuotisen haaveeni ja leivoin Kugelhopf-kakun! Tätä kakkua ei ihan vain pyöräytetäkään siinä sivussa vaan työvaiheita oli monia. Tuntui että ohje ei lopu koskaan! :D  "tee sitä, tee tätä tee tuota. Laita uuniin ota uunista ja laita vielä takaisin.."jne jne. Pitkää ohjetta ei kuitenkaan kannata pelästyä, vaan kakku on ihan helppo tehdä kunhan seuraa vain tarkkana ohjetta. :)

Kugelhopf kakku ei ole tavallinen kahvikakku, vaan tämä kakku nostatetaan hiivalla ja tähän tehdään taikinanjuuri. Tähän tulee kirsikkaviinalla liotettuja rusinoita, kirsikoita sekä manteleita. Tein kakun täysin ohjeiden mukaan, mutta vaihdoin kirsikat kuivattuihin karpaloihin ja kirschin vaihdoin Kirsberryyn. Kokonaisten manteleiden sijaan käytin rouhetta kun sitä kaapissa nyt sattui olemaan, hetken mietin pussi kädessäni jätänkö pois jos ne vaikka palaakin tai jää kiinni vuokaan? "Antaa mennä", päätin ja kaatelin pussista rouhetta pohjalle, katsotaan mitä tulee.. Ja hyvä tuli, rouhe toi kivan lisäyksen kakkupalaan kuivattujen marjojen lisäksi.



Kugelhopf-hedelmäkakku
(15 palaa)


2 dl rusinoita
3 rkl kirsikkaviinaa (itse laitoin Kirsberryä)
2 rkl kuumaa vettä

2 dl täysmaitoa
25g tuorehiivaa
6 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
½ tl suolaa
1½ dl tomusokeria
125g huoneenlämpöistä voita
100g coctailkirsikoita (laitoin karpaloita)
2 rkl kuorittuja manteleita (mantelirouhetta)
Lisäksi, voita vuoan voiteluun, tomusokeria koristeluun

- Mittaa rusinat kulhoon. Kaada päälle kirsikkaviina ja kuuma vesi. Anna turvota 40 minuuttia, kääntele muutama kertaa sinä aikana. 
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi eli n. 37-asteiseksi. Liuota hiiva maitoon. Sekoita joukkoon 1½dl vehnäjauhoja. Anna taikinanjuuren levätä noin 30 minuuttia kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi. 

- Sekoita kananmuna, suola ja tomusokeri taikinanjuuren joukkoon. Lisää 4½ dl vehnäjauhoja parissa erässä. Vaivaa taikinaa reilu 10 minuuttia. Vaivaa pehmeä voi taikinaan. 
Valuta rusinat, puolita cocktailkirsikat jos niitä käytät ja lisää ne taikinaan. 
Voitele korkea rengaskakkuvuoka (halk. 22cm, vetoisuus 1½-2litraa) huolellisesti voilla. 
Painele mantelit/rouhe vuoan koloihin. Levitä taikina vuokaan, painele ilmakuplat pois ja tasoita pinta. Ripottele hieman jauhoja pinnalle. 
Peitä vuoka leivinliinalla ja anna kakun kohota muhkeaksi 45-60 minuuttia. 

Paista kakkua 175 asteisen uunin alatasossa 30 minuuttia. 
Kumoa kakku leivinpaperin päälle pellille ja ota vuoka pois. Jatka paistamista uunin keskitasolla noin 10 minuuttia kunnes se on kauniin ruskea. 

Ota kakku pois uunista ja laita vuoka takaisin jäähtyvän kakun päälle jotta haihtuva kosteus pysyy kakussa. Anna jäähtyä kokonaan vuoan alla. 

Siivilöi jäähtyneen kakun päälle tomusokeria. 








Kakusta tuli hieman samanmakuinen kuin Kahvikehrät, ilman sitä rapeutta ja sokerisuutta. Mieto hiivanmaku tässä oli, ja ehkä kakkua voisi vielä kostuttaa jollakin? Ihan hyvä kakku tuli, odotukset oli kuitenkin ehkä vähän korkeammalla kun oli aika monivaiheinen ja kaikkea. :D 






Ruispiparit (munaton)


Kun leivoin näitä ruispipareita ensimmäisen kerran, olin varma että reseptissä on sattunut virhe ja siihen on unohdettu merkata yksi kananmuna. Taikina oli kamalaa leivottavaa, se mureni eikä kaulimisesta meinannut tulla mitään. Olin jo vähällä lisätä sen kananmunan joukkoon kunnes huomasin että tätä taikinaa täytyy pehmentää käsissä, ja työstää lähes huoneenlämpöisenä. Jääkaappikylmänä se ei toimi, kuten yleensä pipari- ja pikkuleipätaikinat tekee. Kylmänä tämä taikina vain murenee.

