Ruusuinen kermakakku 70-vuotiaalle

Sain tehdä tuttavien pyöreitä täyttävälle sukulaiselle täytekakkua. Alunperin suunniteltiin että teen laatan jossa olisi ruusu ja ikä, mutta tahdoin tehdä kakusta juhlavamman joten tein ruusuja muualle kakkuun ja laattaan pelkän iän.

Täytevaihtoehdoiksi ei ollut kamalasti toivomuksia, kunhan ei suklaata kun sitä on ollut edellisissä juhlissa mutta valkosuklaa oli ok ja marjoja sai käyttää. Toisten makutottumuksista ei voi ollenkaan tietää ja siinä hetken mietin mitä täytteitä sitä osaisi tehdä että maistuisi. 
Päädyin tekemään valkosuklaamoussen jonka alle ripottelin ensin mustikoita, sekä ihanan vaniljaisen mansikkamoussen johon pilkoin vielä mansikan paloja sattumiksi. Molempien täytteiden ohjeet ovat Kakkuhelmen Pian Juhlakakut-kirjasta ja ovat saaneet kehuja joka kerta! 






Tätä vasenkätisyyttä! Vasta kuvista huomaan että pursotukset menevät eri suuntiin. Toivottavasti tätä ei ehkä kuitenkaan huomannut kukaan syöjä vaikka omaan silmään tälläiset eriäväisyydet pomppaavatkin.. ;)


Kakkupohja on tehty 26cm vuokaan, johon sen kokosin hyytymään yön yli.


Vaniljainen mansikkamousse

7 dl mansikkaa
150g maustamatonta tuorejuustoa
1-2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1,5 dl kermaa
8-10 liivatelehteä (kirjassa luki että massakkakkuihin voi laittaa 12 niin pysyy ryhdissä)
+ tilkka vettä

- Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen ja vesi kattilaan kuumenenmaan. 
- Survo mansikat tasaiseksi soseeksi. Pilko halutessasi jonkin verran mansikoita isommiksi sattumiksi. Vaahdota vaniljakastike ja kermavaahto yhdessä pehmeäksi vaahdoksi. 
- Sekoita tuorejuusto ja sokerit keskenään. Lisää mansikkasurvos tuorejuuston ja sokerien sekaan. 
- Purista liivatelehdistä kylmä vesi pois ja lisää ne kuumaan veteen. Kaada liivateseos ohuena nauhana seoksen joukkoon koko ajan hyvin sekoittaen. 
- Lisää lopuksi vaniljakastike-kermavaahto joukkoon, varovaisesti nuolijalla sekoittaen. 

Täytä kakku ja anna hyytyä 5 tuntia tai yön yli. 


Valkosuklaamousse

300g maustamatonta tuorejuustoa
1,5 dl sokeria (ohjeessa luki 2-3dl, oman maun mukaan siis!)
1-2 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa
390g valkosuklaata
4dl kermaa
7-8 liivatelehteä
+ tilkka vettä

- Laita liivatelehdet likoaamaan kylmään veteen vähintään 5-10 minuutiksi. 
- Erota valkuaiset keltuaisista. Sulata valkosuklaa vesihauteessa.
- Sekoita tuorejuusto, sokerit ja keltuaiset tasaiseksi. Lisää sulatettu valkosuklaa. 
Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Purista liivatelehdistä vesi pois, ja liuota ne tilkkaan kiehuvaa vettä. 
- Vatkaa liivateseos tuorejuustoseokseen. Lisää kermavaahto varovasti sekoittaen, ja lopuksi valkuaisvaahto. Sekoita kunnes tasainen. 
Täytä kakku, ja anna hyytyä ainakin 5 tuntia tai yön yli.

Kostutus: vaniljamaito (maitoa+vettä puolet ja puolet sekä vaniljasokeria)


Lisäksi tein piimähyydykekakun mangososeen kera. Päälle tahdoin jotain koristusta ja pursottelin kermaruusuja kun huomasin että omistan vasureillekin sopivan tyllan! Kaikkea sitä voikin omasta laatikostaan löytää. :D

Helppo omenapiirakka muropohjalla

Tähän piirakkaan ei tarvita muuta kuin muropohja, ja täytteeksi vaniljakastiketta sekä kermaa. Päälle omenat ja kardemummaa ja/tai kanelia sekä ripaus sokeria halutessaan. 
Perus arkipiirakka, jonka valmistaa nopeasti. 

Ei ollut mikään maailman paras-piirakka, tai ihaninta mitä olen koskaan syönyt-piirakka, mutta kaikki tuli kuitenkin syötyä. Vaniljakastikkeen kera ok! Laitan tämän kuitenkin tänne blogiin vähän itsellekin talteen ettei unohdu, yllärivieraille hyvä leivonnainen etenkin jos pakastimesta löytyy tuota murotaikinaa valmiina. 



