Rhubarb curd ja uusi bannerikuva

Moniko on nähnyt jo uuden bannerikuvani? Mitä pidätte? Se on hieman erilainen kuin on totuttu, mutta aivan minun näköiseni. Tästä kiitos Sallalle, joka ystävällisesti tarjoutui sen minulle tekemään. Olen kuvaan erittäin tyytyväinen! 
Aloimme suunnittelemaan sitä tyhjästä, minulla ei ollut mitään käsitystä millaista tahdon. Kävimme hänen sivuillaan www.sallaikonen.com, jotta näkisin hänen töitään ja käsialaansa. Ihastuin yhteen kuvaan täysin ja sanoin että tuossa! Siltä pohjalta aloimme suunnittelemaan, sanoin joitain toiveitani mutta muuten annoin tekijälle vapaat kädet. Myönnän että jännitti mutta kuitenkin luotin että tulen saamaan hyvän kuvan. Toivoin tarjottimelle, joka oli Sallan idea, jotain tunnistettavuutta ja tuttuja asioita blogistani, mutta en sanonut tätä ääneen. Meinasin eräs ilta laittaa tekstiviestiä asiasta mutta jätin lähettämättä, en halunnut sotkea tulevaa työtä vaan odotin mitä Salla tekisi. Kun näin kuvan olin aivan otettu! Siinä oli upeasti käytetty värejä, joita lisäilimme vielä hieman lisääkin, ja tarjottimessakin näkyi tuttuja juttuja. Huomaatteko te niitä?? ;)  
Aikojen alusta mukana ollut ruusu-juttu on nyt jäänyt pois blogista, mutta pääsi se tähänkin kuvaan osittain. Mikäs sen parempi paikka kuvalle kuin kahvikuppi, joka on kädessäni puolivuorokautta..

Mutta nyt siihen reseptiin.. Sain naapurilta ison kasan raparperia ja niistä on tehty mm. paistoksia ja tätä ihanaa Raparpericurdia, jonka ohjeen löysin Maistuis varmaan sullekin!-blogista. Kiitos! 
Raparpericurd on makeaa ja pehmoista, se sopii kakun väliin tai vaikka keksin päällä nautittavaksi. Digestiven kanssa maistui ainakin superhyvältä! :)




Raparperitahna

1 dl raparperikuutioita
1/4 dl vettä
1½ dl hillosokeria
1 muna
25 g voita

- Mittaa raparperikuutiot paksupohjaiseen kattilaan ja lisää joukkoon vesi. Kiehauta ja keitä kunnes raparperit pehmenee ja soseutuu. Ota kattila liedeltä ja anna hieman jäähtyä. 
Sekoita jäähtyneeseen seokseen hillosokeri ja kananmuna. Kiehauta koko ajan sekoittaen ja keitä, kunnes seos sakenee. Ota kattila liedeltä ja lisää voi nokare kerrallaan. 
Purkita tahna puhtaaseen lasitölkkiin ja säilytä viileässä. 

*

Tänään vielä tulossa kakkua jossa tätä on täytteenä, eli palailemisiin! :)

Voikukkahillo

Lopeta voikukille kumartelu ja tee niistä hilloa! Nämä nurmikon keltaiset väripilkut ovat täällä taas, joidenkin mielestä riesana ja joidenkin mielestä hyötynä. Toiset näkevät suurta vaivaa päästäkseen näistä eroon kun taas jotkut säästävät nämä varta vasten esimerkiksi puiden pölytystä ajatellen. Meillä nämä säästettiin lauantaina herkuttelua ajatellen. Esikoinen lähti ajamaan nurmikkoa ja annoin hänelle ohjeet mistä ei saa ajaa. Olin viime talvena nähnyt Viherpiha-lehdessä reseptin voikukkahilloon ja tahdoin kokeilla sen tekoa. 

Voikukkahillo on helppo tehdä, suurin vaiva on nyppiä terälehdet irti. Mutta nyt sen teki mielellään pihaviltillä istuskellen ja kun aurinkokin paistoi ihanan lämpimästi. Kukat suositellaan poimittavan poutasäällä, jolloin ne ovat kunnolla avautuneet. Voikukkahillo on kuin hunajaa, makeaa ja herkullista. Sipaise sitä keksin tai paahtoleivän päälle tai käytä kakun välissä. Kuka arvaisi hillon olevan tuo keltainen riesa nurmikoilta..?