Taikinaan ei tule oikein mitään ja silti, nämä olivat ihan älyttömän herkullisia! Näiden leipomisen jälkeen huomasin muitakin ruispipariohjeita joihin tuli erilaisia mausteita, vaan minusta nämä oli täydellisiä juuri näin, rukiin ollessa pääosassa. Tosin mietin toista satsia tehdessäni että valkosuklaaraidoitus voisi olla kiva lisä näihin rapsakoihin ja maistuviin piparkakkuihin. :)


Suomalaiset ruiskakut
(45-50 kpl)


200g voita
100g (runsas dl) sokeria
1 tl leivinjauhetta
150g ( n.2 2/3dl) ruisjauhoja
125g ( n. 1½dl ) vehnäjauhoja

- Hiero pehmeä voi ja sokeri keskenään. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voisokeriseokseen. 
Jauhota leivinpöytä ja kaulin, ja kauli taikinasta ohut levy. Ota muotilla piparkakkuja, nosta lastan avulla leivinpaperin päälle uunipellille. Jos meinaa tarttua, jauhota myös lasta. Pistele piparkakkuihin reikiä. 
Paista keskitasolla 200 asteessa 5-8 minuuttia.







Joulun kahvikakku

Moni on varmasti huomannut että olen kahvikakkufani? Tässä teille minun suosikkikahvikakkuni jouluksi. Sitä on leivottava joka joulu, ja jos olen antanut kahvikakkuja lahjaksi hyvin usein valitsen tämän kakun. Kakussa maistuu ihanasti kaikki joulun mausteet sekä fariinisokeri. Ja mikä parasta, tämä on sellainen ohje jossa todellakin kaikki ainekset vain sekoitetaan yhteen!  

Kakun ohje on todella vanha, opiskelin aikoinaan eräässä oppilaitoksessa jossa tätä perinnekakkua leivottiin joka joulu kymmeniä ja taas kymmeniä.. Niitä tilattiin ja niitä tarjottiin koulun kahvituksissa. Eihän kakku silloin tuntunut miltään, se oli vain tylsä kahvikakku jota piti leipoa koko ajan :D
Vuosia myöhemmin kaivoin ohjeen entisiltä opiskelukavereiltani ja kakku on pysynyt visusti jouluperinteissäni. 




Joulukakku
( iso kahvikakkuvuoka )

450g fariinisokeria
300g vehnäjauhoja
2 tl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl kardemummaa
1 tl neilikkaa
1 tl soodaa
1/4 tl suolaa
2dl piimää
2 munaa
100g  voisulaa

- Sekoita kuivat aineet huolellisesti keskenään. (käsin saat parhaiten). 
- Lisää joukkoon piimä, munat ja voisula. Sekoita tasaiseksi ja kaada voideltuun & jauhotettuun kahvikakkuvuokaan. 

Paista uunin alatasolla 175 asteessa 50-60 minuuttia

Kakku säilyy hyvin!




Kaksivuotiaamme sai mitata mausteet. Aivan ihana tuoksu lähtee näistä kaikista yhdessä. <3 




Tontuntossut pikeeristä

Pikkuruiset tontuntossut on hirmuisen helppo ja yksinkertainen koriste, työvaiheita ei ole montaakaan ja ne käyvät ihan nopsasti. Tontuntossut tepastelivat tällä kertaa sokeripalojen päälle, mutta sopivat myös vaikka piparkakkurasioiden kulmaa koristamaan. Tossut voi tehdä myös irrallisiksi, pursota leivinpaperin päälle ja irroita kun ovat kuivuneet. 




Sokeripalat voi sujauttaa vaikka itsetehtyyn piparkakkurasiaan ja ilahduttaa ystävää tai viedä vaikka työpaikan kahvihuoneeseen ilahduttamaan. :D


Käytän kaupoista saatavia kertakäyttöpursotuspusseja, niitä on aina 10kpl/pkt ja ovat niin kestävää materiaalia että ( pihi kun olen niin..) pesen ja käytän samoja pusseja monesti uudelleenkin. Jos et omista tyllia riittää että leikkaat pussin kulmaan pikkiriikkisen reiän ja pursotat sillä. 