Murotaikina
125g voita
2 dl jauhoja ( tai peruna-/glut.jauhoja)
1 dl kaurahiutaleita
2 rkl sokeria
2 rkl kylmää vettä

Täyte
3 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 dl kuohukermaa
1 rkl perunajauhoja + 2 rkl vettä
2-3 omenaa kuorittuna ja lohkottuna
0,5 tl kardemummaa
kanelia + sokeria

- Sekoita kylmä voi ja kuivat aineet, lisää kylmä vesi. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Pingota irtopohjavuokaan (24cm) leivinpaperi tai käytä korkeampireunaista piirasvuokaa jonka voitelet. 
Painele taikina pohjalle ja laita jääkaappiin noin tunniksi jähmettymään. 

- Esipaista pohja 200-asteessa 10 minuuttia.

Vaahdota vaniljakastike, ja lisää kevyesti vaahdotettu kerma sekä veteen sekoitettu perunajauho. 
Kaada pohjan päälle. Lado pinnalle omenanlohkot, ripottele pinnalle kardemummat, kanelia ja sokeria. 

Paista 200-asteessa 25-30 minuuttia

Tarjoa jäähtyneenä.




Omenainen jogurttisorbetti

Jäätelöä heti aamusta? Oi kyllä! Sorbetit ovat ihanan raikkaita ja niitä voi herkutella milloin vain. Jonkin oikein mausteisen aterian päätteeksi olisi ihana maistella raikasta ja viileää omenasorbettia.

 Silloin tällöin tulee tehtyä jogurttisia sorbetteja mutta omenaista en ole koskaan tehnyt, joten se oli helppo valita omenaviikkooni. Jos pitää kanelista, lisää ehdottomasti sitä joukkoon! Minä jätin sen pois, olen viikon leiponut, maistellut ja haistellut omenan ja kanelin yhdistelmää ja pieni vaara on kestänkö kanelin tuoksua vielä joulunakaan. ;) Mutta kanelin ystävät, lisätkää ihmeessä. (ei kardemummakaan huono olisi)


Jogurtti-omenasorbetti

0,5 kg omenaa
1,5 dl vettä
2 tl sitruunanmehua
1 dl vaaleaa siirappia
2 dl kreikkalaista- tai maustamatonta jogurttia

- Kuori ja poista omenoista siemenkodat. Kuutioi omenat. 
- Keitä omenankuutioit vedessä pehmeäksi. Soseuta omenat, lisää sitruunanmehu ja siirappi. Sekoita tasaiseksi. Jäähdytä. 

- Lisää jäähtyneeseen seokseen jogurtti ja vispaa kuohkeaksi. Kaada pakastusrasiaan ja laita pakastimeen. Ota rasia muutaman tunnin päästä pois ja sekoita puolikohmeista sorbettiseosta.
Anna olla pakastimessa vielä tunti ja tarjoa.









Omenamuffinssit

Omenaviikko lähenee loppuaan, reseptinä tällä kertaa on omenamuffinssit!
Mun mielestä muffinssit on superkivoja leivonnaisia, ne on helppo tehdä ja niihin yleensä löytää raaka-aineet kaapista. Jos ei ole munia, etsii sitten munattoman reseptin. Jos ei ole muffinssivuokia, käy lainaamassa naapurista..;)

Kuorrutusvaihtoehtojakin on monia, jos siis tykkää kuorrutetuista. Niihin voi tehdä marengin, sokerikreemin, tomusokeri+mehukuorrutuksen, mokkapalakuorrutuksen, kermaa, suklaata tai sitten jättää kuorruttamatta. Tällä kertaa muffinssit saivat päällensä ihan vain kuohukerman ja ripauksen väriraetta.



Vinkki! Jos et pidä kookoksesta, voit korvata sen jollain muulla esim: pähkinärouheella.

Omenamuffinssit
( 12 kpl )

150g voita
1.5 dl sokeria
2 munaa
1 suuri omena
50g kookoshiutaleita
1.5 tl leivinjauhetta
1 dl perunajauhoja
1.5 dl jauhoja

Kuorrutus
2 dl kuohukermaa
koristeraetta

- Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi. 
- Lisää munat yksitellen ,samalla varovasti vatkaten. 
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan.
Kuori ja raasta omena, lisää taikinaan varovaisesti käännellen. 

Jaa muffinvuoat muffinipellille, jaa taikina vuokiin ja paista
200-asteessa noin 15-20 minuuttia.