Voikukkahillo
( noin 5dl valmista hilloa )

2 l voikukan kukintoja
4 dl vettä
5 dl hillosokeria
1 tl sitruunankuoriraastetta

- Kerää voikukan kukinnot puhtaalta paikalta poutasäällä. Revi kukinnoista kaikki keltaiset terälehdet irti. Painele ne tiivisti mitta-astiaan, kunnes saat 5dl täyteen. Huuhtele terälehdet lävikössä. 
- Kiehauta vesi. Lisää kattilaan terälehdet sekä sitruunankuori. Anna kiehua noin 20 minuuttia. 
- Kaada keitos harsokankaalla vuorattuun lävikköön ja anna valua noin ½ tuntia. Painele lopuksi, jotta saat kaiken mahdollisen nesteen talteen. 
- Kaada kukkavesi takaisin kattilaan ja lisää joukkoon sokeri. Kiehauta ja anna kiehua, kunnes sokeri on liuennut. 
- Purkita hillo kuumana puhtaisiin kuumennettuihin lasitölkkeihin ja sulje kannet heti. Jäähdytä ja säilytä viileässä. 


Suklaapiirakka



En ollut ajatellut leipoa äitienpäiväksi mitään, sillä viikko aiemmin vietimme mieheni syntymäpäiviä ja kakkukiintiö tuntui olevan aika täysi. Etsin kuiva-ainekaapista jotain, kun silmiini osui purkki kondensoitua kaakaota jota olin viime kesänä virosta ostanut. Olin leiponut mieheni syntymäpäiville Lime pien johon tuli kondensoitua maitoa ja jotenkin se piiras ei minua sytyttänyt. Oliko minulla sitten väärä maito, makeutettu, vai mikä mutta joku tökkäsi. Piiras itsessään oli hirmuisen kiva, keksipohjineen ja yksinkertaisen täytteen kanssa joten ajattelin hieman tehdä siihen muutoksia. Näin syntyi Chocolate Pie! 

Ei voisi piiras mennä enään helpommaksi tehdä, keksipohja on nopeasti valmistettu ja esipaistettu. Sillä aikaa kun pohja on käymässä uunissa valmistat täytteen. Meillä tämä kakku syötiin 15 minuuttia sen uunista tulon jälkeen, ja se oli superhyvää! Muistutti erittäin paljon mutakakkua. Tämän piiraan paistoaika oli hieman pidempi kuin Lime Pien, ja hetken jo epäilin että hyytyykö tämä ollenkaan ja saadaanko syödä suklaakastketta keksipohjan kera. Mutta hyytyi se lopulta.. :)

Kuin mutakakku!

Suklaapiiras
( 24cm )

200g Digestivekeksiä
100g voita

Suklaatäyte
1dl kahvia
6 keltuaista
400g Kondensoitua kaakaota
1 rkl vaniljasokeria

Koristeluun
Sokerimassakukkasia ja lehtiä

- Murskaa keksit monitoimikoneessa tai vahvan pakastuspussin sisällä kauliten. Sulata voi ja sekoita siihen keksimurut. Pingota irtopohjavuokaan (24cm) pohjalle leivinpaperi ja paina reunat kiinni. Painele keksimuru-voiseos pohjalle ja reunoille. 
Paista pohjaa 150 asteisessa uunissa 10 minuuttia. Jätä pohja jäähtymään. Säädä uuni nyt 175 asteeseen.

- Vatkaa keltuaiset ja kondensoitu kaakao vaahtomaiseksi seokseksi, jatka vatkaamista ja lisää kahvi. Lisää vaniljasokeri. 
- Kaada täyte pohjalle ja jatka paistamista 15-25 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt. 

Jäähdytä piiras ja siirrä tarjoiluastiaan. Säilytä jääkaapissa. 


HUOM! Olen ostanut kondensoidun kaakaon virosta, en tiedä ollenkaan saako tätä suomesta (vielä). Muutamista paikoista on nyt kyselty ja pyydetty valikoimiin. Toivottavasti on pian helposti saatavilla kondensoidun maidon rinnalla. 