Tarvitset:
-sokeripaloja
- munanvalkuainen
-tomusokeria
-punaista elintarvikeväriä
- pursotuspusseja

- Vatkaa munanvalkuainen ja tomusokeria, joko käsin tai sähkövatkaimen ykkösteholla. 
- Hyvä pursotuspikeeri on kuin hammastahnaa, se on vielä notkeaa ja jää kuvioiksi pinnalle ja nostaessa pikeeri jää "hupuksi". Tee testivetoja esimerkiksi kulhon reunalle. 

Jos pikeeri on liian jämäkkää, pursottaminen vaikeutuu ja saat todennäköisesti jännetupentulehduksen ;)  




Kuvassa näkyvät työvaiheet, kuten lupasin niitä ei ole monta. :) Kun tekee sarjatyönä niin homma on nopeaa kun edelliset ehtivät kuivahtaa aina kierroksen lopussa. 

- Tee ensin suora viiva
- Pursota viivan ympärystä
- Toista edellinen kohta
- Vaihda valkoiseen pikeeriin ja pursota sukanvarsi, seuraava kerros punaisella jne.. 

Tossujen varsista voi tehdä korkeammat halutessaan, ja yläreunaan voi laittaa kaksi pientä sokerihelmeä "tupsuiksi". 




Sujahti joukkoon muutama ristipistokin, en malttanut olla kokeilematta :D









Oreganokeksit

Heippa kaikki. :) Kylläpäs olen saanut ihania kommentteja teiltä, kiitos niistä! Pieni hiljaisuus on ollut blogissa, mutta täällä ruudun toisella puolella on ollut vauhdikasta. Jossain välissä leivottiin lisää piparkakkujakin joten koristeltavaa riittää, niistä laitan kuvia viikolla. Eilen paisteltiin isommalle pojalle oma projekti odottelemaan koristelua ja kokoamista. 

Tänäänkin olisi vähän sitä ja tätä tehtävää, mutta tässä aamukahvia siemaillessa tuli mieleeni laittaa näiden ihanien Oreganokeksien ohje teillekin. Taikina on tätä samaa nypittyä voitaikinaa josta olen kirjoitellut aiemminkin. Jotkut taikinathan ovat raivostuttavia tahmaisuudellaan, ne jäävät kaulimeen ja pöytään kiinni ja jauhoja saa lisäillä jatkuvasti. Kun sitten lopulta saat leivonnaiset jotenkuten uuniin, ne ovat pelkkää jauhoa ja maistuvat oudolta. Mutta ei tämä taikina! Siksi tätä on niin usein tullut nyt tehtyäkin :D Tätä on jääkaappikylmänä etenkin aivan ihana kaulia ja innosti pieneen näpertelyynkin. Lähdin taiteilemaan pienellä murattimuotillani näitä keksejä, mutta jos muottipuuhat ei kiinnosta ota taikinapyörä ja ajele palaset irti vieläkin helpommalla. ;) 




oreganoa
hieman jauhoja kaulimiseen

- Sekoita taikinan joukkoon oreganoa, maistele mikä on sinusta sopiva määrä. Ripottele pöydälle hieman jauhoja ja kauli jääkaappikylmä taikina levyksi. Ripottele pinnalle vielä oreganoa ja kauli muutama kerta niin että ne tarttuvat kiinni. Ota muotilla tai taikinapyörällä keksejä. 
Paista uunin keskitasolla 225 asteessa 5-7 minuuttia uunista riippuen.

Vinkki! Voit oreganon sijaan käyttää muitakin mausteita, seesamin-  tai unikonsiemeniä jne. 

Piianpeili piparkakkutyö

Kun olin lapsi minulla oli suuri valkoinen piianpeili, jossa oli yksi laatikko tärkeille aarteille. Säilytin laatikossa tärkeimpiä kiiltokuviani, pompuloita, koruja, valokuvia, runoja ja mitähän vielä. Siihen ripusteltiin helminauhakoruja roikkumaan, liimailtiin tarroja muistoksi ja tehtiin ensimmäiset meikkauskokeilut. En omista tuota peiliä enään. Minulla on kaksi poikaa ja säilytystilat alkavat olla täynnä joten lahjoitin peilin eräälle tyttöselle jolla on luultavasti sille parempaa käyttöä kuin meillä.