Omenapannukakku

Omenaviikossa ollaan päästy jo torstaille, johon sopii mikäs muu kuin pannukakku. Tein tätä herkkujälkiruokaa jo viime viikolla, kiitokset reseptivinkistä Huvilaelämää- ja mökkiruokaa-blogiin!

Pannukakku taitaa olla meidän perheessä syödyin jälkiruoka, vähintään kerran kuussa sitä tulee paisteltua. Hyvin usein jos saadaan arkena ruokavieraita teen jälkiruuaksi pannaria, yleensä raaka-aineet löytyvät kaapista ja tekemiseen ei vaadita paljoa aikaa. Pannukakku valmistuu uunissa sen aikaa kun ruokaillaan.
 Tällä kertaa se sai makunsa omenasta sekä kanelista, joten hilloja tai edes kermavaahtoa ei tarvittu. Todella vaivaton leivonnainen joka maistuu taatusti jokaiselle. 


Paras pannari

4 dl jauhoja + omenaiseen versioon hieman lisää
½-1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria

8dl täysmaitoa
3 munaa
50g sulaa voita

+
n.5 omenaa 
kanelia
kardemummaa

- Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita maitoon voisula sekä munat, lisää taikinaan ja anna turvota hetki. 
Kuori ja viipaloi omenat. Laita uunipannuun leivinpaperi, lado omenaviipaleet päälle ja ripottele pinnalle kanelia ja kardemummaa. 
Kaada pannaritaikina päälle ja paista uunin keskitasolla
200-asteessa noin 40 minuuttia


Omenatsatsiki

Omenaviikon kolmas resepti. Alkuviikko mentiin pullalla ja kakulla joten pidetääns kevyempi keskiviikko. Tsatsiki, siis se kurkkuversio on minun yksi lempilisukkeistani. Se on ihanan raikas ja sopii monelle aterialle, yleensä grilliruuan tai lihapullien kaveriksi sitä tykkään tehdä. Joskus on tainnut pitsan kanssa sitä olla myös ja maistui kyllä sekin makupari. 

Nyt tein tsatsikin omenaraasteesta eikä kyllä hävinnyt yhtään kurkkuversiolle. Meillä ei ollut tuoretta basilikaa joten käytin kuivattua mutta suosittelen ehdottomasti käyttämään tuoretta! Basilikan ihana maku pääsee paremmin esiin niin. Tuore oreganokin voisi toimia, sitä olisi kasvanut tuolla ulkonakin mutta eipä tullut aiemmin mieleen.
 Meillä syödään tätä herkkua tänään kanankoipien ja tattarin kanssa. Voi nam!


Omenatsatsiki

1 hapan omena
2 tl limen mehua ( myös sitruuna sopii!)
400g maustamatonta jogurttia TAI
kreikkalaista jogurttia
1 hienonnettu valkosipulin kynsi
nippu tuoretta basilikaa
1 tl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria myllystä
1 tl hunajaa

- Valuta maustamaton jogurtti suodatinpussissa joitakin tunteja jääkaapissa. (käytin kreikkalaista jogurttia ja en valuttanut)
- Raasta kuorittu omena ja lisää limenmehu. Lisää mausteet ja hunaja sekä öljy ja sekoita. 
Lisää jogurtti, sekoita tasaiseksi ja anna maustua jääkaapissa joitakin tunteja ennen tarjoilua. 

Sopii: sika-, lammas-, ja linturuokien kanssa, pitaleivissä, pitsan kanssa, voileivälle, hampurilaiseen, raikkaan salaatin kanssa.




Omenamutakakku

Omenaviikon toinen resepti on Omenamutakakku. Tämä herkku jos mikä vie makeannälän, aivan taatusti! Kakku on kamalan helppo valmistaa, tehdään kuin tavallinen sokerikakkupohja mutta lisätään vain omenaraaste, voisula ja paistetaan uunissa hieman vähemmän aikaa. 

Kakku on vaniljainen, omenainen ja pehmeä. Reunoilta hieman rapea ja keskustasta ihanan ...mutainen.

Tätä kakkua EI kuulu sitten kumota... ;)

Mietin ensin julkaisenko tätä kakkua ollenkaan, mutta niin hyvää se oli että en voi olla jakamatta tätä myös teille! Kakku olisi nimittäin kuulunut paistaa irtopohjaisessa vuoassa että sen saa siirtää paiston jälkeen tarjoilulautaselle, minä paistoin tavallisessa suorakaiteen muotoisessa ja niin sitten jouduin kakun kumoamaan. Siitä tuo hieman rujo ulkonäkö, kun rapsakka pintakuori jäi alle. Mutta ei välitetä ulkonäöstä vaan mennään suoraan makuun..!