Jos joku tietää että tätä on täällä meidänkin kaupoissa, saa vinkata tämän postauksen kommenteissa! :)





Suolaiset suupalat

 Moni on varmasti huomannut että meneillään on mediassakin paljon nähty Suomalaisen työn liiton Sinivalkoinen jalanjälki-kampanja. Mukana on myös usea Blogirinkiläinen. Kampanjalla kehoitetaan suosimaan suomalaista, eli käyttämään suomalaisia tuotteita. Nämä tuotteethan tunnistaa jokaiselle tutuista merkeistä, kuten Avainlippu, Desing from Finland, Sirkkalehti ja Hyvää suomesta.. Kaupoissa valinnanvaraa on paljon, ja niiden tunnistaminen on tehty helpoiksi noiden merkkien avulla. 

Kampanjan pointtina on, että jos jokainen suomalainen ostaisi kuukaudessa 10 eurolla lisää suomalaisia tuotteita ja palveluita, syntyisi 10.000 vuosityöpaikkaa. Eli myös Sinä voit vaikuttaa asiaan ja vieläpä noin helposti!

Täytetään siis tämänkin kesän juhlatarjoiluja varten ostoskorit suomalaisilla tuotteilla ja näin voidaan jokainen pistää kampanjaan oman panoksemme. Tässä tarjoiluehdotuksena vaikkapa suolaiset suupalat:


Alkupalat voivat olla kahta, kolmea eri sorttia jotta jokaiselle varmemmin löytyisi mieluinen maku. Tälläiset suupalat on oltava helppoa syötävää, kahdella puraisulla nämäkin lusikat ovat tyhjiä. Ellei sitten ole kovin suuri suu tai kova nälkä ;)

Valmistin kahta eri makusta alkupalaa, nauta-tsatsiki ja tomaatti-tonnikala. Tsatsikin saa lusikoihin helposti toisella lusikalla annostelemalla, ja tonnikalatäytteen saa parhaiten pursottamalla. Jos et omista pursotinpussia, vahva pakastuspussi käy oikein hyvin. Täytä pussi tahnalla, sulje pussinsulkijalla ja leikkaa pussin kulmaan (noin sentin halk.) reikä. 



Nauta-tsatsiki

1 luomukurkku
2 dl Valio Kreikkalaista jogurttia
mausteiksi: suola, sokeri, pippuria myllystä, cayennejauhe, ripaus rose-pippuria
2 valkosipulinkynttä
1-2 rkl laadukasta oliiviöljyä

Atria Naudan savupaistiviipaleita
 Järvikylän ruohosipulia koristeluun

- Kuori ja raasta kurkku. Laita siivilään valumaan. Hakkaa valkosipulit pieneksi, lisää mausteiden kanssa jogurttiin ja lopuksi valunut kurkkuraaste. Lisää oliviiöljy ja sekoita tasaiseksi. Anna maustua vähintään tunti ennen tarjoilua. 
- Leikkaa savupaistiviipaleet pitkiksi suikaleiksi, aseta lusikkaan niin että molemmille puolille jää saman verran yli. Lusikoi tsatsikia, aseta muutama ruohosipulin pätkä ja käännä paistiviipaleiden päät paikoilleen. 

Tomaatti-tonnikala

100g Jalostajan tonnikalapasteijaa
1 prk Valio Cream Fraichea
1 puntti Järvikylän ruohosipuli
½  Pirkka punasipuli
mausteet: chilijauhe, paprikajauhe 

Kirsikkatomaatteja

- Pilko sipulit, sekoita kulhossa yhdessä Cream Fraichen ja tonnikalapasteijan kanssa. Mausta. 
Anna maustua jääkaapissa vähintään tunti ennen tarjoilua.
- Leikkaa kirsikkatomaatit halki, lado toiset puoliskot lusikoihin. Pursota täyte tomaatin leikattua pintaa vasten ja lisää lopuksi toinen tomaatin puolikas. 




Tästä kampanjasta lisää täältä: www.sinivalkoinenjalanjälki.fi, ja Suomalaisen työn liiton Facebook-sivuilta.
Myös Twitteristä ja Instagramista löydät kuvia mm. mitä muut bloggaajat ovat ostaneet ja tehneet tätä kampanjaa varten. Ne löytyvät hashtageilla: #sinivalkoinenjalanjälki , #sinivalkoinenostoskori ja #blogirinki. 






Mitä suomalaisia tuotteita Sinä käytät? Valitsetko tuotteet aina sen mukaan onko niissä esimerkiksi suomenlipun kuva? Minusta tämä oli oikein mukava kampanja osallistua, kaupassa käydessäni yllätyin monestikin. Jotkut tuotteet yllättivät että ne olivat merkitty suomalaisiksi, kun taas jotkut suomalaisiksi luulemani tuotteet eivät tuota merkkiä sisältäneetkään. 