Facebookissa pyörii parhaillaan piparkakkukilpailu eli Pipari Battle 2013, jonka Dr.Oetker ja Hotelli- ja ravintolamuseo ovat yhteistyössä järjestäneet. Piparkakkukilpailuun voivat osallistua aivan jokainen, ja sarjan saa päättää itse. Sarjoja on neljä erilaista, on 2D: eli yksitasoiset piparkakut, 3D: kolmiulotteiset rakennelmat, Yritin parhaani: kauneus löytyy katsojan silmistä sekä Pro: kondiittorit, leivontabloggaajat sekä kaikki itsensä ammattilaiseksi tuntevat. Miettiessäni minkä piparkakkutyön minä tekisin niin jostain mieleeni tupsahti tuo lapsuuden aikainen peili..



Tässä piparisessa piianpeilissä reunoja kehystää (pikeeri)ristipistot sydänkuvioin. Peilissä ei ole avautuvaa korulaatikkoa, vaan korurasia on erikseen. Korurasian sisällä on pieniä makeisia. Rasian vieressä on sormus ja piparkakkukorvakoruja. Yksi korvakoru puuttuu, onkohan se hävinnyt joulutohinoissa jonnekin? No, onneksi on varapari! Peilin reunalla on arvokas perintökaulakoru, siitä huolehditaan kuin kalleimmasta aarteesta eikä sitä sovi hukata sitten illan pikkujouluissa. 



Korujen pinnat on "patinoitu" hieromalla tomusokeria pintaan. 





 Taikina kannattaa ehdottomasti kaulita leivinpaperin päällä ja siirtää se sitten pellille ja leikellä osat. Näin ei reunat liikahtele ja muotoudu ihan kiemuroiksi.



Kaulakorun valmistusta, ketju on marsipaania jonka päälle pursottelin pikeeriä ja painelin valkoista koristeraetta pintaan.



Piianpeiliin on käytetty pikeeriä, sokerimassaa (peili), piparminttumakeisia (korurasian jalat sekä laatikoston nuppi), marsipaania (kaulakoru), sekä Dr.Oetkerin sokerikuorrutetta ja Love-koristerakeita.





Osallistumisaika on 1.11.-12-12.2013 jonka jälkeen raati valitsee finalistit. Finaali suoritetaan sitten yleisöäänestyksellä, 16.-20.12.2013 välisenä aikana.  Voittajat selviävät 23.12.2013. 
Palkintoina on Kitchen Aid-monitoimikoneita. 

Kaikki te jotka ette ole vielä osallistuneet: kipinkapin piparinpaistoon ja osallistumaan PipariBattle 2013-kisaan!! :)






Yhteistyössä: Dr.Oetker




Suklaa-kermakakku




Olen nyt aivan hullaantunut tuohon "ristipisto"-kuviointiin, varoitan että näitä tullaan näkemään jatkossa enemmänkin :D. Minkäs teet, en ole enkä tule olemaan käsityöihmisiä mutta tällälailla pikeerillä sitä voin harjoitella. Eipähän mene langat solmuun ja neula tökkäise sormeen. Jos tulee virhe niin se putsataan vain pois ja aloitetaan uudelleen. Tälläinen tyyli sopii minulle parhaiten ;)

Sunnuntaina jouduin taas täyttämään vuoden enemmän, ja kahvitteluihin tein tälläisen kakun. Kakkuun kaikki ideointi lähti tuosta violetista värisokerista jota viime viikolla löysin vahingossa kaupasta. Tahdoin sitä kakun päälle, ja sen kaveriksi tein siis tuon laatan. Täytekin jatkoi värimaailmaa, siellä oli välissä eilen postaamaani Mustikka-kardemummamousse ja vanhan ajan vaniljamoussea. Tai pikemminkin vaniljavanukasta, sillä sellaista sen koostumus ennemmin oli kun en lisännyt liivatteita. 

Kakku oli ehdottomasti parhaimman makuista mitä olen koskaan onnistunut tekemään, ja kuten eilen kirjoittelin toivon että joskus onnistuisin saamaan täysin samanmakuisen kokoonpanon! ;)


Nopeasti pursoteltuja kermaruusukkeita ja roiskeita ;)



Reunoille lisäilin vielä mariannekarkkeja, ikäänkuin "lumimarjoiksi".




