Koristeita 50v kakkuun

Ruusuilla viikonloppuun.. Ruusuja on myös uudessa bannerissani, kiitokset siitä kuuluu Maistuis varmaan sullekin!-blogin Katjalle, joka kärsivällisesti jaksoi minua sen kanssa auttaa. ( =tehdä kokonaan, + säädellä sata kertaa sopivan kokoiseksi) Kiitos!! 

Nämä ruusukoristeet olen tehnyt jo ennen ystävänpäivää, 50v ikään päässeelle naiselle. Hänen äitinsä tilasi nämä ruusut minulta, ja oma ehdotukseni oli tehdä vielä 50v-laatta mukaan.



Ruusut on jälleen tehty kolmella erisävyisellä massalla, ensin värjätään pieni pala massaa vaaleanpunaiseksi ja siitä jatketaan isompien palasten värjäystä. Näin sävyt tulevat pehmeiksi. Jos massa ei ole heti halutun sävyistä, on se helpompi värjätä uudelleen kuin että koittaa laimentaa liian vahvan väristä haaleammaksi. 
Täältä löytyy ruusun teko-ohjeet vaihekuvineen.

Lehdet värjäsin tomukimaltein, massa oli siis valkoista johon sipaisin vihreää ja päälle vielä hieman samaa kultaa kuin laatan numeroissa. Näin sävyt pysyvät samanlaisina koko setissä. :) 
Tästä linkistä näet juttua aiheesta tomukimalteilla värjääminen.


Massoina käytin kaulinta- ja sokerimassaa, molempia samanverran. Ruusut olen värjännyt Wiltonin geelivärillä.

Itsetehty vaniljasokeri

Toisen roska on toisen aarre. Tai ei varmaan ihan roskasta voi tällä kertaa puhua mutta tarpeettomasta nyt ainakin,  Kääpiölinnan köökissä- blogissa oli nimittäin tehty lista kirjoista ja merkattu itselle tarpeettomat. Bongasin tarpeettomien listalta Jamie Oliverin Alaston Kokki-kirjan, jota olen etsiskellyt kirppareilta tuloksetta. Olin lainannnut kirjan vuosia sitten kirjastosta ja se jäi mieleeni mm. pastareseptien vuoksi, mutta ennen pastantekoa löysin kirjasta itsetehdyn vaniljasokerin ohjeen jota oitis lähdin tekemään.

Minulla kuluu vaniljasokeria runsaasti leipomisessa, tykkään käyttää sitä lähes joka leivonnaiseen ja jälkiruokaan ihanaa makua tuomaan joten senkin vuoksi omatekemä versio kiinnosti. Jamien ohjeessa suositeltiin käyttämään kiiltäviä ja pulleita vaniljatankoja, ja sokeria tuli 1kg + 4 vaniljatankoa. Ihan kiloa en ajatellut kuitenkaan sokeria tehdä vaikkakin se säilyy tyyliin ikuisesti, vaan pienensin määrän 2,5 desiin ja laitoin kokonaisen vaniljatangon. Tästä riitti oikein hyvin omiin tarpeisiin ja lisäksi annoin purkillisen ystävänpäivälahjaksikin. :)






Vaniljasokeri


2,5 dl sokeria
1 vaniljatanko

- Pilko vaniljatanko tehosekoittimeen/leikkuriin ja jauha hetken aikaa hienoksi. Kaavi vaniljamurska reunoilta, lisää sokeri ja jatka jauhamista muutamia minuutteja. Siivilöi sokeri kulhoon, kaada siivilään jääneet rouheet takaisin tehosekoittimeen ja jatka jauhamista sen mukaan kuinka hienoa sokeria tahdot. 
Säilytä sokeri ilmatiiviissä purkissa --> sokeri säilyy miltei ikuisuuden. 




Tein myös toisen satsin vaniljasokeria, raakaruokosokerista. Sokerin väri on ruskeampaa ja sen maussa on enemmän syvyyttä. Ihan niin hienoksi en tehnyt tätä erää kuin hienosokerista tehtyä, vaan sokeri sai jäädä rouheammaksi samoin myös vaniljatangon palat. 




Arvonta päättynyt ja voittaja on....


Suoritin arvonnan perinteiseen tyyliin lippulappusin, ja kuopukseni nosti kupista arvan nimimerkillä:



Paljon onnea lemerinquecit!! 
Laitathan minulle sähköpostia niin saadaan tilaus suoritettua pikimmiten. :)



Muille osallistujille suuri kiitos osallistumisesta sekä 
Oikein Hyvää Ystävänpäivää jokaiselle!! 