Yhteistyössä: Suomalaisen työn liitto 





Rommisuklaakakku

Paras suklaakakku jota olen ikinä syönyt. Aloitetaan vaikka siitä.
Etsin useampaan kertaan tietynlaista rommikakkua. Viimein löysin Mestari Aleniuksen kakkuklassikot-kirjan reseptin Suklaapeikon keittiössä-blogista. Kiitän!

 Tahdoin pohjan olevan pehmeä ja kevyt rakenteeltaan, jolloin täyte ja kuorrutus saavat olla tuhdimpia. Näin ne saavat myös ansaitun pääosansa kun pohja ei hallitse makuja.
 Olin ensin ajatellut laittavani erään suklaamoussen kakun väliin, mutta kun löysin tämän ohjeen päätin tehdä tätä. Hieman nostelin kulmia ohjeen monimutkaisuudelle, ja aika-monta-kertaa tavasin reseptiä ennenkuin aloin leipomaan, ja tehdessäkin piti käydä ohje alusta loppuun että meneekö nyt varmasti kaikki oikein. 
Yhtään asiaa ei helpottanut nopeasti paperille kirjoittamani resepti joka muistutti enemmän karttaa lyhennettyjen raaka-aineiden ja viivojensa kanssa :D  Mutta kun eteni ohjetta noudattaen niin kyllä se kakku siinä valmistui. Ensi kerta tulee olemaan jo paljon selkeämpi. 




Rommisuklaakakku
( 22-24cm)

6 munaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
½ dl tummaa kaakaojauhetta (lisäsin vielä pari rkl kermaa)
1 tl leivinjauhetta

Kostutus:
½ dl vettä
3/4 dl hunajaa
5 rkl rommia

Voikreemi:
300g vähäsuolaista voita
3/4 dl vettä
2 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
1 keltuainen
100g sokeria
1 rkl rommia

Tryffeli:
1 dl kermaa
120g tummaa suklaata
20g voimakassuolaista voita
2 rkl rommia

Tryffelikreemi:
voikreemi (edellä)
tryffeli (edellä)
3 rkl kaakaojauhetta
2 rkl rommia

Lisäksi:
400g aprikoosimarmeladia (jätin pois)

Koristeluun:
Suklaarullia tai suklaarouhetta eri suklaista
suklaahippuja
kultahippuja
sokerimassaruusu + lehdet


Kakun täyttämistä edeltävänä päivänä: Valmista kakkupohja. 
- Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää vaahdon sekaan varovasti siivilän läpi. Voitele ja jauhota 22-24cm irtopohjavuoka. 
Paista 180 asteessa uunin alatasossa n.35-45 minuuttia. 




Seuraavana päivänä:
- Valmista kostutusvesi. Kiehauta ohjeen mukainen määrä hunajaa ja vettä, jäähdytä ja sekoita joukkoon rommi.

Valmista tryffeli:
- Kiehauta kerma ja sekoita joukkoon muut ainekset. Jäähdytä, mutta jätä notkeaksi. 

Valmista voikreemi:
- Kiehauta vesi ja jäähdytä se kädenlämpöiseksi. Sekoita veteen vaniljasokeri. Lämmitä voi notkeaksi ja vatkaa se vaaleaksi vaahdoksi.
- Lämmitä vesihauteessa muna, keltuainen ja sokeri sormenlämpöiseksi ja vispaa vaahdoksi. Sekoita munavaahto varovasti voivaahtoon ja lisää lopuksi vaniljalla maustettu vesi sekä rommi. 
- Sekoita voikreemiin muut ainekset ( eli tryffeli, 3 rkl kaakaojauhetta ja 2 rkl rommia ). 

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Jaa tryffelikreemi kolmeen kulhoon.
 Vuoraa kakkuvuoka jossa paistoit pohjan muovikelmulla ja laita päälle tuleva pala pohjalle leikkuupinta ylöspäin. Kostuta ja lisää 1 osa tryffelikreemiä. Lisää toinen kakkupala, kostuta ja lisää täyte. 
Laita viimeinen kakkupala, kostuta ja laita kelmu päälle. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään tunnin. 
Kumoa kakku tarjoilulautaselle tai muulle alustalle ja kuorruta kakku. 
(jos käytät aprikoosimarmeladia sivele kakku sillä ennen kuorruttamista) 

Koristele suklaarouheella tai rullilla, ruusulla ja kultahipuilla. 
Nosta huoneenlämpöön n.20 minuuttia ennen tarjoilua.