Omenamutakakku
(10-12 palaa)

3 munaa
4.5 dl sokeria
200g sulatettua voita
3 3/4 vehnäjauhoja
1½ rkl vaniljasokeria
2-3 omenaa

- Säädä uuni 175-asteeseen. Vatkaa keskenään huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää voisula.
- Sekoita kuivat aineet keskenään, sihtaa taikinaan ja sekoita sileäksi taikinaksi. 
- Kuori ja raasta omenat, lisää raaste taikinaan. 

Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun, 24cm irtopohjavuokaan.
Paista keskitasolla ritilällä, uunista riippuen 
20-30 minuuttia. 

*
Minä paistoin tuon 25 minuuttia ja kuten näkyy, aika valuvaa oli vielä sisältä. Tämä on ihan uunikohtaista joten tarkkaile kakkua paiston loppuvaiheessa. 
Kakku kuitenkin kuuluu olla sisältä pehmeä ja mutamainen joten täysin kypsäksi sen ei tarvitse paistua!




Omenaiset murupullat

Nyt on omena-aika parhaimmillaan. Lehdet ja netti ovat pullollaan omenaisia reseptejä että ihan iskee valinnan vaikeus mitä kaikkea tekisi. Sitä tahtoisi tehdä niillä jo hyviksi todetuilla resepteillä mutta uusiakin on kokeiltava. Tästä sain ajatuksen pitää Herkkuhovissa Omenaviikon! 

Omenaviikolla tullaan blogissa näkemään jokaisena päivänä jokin omenainen resepti. Saan kokeiltua itselle uusia reseptejä joista toivottavasti on myös teille iloa! Sen verran paljastan, että luvassa on herkkuja arkeen ja juhlaan, mutta pelkästään leivonnan puolelle ei mennä. Mutta nyt en paljastakaan enempää vaan menen ensimmäiseen omppureseptiin, nimittäin Omenaiseen murupullaan!



Olen löytänyt vuosia sitten jostain lehtileikkeleestä tai vastaavasta aivan ihanan pullareseptin, jota käytän täytettyihin pulliin. Pullista tulee ihanan pehmoisia kunhan vain pystyy olla lisäämättä ylimääräisiä jauhoja ja malttaa vaivata taikinaa kunnolla. Olen vuosia sitten jo luopunut koneellisesta vaivaamisesta, käsin saa paljon paremman sitkon ja onhan se aika terapeuttistakin vaivata taikinaa!

En tahdo nyt kuitenkaan antaa itsestäni mitään pullamestarin kiiltokuvaa sillä sitä en todellakaan ole! Välttelen ohjeita joissa vaivataan taikinat, ja sen kerran kun tartun tälläiseen ohjeeseen täytyy olla se sellainen tietynlainen leipomisfiilis. Muuten ei tule mitään. Korvapuusteja en tee kuin pienen erän lopputaikinasta omalle perheelle, ne ei vain kertakaikkiaan onnistu multa! Näin kävi tälläkin kertaa, korvapuustit oli jokikinen aivan erinäköisiä keskenään, milloin yksi oli levahtanut vasemmalle puolelle ja milloin toinen oikealle. Tai sitten ne on niin oudon mallisia että joku jo voisi epäillä onko se pulla ollenkaan! :D
 Joten siksikin pysyttelen mielelläni näissä täytetyissä. Tässä ohje joilla onnistuu varmasti!

Pehmeät pullat

5 dl täysmaitoa
50g hiivaa
1 muna
2.5 dl sokeria
2 tl suolaa
2 rkl kardemummaa
14 dl vehnäjauhoja
150-200g voita

n. 5kpl omenoita
100g voita
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
kanelia

voiteluun: muna

- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva joukkoon. 
Vispaa joukkoon muna, sokeri, suola sekä kardemumma. 
- Lisää jauhoja hiljalleen, samalla vispaten. Kun taikina alkaa olla paksumpaa, jatka käsin. 
- Lisää lopuksi voi, ja jatka vaivaamista n. 8 minuutin ajan. Jaksaa jaksaa! 

Laita taikina kohoamaan hyvin peitettynä vedottomaan paikkaan, esimerkiksi mikro on hyvä paikka. 
- Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. 
Jaa taikina kahteen osaan, tee osista pötköt ja jaa ne 12 osaan. 
Leivo pulliksi, ja kohota liinan alla. 

- Kuori ja pilko omenat pieniksi kuutioiksi. Paina mukilla kohoneisiin pulliin kolot (voit painella lisää vielä käsin), voitele reunat munalla ja ripottele koloihin omenakuutiot. Ripottele pinnalle kanelia ja lisää muruseos.

