Piparikokeiluja

Joka vuosi sama juttu. Ensin en aio tehdä piparin piparia, lapsille ehkä tehdään omat mitä saavat koristella.. ja sitten se ensimmäinen piparitaikina kun tulee eteen, jostain sisältäni kaivautuu esiin näpertelijä joka ei saa näpertelystä tarpeekseen. Pitkin vuotta seuraan todella taidokkaita tekeleitä ulkomailta, ja kaipuu saada omat taidot edes hitusen sinne päin on kova. Viime vuonna jo ihastelin erään naisen tekemiä poropipareita ja niin oli pakkomielle niitä kohtaan saatu. (se sama nainen jonka taidokas video pyörii sosiaalisessa mediassa, varmasti moni nähnyt) En muista monta poronhirvitystä (osa kyllä näyttikin hirveltä :D ) kokeilin ennenkuin sain suurin piirtein tyydyttävän lopputuloksen. Toinen haaveeni on osata tehdä camee-kuvia. Tiedän että se on mahdollista toteuttaa, olen nähnyt kyllä kun niitä on pikeeristä tehty mutta käteni ei nyt ymmärrä asiaa. :D 

Kaikki ketkä tykkäävät näpertää, tietävät mistä pakkomielteestä puhun. Toisilla se on neulominen, jotkut neulovat villasukkia pitkin vuotta ja ilahduttavat niillä läheisiään ja tuttaviaan. Minua ei ole siunattu neulomistaidoilla joten se energia suuntautuu sitten tähän. :)






Piparkakut on leivottu tällä ihanalla ohjeella. Pikeeri on valmistettu tomusokerista ja valkuaisesta. 
Apuvälineinä käytin nuppineulaa ja paksumpaa tavallista neulaa. Kun vähän vielä treenaan tuota camee-kuvaa niin laitan vaihekuvaa tai videota niistäkin jos joku tahtoo kokeilla niiden tekoa myös. :) 








Piparkakkutaikinan ohje

Joko teillä on aloiteltu piparkakkujen paisto? Meillä startattiin se viime viikolla ja niin taas kodin täytti ihana mausteiden tuoksu, luminen maisemakin sai jo hieman joulufiilistä päälle. Olen viime vuosina paistellut piparit kaupan valmistaikinoista, sen verran on tullut tehtyä erilaisia rakennelmia että itse tehty taikina kuulosti kamalan monimutkaiselta ja aikaa vievältä. Sen lisäksi mulla oli muistikuvissa että itsetehdyllä taikinalla ei saa kauniita paloja esimerkiksi talojen seiniin. Väärin!

Löysin Rouva V:n blogista hyväksi kehutun piparkakkutaikinan ohjeen, ja kun katsotte hänen luomuksiaan on uskottava että taikinalla tulee kaunista jälkeä ja kaiken lisäksi ne maistuu aivan ihanalta! Jääkaappikylmä taikina oli superhyvä kaulia eikä ylimääräisiä jauhoja tarvittu juurikaan avuksi.
 Lisäplussia annan taikinalle siitäkin että se ei ole överimausteinen, kaupan valmistaikinat saa aikaan tälläiselle tuoksuherkälle kipeät poskiontelot.  Koostumus näissä on ihanan rapsakka, vaikka osan piparkakuista paistoin aika paksuiksi niin silti muutamankin päivän jälkeen ne oli yhä rapeita.



Piparitaikina
( n. 4 pellillistä piparkakkuja )

300g voita
1,5 dl siirappia
4 dl sokeria
1 rkl kanelia
1 rkl piparkakkumaustetta ( tai 2 tl neilikkaa )
2 tl inkivääriä

3 munaa
2 tl soodaa (eikä yhtään yli!)
n. 800g vehnäjauhoja

- Kuumenna kattilassa voi, siirappi, sokeri ja mausteet. 
- Sekoita munien rakenne rikki ja lisää jäähtyneeseen, ei vielä jämähtäneeseen siirappiseokseen. 
- Lisää sooda jauhoihin, lisää siirappimunaseokseen. 
Suosittelen käyttämään sähkövatkaimen sijaan yleiskonetta.

Anna maustua ja kiintetyä seuraavaan päivään. 