Muuten noudatin ohjetta tarkasti mutta voin suhteen tein niin että käytin normaalisuolaista voita. En nähnyt tarvetta ostaa 20g vuoksi voimakassuolaista voita ja sitten toiseen kohtaan vähäsuolaista voita josta loppu jäisi taatusti käyttämättä.

Tämä kakku oli ihanan suussasulavaa, tryffelikreemi ei ollut ollenkaan liian kreemimäistä ( voin makuista ) vaan juuri täydellistä, ilmavaa ja suussasulavan suklaista.  Rommi antoi mahtavan maun mutta ei hallinnut kakkua. Tätä kakkua tulen leipomaan jatkossakin! 


Lime pie

Lime pie on älyttömän helppo ja nopea valmistaa. Jos raaka-aineet vain ovat kaapissa valmiina, saat pyöräytettyä tästä vaikka yllärivieraille tarjottavaa. Lime tuo tähän raikkautta ja kondensoitu maito makeutta. 

Tein tätä mieheni syntymäpäiväkahvitteluihin, meillä oli kahta erilaista kakkua. Kermakakku valkosuklaamoussella ja kuningatarmelballa, rommi-suklaakakku, unelmatorttua sekä tätä. Jotenkin noiden kaikkien jälkeen tämä yllätyksekseni ei maistunut minulle. Tekikö sen limen mehu, oliko sitä kenties liikaa vai oliko se kondensoitu maito mutta ei sytyttänyt. Sitruunanmehulla voisi ehkä toimia (minulle) paremmin. 
Mutta onneksi päivänsankari ja vieraat pitivät, sehän se pääasia on. :) 



Lime pie
( 24cm vuoka)

200g Digestivekeksiä
100g voisulaa
2 rkl sokeria

3 kpl limettiä
6 kpl keltuaista
400g kondensoitua maitoa
1 rkl vaniljasokeria

Koristeluun: Kermavaahtoa, vaniljasokeria maustamiseen, limettiä

- Murskaa keksit ja sekoita voisulan kanssa. Lisää sokeri. Vuoraa (24cm) irtopohjavuoka leivinpaperilla tai pingota se pohjan päälle ja laita reuna kiinni. Painele keksiseos pohjalle ja reunoille. 
Esipaista 150 asteessa noin 10 minuuttia. 

Jätä pohja pöydälle odottamaan ja säädä uuni 175 asteeseen. 

- Raasta limetin vihreää kuorta 2tl, varo ettei joukkoon tule valkoista kitkerää kuorta. 
- Purista limeteistä mehu. Erottele munista keltuaiset, valkuaiset voit vaikka pakastaa tai tee munakas. 
- Lisää keltuaiset ja kondensoitu maito kulhoon ja vatkaa vaaleaksi vaahdoksi. Jatka vatkaamista ja kaada limetin mehu nauhana. Lisää kuoriraaste ja vaniljasokeri. Kaada täyte pohjalle. 
Paista 175 asteessa noin 15 minuuttia. 

Koristele jäähtynyt Lime pie kermavaahdolla ja limetin siivuilla.


Unelmatorttu

Unelmatorttu on perinteinen juhlapöydän leivonnainen. Uskon, että sen suosio ei tule laskemaan koskaan. Myyjäisissäkin näitä on lähestulkoon aina myytävänä.
En osaa jotenkin ajatella tätä arkileivonnaiseksi, sillä kun unelmatorttua miettii tulee mieleen yo- tai rippijuhlat, syntymäpäivät, häät.. On muitakin leivonnaisia jotka on vain niitä juhlaleivonnaisia, joita ei leivota arkena. Seuraavana tulee mieleen lusikkaleivät. Ei niitä leivota päiväkahville :D

Unelmatorttu on nopea tehdä ja sen voi myös pakastaa. Hieman kohmeisena palojenkin leikkaus onnistuu vaivattomasti.  

Onko sinulla jokin leivonnainen jota leivot vain juhlatilaisuuksiin?