26cm suklaakakkupohja ( tein tämän ohjeen puolitoistakertaisena )
Ei kostutusta
Päällä: kuohukerma, värisokeria 
Pikeerikoristeltu marsipaanilaatta






Mustikka-kardemumma- & Vanhan ajan vaniljamousse


Syntymäpäiväkakkuni välissä oli mustikkamousse kardemummaripauksella maustettuna, sekä vanhan ajan vaniljamousse. Molemmissa häivähdys appelsiinia. En oikein välitä maustetuista rahkoista ja tuorejuustoista, vaan jos kaipaan lisämakuja maustan itse. Näin maut pysyvät selkeämpinä ja raikkaampina. On toki poikkeuksiakin ja välillä jotain valmisrahkaa saatan ostaa ja nyt kokeilin tuota vanhan ajan vaniljakastikejauhettakin. Löysin kesällä virosta maustettuja sokereita ja ostin muutamia kokeiluun. Kokeilin appelsiinisokeria nyt näihinkin täytteisiin, ja kyllähän se ihan kivasti pientä appelsiinisuutta toi. Ihan pieni määrä riitti oikein hyvin koko mousseen, kun tahdoin sitä vain aavistuksen mukaan. 

Kakkupohjana oli sama aiemmin tekemäni suklaakakkupohja (puolitoistakertaina), josta pidin kovin. Pohja on kiva myös sen helppouden vuoksi, ainekset vain sekoitetaan keskenään. Pohja on aivan ihanan mehevä, kostutusta en käyttänyt tähän kakkuun lainkaan. Vaikka itse teinkin tämän kakun, niin sanon että on yksi parhaimmista jota olen koskaan tehnyt ja syönyt. Kakun koostumus, maut, ja kosteus olivat kaikki keskenään sulassa sovussa, voi kumpa onnistuisin joskus tämän saman kokoonpanon tehtyä uudelleen.. :D





Täytteet 26-28cm kakkuun


Mustikka-kardemummamousse

250g mustikoita
½ dl sokeria
1-1½ tl kardemummaa
1 tl appelsiinisokeria tai
1 appelsiinin raastettua kuorta 
100g tuorejuustoa
4 liivatelehteä + tilkka vettä / appelsiinimehua
3 dl kuohukermaa

Laita liivatelehdet kylmään veteen.
- Survo mustikat sauvasekoittimella soseeksi. Jätä halutessasi osa marjoista kokonaisiksi. 
- Lisää sokerit, kardemumma, appelsiinisokeri tai appelsiinin raastettu kuori, tuorejuusto ja sekoita. 
- Purista pehmenneistä liivatelehdistä vesi pois ja laita ne mukiin. Lisää 2-3 rkl kiehuvaa vettä kunnes seos on tasaista. Kaada nauhana mustikkaseokseen samalla vatkaten. 
- Laita jääkaappiin 5 minuutiksi. Kun seos on jähmettynyt, lisää kermavaahto muutamassa erässä ja sekoita tasaiseksi. 


Vanhan ajan vaniljamousse

2 pss Blå bondin vanhan ajan vaniljakastike-jauhetta
4 dl maitoa
2-3 dl kuohukermaa
½-1 tl appelsiinisokeria tai
appelsiinin raastettua kuorta 
( 3 liivatetta jos tahdot jämäkän täytteen)

- Sekoita kastikejauhe maitoon, vispaa hetki kunnes se paksuuntuu. Mausta appelsiinisokerilla / raasteella ja lisää kermavaahto. 
Jos käytät liivatteita, lisää ne ennen kermavaahtoa. 




Kallen suupalat

Nyt on pikkujouluaika parhaimmillaan ja moni varmasti miettii tarjottavia kuumeisesti. Tein omille syntymäpäiväkahvituksille näitä pieniä suupaloja jotka käyvät myös pikkujoulupöytään tarjolle. Päällisen ei tarvitse olla monimutkainen, kananunanviipale, pieni nokare mätitahnaa ja koristeeksi tilliä. Helppoa! 

Keksit tein aiemmin valmiiksi, tein niitä itseasiassa kahteen kertaan sillä taikina on oikein miellyttävää leivottavaa, ei jäänyt kaulimeen tai pöytään kiinni ja homma luisti nopeasti. Jos tahdot päästä vielä helpommalla, leikkaa palat esimerkiksi taikinapyörällä. :) 





3-4 kananmunaa
Kallen mätitahnaa
tilliä

Valmista keksit ohjeen mukaan. 
- Purista keksiin nokare mätitahnaa, laita kananmunanviipale päälle. Pursota vielä mätitahnaa nokare päälle ja koristele tillillä.




Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...