Paista 225-250 asteessa 10-13 minuuttia
 (uunista riippuen!) uunin keskitasolla. 


1. Paina pulliin kuoppa ja tarvittaessa jatka vielä käsin. Sen jälkeen voitelu!

2. Omenaa!

3. Kanelia!

Muruseos!

---> uuniin!

NAUTI! <3







Rouheva omenapiirakka

Sitä saa mitä tilaa. Eräs tuttu käväisi tässä eräs päivä ja toi mukanaan jonkin verran omenoita. Omenapuuttomana tämä oli oikein ilahduttavaa ja kiittelin innoissani herkkuomenoista! Lauantaina tultuani lenkiltä oven takana oli iso säkki. Hieman kulmiani kohotellen astelin rappuset ylös ja kurkkasin pussin sisään: omenoita! 

Siitä tulikin sitten leivontapäivä, tein kaksi omenapiirakkaa joista toinen lähti kiitoksena omenoiden tuojalle. Tämä oli niin hyvää mielestäni että ei kaivannut edes vaniljakastiketta tai jäätelöä. Jogurttinen pohja toi mukavan pehmeyden, ja leseillä sai piirakkaan kuitua. Jos pitää vielä pähkinöistä, tämä on juuri sellainen piirakka johon sitä suosittelen lisäämään. Tämän kaikki ainekset sekaisin-piirakan ohjeen löysin Myllyn parhaan sivuilta, oli hyvää ja jää vakkarireseptiksi. Ensi kerralla tehdään sitten vielä sen pähkinärouheen kera.






Rouheva omenapiirakka
(28-30cm vuoka)

1 dl vehnälesettä
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
75g voisulaa
2 kanamunaa
1½dl kreikkalaista jogurttia

Päälle:
4-5 keskikokoista omenaa
1 tl kanelia

Muruseos: 
50g voisulaa
3/4 dl sokeria
1½ dl vehnäleseitä

- Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää muut ainekset joukkoon. 
Levitä taikina voidellulle, ja leseillä leivitetylle piirakkavuoalle. 
- Viipaloi pinnalle kuoritut omenat ja ripottele pinnalle kanelia. 
Sekoita muruseoksen ainekset keskenään ja ripottele omenien päälle. 
Paista uunin keskitasolla
 200 asteessa 30 -40 minuuttia.





Voileipäkakku-tikkarit

Tällä viikolla, 8.-14-9.2014 vietetään valtakunnallista, jo toista Hävikkiviikkoa. Sen on järjestänyt Kuluttajaliitto kumppaneineen. Kampanjan tarkoitus on viestiä kuluttajille ruokahävikin vähentämisestä. Useassa blogissa onkin jo huomattu Hävikkiviikkoon osallistuminen, ja tänä vuonna myös Herkkuhovi on menossa mukana! Lisää tietoa kampanjasta löytyy Kuluttajaliiton sivuilta: www.kuluttajaliitto.fi/havikkiviikko.



Kun minua pyydettiin lähtemään mukaan, en epäröinyt hetkeäkään. Aihe kiinnostaa, ja kuuluu meidän ja jokaisen perheen jokapäiväiseen arkeen. Olenkin aika ylpeä siitä kuinka vähän meillä menee ruokaa hukkaan, mutta kun on kokkaillut kotiäitinä 11 vuotta päivittäin oppii siinä jonkin verran ennakoimaan ja hyödyntämään tähteet. Meillä käydään kerran viikossa ruokakaupassa tekemässä ruokaostokset ja sitten pitkin viikkoa täydennetään kaappia maidoilla jne. 
Sen lisäksi meillä on jääkaapissa avattujen pakkausten hylly, eli sellainen hylly johon laitetaan kaikki avatut kermaviilipurkit, puoliksi syöty banaani, edellispäivän keitetyt perunat ym ym. Kun kaikki tähteet ja avatut purkit sijaitsevat samalla hyllyllä ne huomataan sieltä paremmin kuin jos ne olisi ripoteltuna pitkin jääkaappia. Ja mikä parasta, tuo hylly on erittäin inspiroiva! Kun siellä on se puolikas ranskankerma ja ylijäänyt kanankoipi, alkaa pakostikin suunnittelemaan mitäs niistä voisikaan valmistaa.. 