Paista 175-asteessa uunin keskiosassa
Isot osat: n. 12 minuuttia
Pienet osat: n. 8-10 minuuttia
Tosi pienet osat: n. 5 minuuttia



Herkkuhovin Facebook-sivuilla oli viime viikolla kysely millä muotilla piparkakkujen paisto startataan tänä vuonna. Huutoäänestyksen voitti ylivoimaisesti lumihiutalemuotti! :) 




Mokka-suklaajuustokakku

Meillä herkuteltiin isänpäivänä kahden kerroksen juustokakulla jonka koristelupuolen hoiti kuopus. Olin viikolla tehnyt 80-vuotiaan kakunkoristeita ja annoin työrauhani takaamiseksi pojalleni omat massat joista saa tehdä koristeita. Vähän väliä ravattiin laatikoilla etsimässä sopivia työvälineitä. Viimeisin työkalu oli valkosipulinpuristin, jolla sai hauskoja matokasoja tehtyä. Ja niistä oltiinkin sitten todella ylpeitä, koristeet piti näyttää isillekin heti kun ei malttanut odotella isänpäivään saakka. :)

Kakkuun tuli suklaadigestiveistä pohja, alemmassa kerroksessa on suklaamousessa ja ylempi kerros on vaniljainen mokkatäyte. Päällä on suklaina hasselpähkinä-valkosuklaarouhetta sekä Fazerinaa. Ihania makuyhdistelmiä!



Mokka-suklaajuustokakku
(22-24cm vuoka)

Pohja
1 pkt Suklaa Digestiveä 
75g voita

Täytteet
½ annos suklaamoussea

Mokkatäyte
2.5dl Vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
2dl kuohukermaa
50g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl vahvaksi keitettyä kahvia
5 liivatelehteä
vaniljasokeria
sokeria 

- Murskaa suklaakeksit, lisää voisula ja painele irtopohjavuokaan jonka pohjalle on pingotettu leivinpaperi. 

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
- Valmista suklaamousse ohjeen mukaan. Kaada pohjan päälle. 
- Keitä vahva kahvi. Vaahdota kerma sekä vaahtoutuva vaniljakastike.
- Notkista tuorejuusto, lisää sokerit. Purista liivatelehdistä vesi pois ja laita ne mukiin. Kaada päälle kuuma kahvi, ja lisää liivate-kahviseos ohuena nauhana tuorejuuston joukkoon. Lisää kerma- ja vaniljavaahto varovasti nuolijalla sekoitellen. 
Kaada vuokaan suklaamoussen päälle ja anna hyytyä yön yli jääkaapissa. 

Irroita kakku vuoastaan, aseta tarjoilulautaselle ja koristele suklaarouheilla ja makeisilla. 



Ruiskeksit

Tervehdys pitkästä aikaa. Elämä se välillä hankaloittaa elämistä ja bloggaamista, tällä kertaa se keksi laittaa selän niin kipeäksi että istuminen ja makaaminen oli aivan mahdotonta. Oli kamalan kiva juoda aamukahvitkin seisten, kokemus se on sekin.. Mutta seurasihan tuosta jotain hyvääkin, tuli käytyä mm. lasten kaikki vauvamuistojutut, laatikot, valokuvat ja kortit jotka olen säästänyt jokaisen, läpi. Sain laitettua vihdoin ja viimein yli 600kpl valokuvia albumeihinsa. 
Nyt kuitenkin tilanne selän kanssa on helpottumaan päin joten on postauksen aika!

Tällä kertaa se on ollut minä joka keittiösssämme leipoi, vaan meidän ihana kuopus. Hän itse mittasi raaka-aineet, sekoitti ne ja lusikoi pellille. Joka toinen suuhun ja joka toinen pellille. Alunperin oli tarkoitus tehdä kaurakeksejä mutta meiltä olikin kaurahiutaleet loppu. Kaapista löytyi neljän viljan hiutaleita ja kekri-markkinoilta ostamiani luomu ruishiutaleita, joten laitoimme noita jälkimmäisiä. 
Yhteistuumin poikien kanssa olimme sitä mieltä että nämä olivat parempia kuin kauraversiot!


Hävikin jälkeen saimme paistettua 24 keksiä.


Ruiskeksit
(24-30kpl)

100g voita
3 dl ruishiutaleita
1 muna
1,5dl sokeria 
2 rkl vehnäjauhoja
1 leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

- Sulata voi ja anna hieman jäähtyä. 
- Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää muna ja voisula. Sekoita. 
- Lusikoi teelusikalla pellille leivinpaperin päälle, 9kpl per pelti on hyvä sillä keksit leviävät!

Paista uunin keskitasolla 
200-asteessa n.5 minuuttia 




80-vuotiaalle kakunkoristeita

Sain pyynnön tehdä kakkua viikonloppuna vietettäviin yllätyssyntymäpäiville. 80-vuotta täyttänyt (vai täyttävä?) naisihminen ei tiedä juhlistaan mitään. Kakusta lisää sitten viikonloppuna, mutta tässä koristeita. 
Minulta pyydettiin kakun päälle jokunen ruusu ja numeroitu laatta. Tässä kuvat niistä, vielä mietiskelen miten ruusut sijoitan ja lisäisinkö joukkoon muutamia pikkukukkasia. Ehdotuksia kuulen mielelläni. :)




Ruusut tein pitkästä aikaa Sallisen marsipaanilla johon lisäsin sokerimassaa. Täytyy sanoa että tämä yhdistelmä istuu parhaiten omiin käsiini ja massa oli aivan ihanaa käsiteltävää. Ruusut olivat kuivahtaneet jo seuraavaksi päiväksi aika hyvin.