-Johanna :)



Mokkamarengit

Tervehdys täältä sairastuvalta. Viikko mennyt hoitaessa pikkupotilaita ja potien omaa oloa. Mutta pienimmät ovat jo voiton puolella joten jihuu! Ensi viikko lomaillaan niin kiva saada sairastelut alta pois. Huomenna vietetään Ystävänpäivää ja perinteisiin kuuluu että meille tulee vieraita joten tarjottavia on hääräilty tämä päivä. Ja huomennahan suoritetaan arvontakin, vielä ehtii osallistua!! :) 

Marengit ovat ihan älyttömän nopeita tehdä ja niistä on moneen. Niitä voi napostella sellaisenaan, dipata suklaaseen, murentaa jälkiruoka-annoksiin tai tehdä suuria marenkilevyjä ja koota niistä kakku. Sellainen oli tällä kertaa tarkoitus tehdäkin, mokkamarenkeja Irish Coffee täytteellä mutta lennosta vaihdoin suunnitelmiani ja pursottelinkin pieniä nokareita pellille, katsotaan se Iris Coffee toisella kertaa. Ohjeen olen ottanut Suklaa-kirjastani jossa on 365 herkullista suklaareseptiä. 


Mokkamarengit 
( 2 uuninpellillistä )

6 munanvalkuaista
300g ( 3½dl) sokeria
1 rkl Cappuccino pikakahvijauhetta
1 rkl kaakaojauhetta

- Kuumenna uuni 100 asteeseen. Laita kahdelle pellille leivinpaperi. 
- Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, niin että vaahto pysyy kulhossa vaikka se käännettäisi ylösalaisin. 
 Vatkaa joukkoon vähitellen sokeri, kunnes seos on paksua ja kiiltävää on sokeri sulanut. 
- Vatkaa joukkoon pikakahvijauhe sekä kaakao. 
- Lusikoi marenkimassa pursotinpussiin tai pakastuspussiin ja leikkaa kulmaan reikä, ja pursota pellille nokareiksi. 
Paista 60 minuuttia kunnes marenki on rapeaa mutta ei ruskeaa. Ota uunista ja anna jäähtyä pelleillä.




Paistoin marengit kahdella eri tasolla, toisesta pellillisestä jäi hieman sitkeämpi sisuksistaan ja minusta juuri sellaiset marengit ovat kaikkein parhaimpia. :) 



Runebergin torttu

Eilen 5.2 vietettiin Runebergin päivää ja kuten näkyi monessa blogissa oltiin päivän kunniaksi leivottu, niin myös meillä. Yleensähän Runebergin tortut ovat lieriön mallisia, mutta nykyään näkee usein muffinssin tai kakun muodossakin tuota herkkuleivonnaista. Reseptejä on varmasti lähes yhtä monta kuin leipuriakin, ja itselläni on myös oma vakituinen reseptini jota en lähde vaihtamaan sillä mielestäni tämä on paras ohje: miedosti kardemummainen jossa rouskuu mukavasti mantelirouhe ja sokerivedellä tehty kostutus kruunaa kaiken.

En ole koskaan leiponut näitä leivonnaisia lieriön malliseksi vaan olen tehnyt muffinssipellillä. Eräs päivä kaappia penkoessani käsiini osui vanha alumiininen kakkuvuoka josta sain mieleeni että tuohan on kuin tehty Runebergin tortulle, keskellä on urakin hilloa varten. Vähän tuli liioiteltua kyllä sen leikkaamisen kanssa ja siitä tuli aivan liian suuri, ihan pieni leikkaus riittää tai jättää kokonaan leikkaamatta. :)





Runebergin torttu

200g huoneenlämpöistä voita
½ dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 munaa
3 dl jauhoja
50g mantelirouhetta
1 dl keksimurua ( kanelikeksiä + pari piparkakkua)
1 tl leivinjauhetta
1 rkl kardemummaa
( 1 tippa karvasmanteliöljyä halutessaan)

Kostutus: 
1 dl vettä
(1 dl punssia)
2 rkl sokeria
Pinnalle:
Vadelmamarmeladi
Tomusokeri-vesiseos tai kaupan valmiskuorrute

- Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokerit. Lisää huoneenlämpöiset munat yksitellen, samalla vatkaten. 
- Hienonna keksit, ja yhdistä kaikki kuivat aineet ja sekoita. Lisää taikinaan ne sekä karvasmanteliöjyä jos sitä käyttää. 
Voitele ja jauhota kakkuvuoka huolellisesti. Kaada taikina vuokaan, vedä keskeltä vuoan päästä päähän veitsellä pintaa pitkin viilto. Se estää kakkua kohoamasta liikaa. 
 Paista 200 asteessa n. 40 minuuttia uunin alatasolla.
( tee tikkutesti varmistaaksesi kypsyyden!)

Kumoa kakku lautaselle ja anna jäähtyä. Kiehauta kostutukseen tulevat ainekset kattilassa, ja kostuta leivonnainen sen mukaan kuinka kostean siitä tahdot. 

Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...