Tähän kampanjaan lähdin sellaisella ruualla joka meillä on yksi isoimmista ongelmista: leipä! Siinä ruoka, jonka menekkiä ei voi ennakoida tässä huushollissa. Joinakin päivinä sitä menee paljonkin, varsinkin jos on koulukavereita kyläilemässä suoraan koulun jälkeen. Sitten tälläisten päivien jälkeen sitä varautuu leipähyllyllisellä leipää, ja kas! Siellä ne kököttää eikä kenellekään kelpaa. Muutamia hävikkikeinojani on silloin tehdä niistä leipätikkuja, tai valmistaa lounaaksi lämpöisiä voileipiä. Kumma juttu, silloin ei yhtäkään leipää jää pellille yli.. ;)

Leivästä voi tehdä myös juhlavampaa tarjottavaa:


Voileipäkakku-tikkarit! Nämä herkkupalleroiset sopivat juhlapöytään suupaloiksi, mutta ilmanmuuta käyvät arjen herkkupaloinakin. Nämä ovat vielä kevyitäkin joten käyvät vaikka aamupalasta.
 Näihin saat käytettyä vanhemmat, kuivahtaneet leivät, avatut ranskankermat, tuorejuustopakkaukset, majoneesit, juustot, yrtit, kasviksia, leikkeleitä, kanaa, kalaa.. mitä vain oman maun ja jääkaapin sisällön mukaan! 

Tämä aiemmin tekemäni Herkkuvoileipäkakku oli innoittajani, se on saanut paljon kehuja ja on todellinen hävikistä herkuksi-herkku!


Kreikkalaisittain
(n. 10kpl)

2-3 dl leipämurua (tummaa ja vaaleaa leipää)
kostutukseen kasvislientä
1.5 dl punaista ja vihreää paprikaa
1 dl fetajuustoa
(oliiveja tahtoessaan)
100g tuorejuustoa
mausteet: chili ja pippuria myllystä
kuorrutus: kreikkalainen jogurtti + punasipulisilppu

- Hienonna kuivahtaneet leivät monitoimikoneessa muruksi. Kostuta hieman kasvisliemellä.
Sekoita joukkoon tuorejuuston joukkoon mausteet, hienonnetut paprikat sekä feta. Lisää leipämuruseos ilmavasti käännellen, älä sekoita liian tiiviiksi. 
Tarkasta maku, onko leipää liian vähän tai liikaa, ja lisäile tarvittaessa raaka-aineita. 
Pyörittele palloiksi ja laita jääkaappiin n.30-60 minuutiksi. 
Dippaa pallot kreikkalaisessa jogurtissa ja koristele punasipulisilpulla. Aseta tarjouluvadille ja paina halutessasi tikkaritikku keskelle. 

Kalkkuna-maustekurkku
(n.10kpl)

2-3 dl leipämurua (vaaleaa ja tummaa leipää)
kostutukseen kasvislientä
n. 1.5 dl savukalkkunaa
1 dl maustekurkkua
100g tuorejuustoa
mausteet: pippuria myllystä, paprikajauhe
Kuorrutus: Kreikkalainen jogurtti + persiljasilppu

- Kostuta leipämuru kasvisliemellä. Älä kostuta liikaa!
- Hienonna savukalkkuna ja maustekurkut hienoksi ja sekoita tuorejuustoon ja mausta. 
- Pyörittele palloiksi ja laita jääkaappiin n.  30-60 minuutiksi. 
Dippaa pallot kreikkalaisessa jogurtissa ja koristele persiljalla. Aseta tarjoiluvadille ja paina halutessasi tikkaritikku keskelle. 

Anna seistä jääkaapissa ennen tarjoilua vähintään 4 tuntia jotta kovettuvat. 


Mitä ajatuksia Hävikkiviikko sinussa herättää? Miten sinun keittiössä hyödynnetään tähteet, kuivuneet leivät tai parasta ennen-päiväyksen ylittääneet tuotteet?



Kahden kerroksen juustokakku

Kun ei tahdota tehdä täytekakkua, juustokakut ovat silloin hyvä vaihtoehto tilalle. Niissä ei ole pohjien paistamisia ja kostuttamisia, ja on mukavaa vaihteluakin juhlapöytään. Täyte kootaan oman mieltymyksen mukaan, ja kerroksia voidaan laitta vaikka kolme jos tahtoo kakkuun eri makuja. 
Myös pohjaan saadaan vaihtelua erilaisista kekseistä, yleisimmin käytetty keksi taitaa olla Digestive mutta suosittelen kokeilemaan myös erilaisia kaura- ja täytekeksejä.  Joukkoon voi sekoittaa pähkinöitä rouheutta tuomaan ja vaikka suklaarouhetta. 

Tämän kakun pohja muodostui kaurakekseistä ja Snickerseistä, joka toi kivaa potkua muuten vähän makeaan kakkuun. Suolainen ja makea, ne niin toimii yhdessä!  Täytteenä on suklaamousse sekä vaniljainen täyte joka on peräisin tästä Amerikantädin marjapai:sta.