Unelmatorttu

4 huoneenlämpöistä munaa
1 dl sokeria

1 dl perunajauhoja
½ dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta

Täyte
150g voita
2 1/4 dl tomusokeria
3 keltuaista
1 rkl vaniljasokeria

- Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. 
Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää siivilän läpi vaahtoon. Sekoita varovasti ja kaada leivinpaperin päälle pellille. 
Paista 225  n. 6-7 minuuttia

Ota  pohja pois uunista, kumoa sokeroidulle leivinpaperille. 
- Vaahdota huoneenlämpöinen pehmeä voi ja tomusokeri. Lisää keltuaiset sekä vaniljasokeri. Sekoita ja levitä jäähtyneen pohjan päälle.
Rullaa unelmatorttu ja jätä saumapuoli alapuolelle. Kiedo ympärille leivinpaperi ja laita jääkaappiin jähmettymään. Leikkaa kylmänä. 

Voi pakastaa.





Kermakakku valkosuklaamoussella ja kuningatarmelballa

Mieheni täytti pyöreitä ja niitä kahviteltiin viime viikonloppu ja vähän vielä maanantainakin. Vieraita tiedettiin suurin piirtein minkä verran on tulossa, mutta koska hänellä on vähän laaja tuo tuttavapiiri yllätysvieraista ei voinut mennä takuuseen. Tämä jos mikä tuotti emäntänä minulle vähän sydämentykytyksiä ja ressiä syötävien määrästä. :D 

Yhden asian juhlienjärjestelyssä hoidin ulkopuoliselle. Kakkuahan lähdin jo suunnittelemaan alkuvuodesta, sen verran tiesin että se tulee olemaan kermakakku ja lopulta keksin että miestäni esittävällä koristeella.
Tahdoin että kakun koriste tulee olemaan täydellinen, joten käännyin ammattilaisen puoleen. 

Olen seurannut Merjan töitä jo vuosia, ja rakastan hänen käsialaansa, niitä ihastuttavia ja kekseliäitä yksityiskohtia jotka saavat joka kerta hymyn huulille. Tiesin siis täsmälleen mitä tulen saamaan. 


Olin häneen hyvissä ajoin ( pari kuukautta ennen :D ) yhteydessä että koriste ehtii varmasti kakkuun. Autoon etsin googlen kuvahaulla mallikuvat, ja mieheen toivoin yksityiskohdiksi tumma, pitkä, komea, mustat housut, päivänsankari mustassa kauluspaidassaan hihat käärittyinä unohtamatta henkseleitä. Muutama rengas maahan sekä punaista ruusua väriä tuomaan. Nämä kaikki Merja toteutti, hymyssä suin olen koristetta katsellut ja käännellyt ja ihastellut. Kiitos paljon vielä tätäkin kautta! 

Päivänsankari oli koristeesta aivan otettu, sanoinkin Merjalle että reaktio olisi pitänyt saada tallennettua!! Juhlavieraatkin hämmästelivät ja ihastelivat taitavasti tehtyä koristetta: "henkselit ja kaikki!!"




Vaikka rakastan ruusuja, ja niitä olen satoja tehnyt silti hyvin usein näihin omiin kakkuihin tulee tehtyä aivan muunlaisia kukkia. Nyt tein nämä daaliat. Vihreät lehdet koitin tehdä samansävyisiksi kuin auton alustassakin, mutta se oli hieman haastavampaa kun mies oli kotona näiden tekohetkellä ja ulkomuistista värjäsin sävyn. 

Koristehan postitettiin ystävälleni naapuriin jotta se ei varmasti paljastuisi ennen juhlia. Yksi haasteensa oli sen kuljetus sieltä kotiin.. salaperäistä niin salaperäistä.. :D 


Kakkupohjiksi paistoin 3 kääretorttulevyä jotka olivat pelkästään perunajauhoista leivottu. Pidän sen koostumuksesta kun on pehmeä ja suorastaan sulaa suuhun. Täytteenä oli valkosuklaamoussea ja kuningatarmelbaa. (johon naapurin mummo lahjoitti mustikka- ja vadelmarasiat!) Moussea tulikin nelisen litraa tämänkokoiseen kakkuun, tein alla olevan ohjeen 2½-kertaisena. Mutta uskotteko, koko kakku meni! Maanantaina siitä syötiin viimeinen pala. 

Moussen ohje on Kakkuhelmen Pian kirjasta Juhlakakut. Ihana ohje! 
Alla olevia pohjia tein tämänkokoiseen kakkuun 3 kappaletta.