Kahden kerroksen juustokakku
( 24cm )

Pohja
175g Kaurakeksejä
150g Snickersiä
75g sulaa voita

Suklaatäyte
100g maustamatonta tuorejuustoa
150g sulatejuustoa
1 dl sokeria
1tl vanilliinisokeria
2 munankeltuaista
1½ Brunbergin tummaa suklaalevyä
100g Fazerin sinistä
4dl kuohukermaa

Vaniljatäyte
100g sulatejuustoa
2dl ranskankermaa 
½ dl tomusokeria
1-2 tl vanilliini- tai vaniljasokeria
3 liivatelehteä + tilkka kiehuvaa vettä
2 dl kuohukermaa

Pinnalle: Kaakaojauhetta, suklaahippuja, kookosmakeisia

- Vuoraa 24cm irtopohjavuoka leivinpaperilla. Murskaa kaurakeksit ja Snickersit monitoimikoneella hienoksi. Jos tahdot sattumia, pilko Snickers hienontamisen sijaan. Lisää sula voi, sekoita ja painele keksiseos vuoan pohjalle.

- Sekoita maustamaton tuorejuusto, sulatejuusto, sokerit ja munan keltuaiset keskenään.
- Sulata suklaat vesihauteessa. Vaahdota kerma vaahdoksi, lisää sula suklaa juustoseokseen ja sen jälkeen kerma muutamassa erässä varovasti sekoittaen. Kaada keksipohjan päälle ja laita jääkaappiin jäähtymään. 

- Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma löysähköksi vaahdoksi. 
- Sekoita sulatejuusto, ranskankerma sekä sokerit keskenään. Laita liivatelehdet mukiin, ja kaada ruokalusikalla kiehuvaa vettä kunnes liivatteet ovat sulaneet. Lisää juustoseokseen ohuena nauhana varovasti kaataen, voit samalla sekoittaa vispilällä ettei tule paakkuja. 
- Lisää kermavaahto parissa erässä ja sekoita varoen. Kaada jähmettyneen suklaamoussen päälle ja laita jääkaappiin jähmettymään. 

Ota kakku irtopohjavuoasta, sihtaa pinnalle kaakaojauhetta, koristele suklaahipuin sekä kookosmakeisilla. Laita kakku tarjoiluastiaan ja nauti hyvässä seurassa. :)




Tämä kakku tarjottiin esikoiseni 10v juhlissa, ja täytyy sanoa että syrjäytti jopa Mutakakun! ;)


Toivotan teille lukijoille oikein hyvää viikonloppua, näyttää lupaavalta että saataisiin nauttia se auringonpaisteessa! <3



Pihlajanmarja-leivokset

Tänä vuonna on ihan mahtava pihlajanmarjasato. Minne vain ulkona katseensa suuntaakin, näkee kauniita oranssinpunaisia marjoja puut notkollaan. Nuo punaiset vitamiinipommit kannattaa ehdottomasti poimia talteen, sillä ne ovat vitaamiinipitoisuudeltaan samaa luokkaa kuin tyrnimarja. Niissä on paljon beetakaroteenia, c-vitamiinia, flavonoidia, kalsiumia ja magnesiumia. 

Vanhat ja viisaat kertovat, että luonto tarjoaa meille vuodenajan mukaan niitä vitamiineja mitä tarvitsemme seuraavaksi: jos syksyllä pihlajanmarjoja on paljon, on tulossa kova talvi jolloin vitaaminien tarve on suuri. Tulevasta leudosta talvesta taas kertoo se, että pihlajanmarjoja ei tule. Näin oli viime syksynä, ja leuto talvihan sieltä tuli. Toinen tarina taas kertoo, että pihlaja ei kestä kahta taakkaa peräkkäin. Jos on runsas marjasato, tulee leuto talvi. Kumpaa siis uskoa? :D 

Oli miten oli, olen suunnitellut teille pihlajanmarjoista leivoksen. Tahdoin pohjan olevan yksinkertainen mutta kuitenkin suussasulava, ja täytteen pääosassa. 



Tietenkään en voinut vastustaa kiusausta tehdä leivoksista erään tunnetun pihlajanmarjamakeisen näköisiä. 
Pinnalla on Robertsin marsipaania joka on kyllä ihan mielettömän hyvää! Oikeasti on. Se ei ole ollenkaan äkkimakeaa tai liian mantelista, miksikä yleensä marsipaani mielletään vaan on aika miedon makuista ja koostumukseltaan kiva. Marsipaanin toki voi vaihtaa sokeri- tai kaulintamassaan, tai vaikka vaahtokarkkimassaan jota voi tehdä itsekin. 