Pohja
6 munaa 
2,25 dl sokeria
2,5 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

- Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi munasokeriseokseen. Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle. 
Paista 225 asteessa 7 minuuttia.


Valkosuklaamousse
( tein tämän 2½ kertaisena)

300g maustamatonta tuorejuustoa
n.2 dl sokeria
1-2 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa
390g valkosuklaata
4 dl kuohukermaa
7 liivatelehteä
tilkka vettä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Sulata valkosuklaa vesihauteessa. Sekoita tuorejuusto, sokerit ja keltuaiset keskenään. Lisää sulatettu valkosuklaa. 
- Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. 
- Purista liivatelehdistä vesi, ja laita ne kuppiin. Kaada päälle ruokalusikka kerrallaan kiehuvaa vettä. Kaada ohuena nauhana seokseen. 
- Lsiää kermavaahto varovast sekoittaen, lisää lopuksi valkuaisvaahto. Sekoita kunnes seos on tasainen. 

Kuningatarmelba
Mustikoita, vadelmia ja mansikoita noin 1 litra. 
Soseuta ja paina siivilän läpi. Mausta tomusokerilla. Jos epäilyttää seoksen löysyys, sulata joukkoon muutama liivatelehti. 

Vuoraa kakkuvuoka muovikelmulla, ja lado sinne kakkupohja + kostuta, moussea, kuningatarmelbaa. Tee näin toinen kerros ja laita viimeinen kakkupohja ja kelmu päälle. 
Anna hyytyä yön yli.  

Kumoa kakku tarjoilulautaselle/ tarjottimelle. Pursota kermat ja koristele. 

*

Kukat + lehdet: sokeri- ja kaulintamassaa 
värjätty elintarvikevärein

Koriste tilattu: www.marsipaanipuoti.fi  





Daalia

Rakastan daalioita, niissä on vain sitä jotain. Niitähän on erilaisia, niin terälehtien kuin värityksenkin suhtaan ja kun aloin etsimään kakunkoristeisiin kukkamallia valinta oli vaikea. Päädyin lopulta tähän malliin, jossa on hieman rullamaiset terälehdet. 

Daalioita olen näpertänyt ennenkin marsipaanista, mutta niiden kuvat ovat tuhoutuneet Vuodatuksen silloisessa kuvakatastrofissa. 
Kovin nopeaa puuhaahan tämä ei ole, ja näitä näperäessäni sanoinkin miehelleni että jos vielä näet minun näitä tekevän piilota massat! ;) Tuo meni ehkä väsymyksen piikkiin, mitäs jättää koristeiden teon viimetippaan ja pitkien päivien päätteeksi yöllä alkaa näpertämään..


Periaatteessa olen tehnyt nämä samalla tavalla kuin ruusutkin. Terälehtien muoto on vain eri. Olen kyllä tekemässä näistä omat kuvalliset teko-ohjeet. :) 

Kukka ja lehdet ovat kaulintamassaa jonka joukkoon on lisätty sokerimassaa. Tämä siksi että massat ovat väritykseltään vitivalkoisia ja värjääminen onnistuu. Tumma punainen on haastava väri tehdä, aloitinkin ensin mustan ja punaisen väreillä, jotta saan tarvittavaa syvyyttä massaan. Sen jälkeen jatkan punaisen ja ruskean kanssa. Viimeisenä vielä punaista niin kauan että värisävy on halutunlainen. 

Jos koristeeseen tahtoo syvyyttä, kannattaa tehdä kahden eri sävyn massat. Tummempaa keskelle, ensimmäisiin terälehtiin ja vaaleampaa loppukukkaseen. 

Mutta, teko-ohjeita on tulossa ja värjäysvinkkejäkin. Tämän päivän aikana postaan kakunkin johon tämä ja muutama muu kukkanen viikonloppuna pääsi. :)

Valkosuklaiset marsipaanileivokset


Panda on avannut mukavan suklaareseptejä sisältävän reseptikirja-sivuston. Siellä on nyt käynnissä reseptikilpailu johon voit myös Sinä osallistua omalla suklaareseptilläsi. Palkintona on leivonta-aiheisia palkintoja kuten Kenwoodin yleiskone, leivontakirjoja ja yllätyspalkintoja. Hei, nyt leivotaan-kampanjaan osallistuu myös 12 Blogiringin leivontabloggaajaa, tällä viikolla Herkkuhovin lisäksi reseptinsä julkaisevat Pullahiiren leivontanurkka- sekä Kaakao kermavaahdolla- blogit. Voiko reseptikilpailu tästä enään herkullisemmaksi mennä?