Sokerina Siro erikoishieno sokeri, joka on pienempää kuin tavallinen hienosokeri.

Kannattaa muistaa, että pihajanmarjoissa voi olla suuriakin makueroja. Vierekkäisten puiden marjat voivat olla keskenään aivan erimakuisia! Suosittelen maistelemaan, ja valitsemaan marjoista suurimmat ja kypsimmät. Jos kypsiä ei löydy, käytä marjat pakastimessa ensin.

Leivoksiin tein pihlajanmarjahyytelön, mutta jätin tällä kertaa vaniljatangon pois. Jos pidät vaniljasta, lisää se ohjeen mukaan.
Lisätty myöhemmin: HUOM! Jos pihlajanmarjahyytelö maistuu mielestäsi liian happamalta, lisää silloin muutama omena makeuttamaan.


Pihlajanmarja-leivokset
(n. 10-12kpl)

Pohja
4 munaa
1.5 dl sokeria
1 3/4 dl perunajauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta

Pihlajanmarjamousse
2 dl Turkkilaista jogurttia
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
130g valkosuklaata
3 liivatelehteä + tilkka kiehuvaa vettä
2 dl kuohukermaa
Halutessa punaista ja oranssia elintarvikeväriä

Pinta
n. 200g marsipaania
Siro erikoishienoa sokeria
Pihlajanmarjoja koristeluun

- Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää munasokerivaahtoon siivilän läpi. Kaada leivinpaperin päälle uuninpellille. 
Paista keskitasolla
225- asteessa 6-8 minuuttia. 

Kumoa sokeroidulle leivinpaperille. Poista uunissa käytetty leivinpaperi pohjasta varoen, anna jäähtyä puhtaan pyyhkeen alla. 

-Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
- Sekoita pihlajanmarjahyytelö, turkkilainen jogurtti, sokerit keskenään. Sulata valkosuklaa vesihauteessa, lisää seokseen.
- Purista liivatelehdistä vesi, laita mukiin ja kaada ruokalusikka kerrallaan kiehuvaa vettä kunnes liivatteet ovat sulaneet. Lisää nauhana samalla sekoittaen pihlajanmarja-jogurttiseokseen. 
- Vaahdota kerma löysähköksi vaahdoksi ja lisää mousseen varovasti käännellen.

- Vuoraa suorakaiteen mallinen  (n.29cm x 20cm) vuoka tai rasia muovikelmulla. Aseta pohjalle toinen pohjalevy, kaada päälle mousse ja anna hyytyä jääkaapissa. 
Kun täyte on hyytynyt, lisää toinen pohjalevy. Peitä kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa mieluusti yön yli. 

Kumoa kakku tarjottimelle. Kauli marsipaani levyksi ja aseta kakun päälle. Sivele hieman vettä pinnalle esimerkiksi pullasudilla ja ripottele erikoishienoa sokeria pintaan sen verran ettei se enään sula.
 Leikkaa ylimääräiset reunat pois.
- Leikkaa reunapalat siistiksi tarvittaessa, leikkaa annospaloiksi ja aseta tarjolle.
Koristele pihlajanmarjoilla ja lehdillä. 



Homer Simpson fanittaa TPS:ää

Minua pyydettiin tekemään 40v täyttävälle koriste, jossa olisi Homer Simpson soittamassa rumpuja. TPS:n fanittaminen toivottiin näkyvän koristeessa myös, ja matosta pelipaitaan pyöriteltiin eri vaihtoehtoja miten sen tähän upottaisi. Selailin TPS:n sivuja ja sieltä bongasin kaulaliinan, ehdotin ideaa koristeen tilaajalle ja se kävi oikein hyvin. 



Tässä ollaan liimailemassa uusia hiuksia. Homer-paran hiukset kun katkesivat kaappiin siirron yhteydessä. :D


Yleensä teen koristeet täysin syötävistä materiaaleista mutta välillä joutuu joustamaan, kuten tässä kun piti varteen laittaa varrastikku sisälle tueksi. 


Koriste oli varmaan suurin koskaan tekemäni, pituutta sillä oli 19cm ja korkeutta n.10cm. Painoa en tarkastanut mutta varmaan lähelle kiloa mentiin. Annoinkin ohjeeksi laittaa tuet koristeen alle ettei se lähde vajoamaan. 

Koriste on tehty sokerimassasta sekä marsipaanista. Värjäykseen käytin pastavärejä, sekä (syötävää) kultaisia tomuvärejä. 


Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...