Aloin suunnittelemaan omaa leivonnaista johon saisin käyttää lempi raaka-ainettani, suklaata! Mietin tämän kevään juhlia ja välittömästi mieleeni tuli ylioppilaat ja ammattiinsa valmistuneet. Koivunoksilla koristellut juhlasalit ja lauletut suvivirret. Se pieni jännityksen tunne vatsassa, kun mietit tulevaa mitä se tuokaan tullessaan. Suomalaisuus. Noista ajatuksista suunnittelin leivoksen, joka kuvastaisi tuota kaikkea. Sen pitäisi myös näyttää siltä mutta ennenkaikkea myös maistua.



Koivunhalkoleivokseni sisältävät Pandan Valloittava valkoinen-suklaasta tehtyä moussea sekä unikonsiemenillä maustettua leivospohjaa. Unikonsiemenet tuovat ihanaa rakennetta leivonnaisiin ja ne napisevat mukavasti ja ehkä hieman yllättävästikin suussa. Tämä suklaa on suosikkivalkosuklaani joten se oli helppo valita viidestä eri vaihtoehdosta joita meille lähetettiin. Se maistuu täyteläiseltä ja on hyvä valkosuklaa leivonnassa sekä kakuntäytteissä. Ja maistuuhan tuo ihan sellaisenaankin nautittuna..




Ajattelin ensin että leivoksiin tulisi myös hillaa, mutta jätin ne pois. Näissä leivoksissa unikonsiemenet yhdessä Pandan valkosuklaan kanssa tekevät vastutamattoman liiton jotka eivät muiden raaka-aineiden seuraa kaipaa.


Valkosuklaiset marsipaanileivokset 
( n.10-12 kpl )

Pohja:
6 munaa
2,25 dl sokeria
2,5 dl perunajauhoa
1,5 tl leivinjauhetta 
½ dl unikonsiemeniä

Täyte:
250g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl piimää
1-1½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 keltuaista
3 valkuaista
4 dl kuohukermaa
7 liivatelehteä
+ tilkka kiehuvaa vettä

Pinta:
2 pkt marsipaania
mustaa elintarvikeväriä
mustaa tomuväriä
tomusokeria kaulimiseen 
vihreää elintarvikeväriä ( tai marsipaania )

- Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään, ja lisää siivilän läpi. Sekoita varoen tasaiseksi ja kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. 
Paista 225-asteessa n. 7 minuuttia. 

Kumoa sokeroidulle leivinpaperille, ja poista päällimmäinen leivinpaperi varovasti. 

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. 
- Sulata valkosuklaat vesihauteessa. Sekoita tuorejuusto, piimä, sokerit ja keltuaiset keskenään. Lisää sula valkosuklaa hiljalleen samalla hyvin sekoittaen. Purista liivatteista vesi ja laita ne kuppiin. Lisää ruokalusikka kerrallaan kiehuvaa vettä kunnes liivatteet sulavat. Kaada ohuena nauhana seokseen samalla sekoittaen. 
- Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää seokseen. Vaahdota valkuaiset ja lisää samalla varovasti käännellen. Älä sekoita liikaa.

Vuoraa vuoka tai muovilaatikko ( noin 25x22cm ) muovikelmulla ja laita pohjalle toinen puoli pohjasta. Voit halutessasi sitä hieman kostuttaa mutta se ei ole välttämätöntä. Kaada mousse pohjan päälle, ja lisää toinen puoli pohjasta. Laita muovikelmu päälle ja anna hyytyä 4-5 tuntia tai yön yli. 

Ota marsipaanista pala massaa ja värjää se vihreäksi koristelehtiä varten. 
Kauli marsipaani hieman isommaksi kuin se vuoka missä kakku on hyytymässä ja maalaa pintaan koivunkuviota. Kumoa hyytynyt kakku tarjottimelle ja päällystä marsipaanilla. Voit sipaista aavistuksen kermavaahtoa ensin tarttumapinnaksi. Leikkaa ylimääräinen marsipaani reunoilta pois.
Leikkaa kakku annospaloiksi ja koristele lehtikoristeilla. 














Yhteistyössä:











Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...