Laatan alla on samaa massaa kuin mistä lehdetkin on tehty, ja päällä oleva "pitsiliina" on sokerimassaa. Pistelin reiät kahdella erikokoisella tyllalla ja tomutin lopuksi helmiäistomulla. Numerot on kullattu tomuvärein myös. 



Frozen- ja Minecrafkakku

Täällä on oltu viime päivinä selkäpotilaana joten päivitysten suhteen on ollut vähän hiljaista. Tänään kuitenkin ihan hyvä joten on hyvä hetki päivittää tämä jo syyslomalla tehty kakku. 

Päätimme hyvän ystäväni kanssa alkusyksystä että kun syysloma tulee, pidämme syntymäpäivänyyttärit. Meillä on yhteensä 5 lasta ja pitkän välimatkan vuoksi syntymäpäivät jäävät yleensä väliin. Joko aikataulusyistä tai sitten joku onnistuu juuri silloin olemaan sairaana tai on työpäivää ynnä muuta. Minä lupauduin syntymäpäivänyyttäreillä kakkuvastaavaksi ja heti olikin selvää että teen kirjakakun. Olen ostanut tuon kirjakakkuvuokani Ullanunelmasta noin kuusi vuotta sitten, pitkän harkinnan jälkeen. Yleensä valitsen tarvikkeet sen mukaan mitä oikeasti tarvitsisin vähän useammin, ja että se olisi mahdollisimman monikäyttöinen. No, sitä tämä kirjakakkuvuokahan on, nytkin se taipui kolmen pojan ja yhden tytön syntymäpäiväkakuksi. 



Oman sairastelun vuoksi kakunkoristeiden teko aina vain jäi ja jäi. Ja niinhän siinä sitten lopulta kävi että kun tarpeeksi koristeiden tekoa pitkitti niin viimeisenä päivänä valmistui koristeet, kakkupohja ja kakun täyttö. Huh!

Elsa osoittautui oikeaksi murheenkryyniksi, kasvot eivät onnistuneet millään. Ensiksi koitin siveltimellä maalata mutta ei siitä mitään tullut, sivellin vetelee viimeisiään ja karvat harottaa minne sattuu. Ne vähäiset karvat mitä leikkaamisten jäljiltä on paikoillaan. Toisena yrityksenä koitin muovailla silmät, ja se se vasta olikin hupaisan näköinen! :D Onneksi muistin että minulla on uusi hyvä elintarviketussi jossa on kaksi päätä, tussimainen sekä teräväkärkinen. Teräväkärkisellä sain silmien ja suun ääriviivat ja vihdoin pääsin maalailemaan ne. Poskipäihin sipaisin vaaleanpunaista tomuväriä.



Kakun ei tarvinnut olla gluteeniton, mutta leivoin sen perunajauhoihin koska sillä tulee niin ihana suussasulava kakkupohja. Pieni kermatilkka näissä kaakaoisissa kakkupohjissa lisää mehevyyttä, eikä pohjasta tule lainkaan kuivakka.

Tässä kakku oltuaan yön yli hyytymässä. Pinnalle sipaistaan ohut kerros (huom. ohut!) kermavaahtoa, mutta jos epäilet että massa lähtee kurpuilemaan käytä kreemiä. 



Kaksi levyä kaulittuna. Massana käytin Robertsin marsipaania jonka joukkoon sekoitin sokerimassaa saadakseni puhtaamman valkoista sävyä. 


Ylimääräiset reunat voi siistiä leikkaamalla.



"Lumipalloja" kermavaahdosta.



Elsan hiuksen oli valkoista marsipaania, jonka töpsöttelin shampanjan sävyisellä tomukimalteella. Mekko on sivelty helmiäiskimalteella sekä efektitomulla, se ei valitettavasti kuvasta näy mutta taittaa kimallusta hieman eri sävyihin. Ihana ihana tuote! 

Kaakaoinen suklaarouhe-kakkupohja
(6 munan)


6 munaa
munien määrä sokeria

munien määrä perunajauhoja joista
½ dl on tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 dl Brunbergin tummaa suklaata rouhittuna
2-3 rkl kuohukermaa

- Voitele ja jauhota kakkuvuoka. (gluteenittomilla jauhoilla)
- Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaaleaksi napakaksi vaahdoksi. 
- Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi taikinaan. Lisää suklaarouhe sekä kerma, sekoita varoen. 
Kaada taikina vuokaan,
paista uunin alatasolla uunista riippuen
175-asteessa n.45-50 minuuttia 


Kakun välissä oli: Suklaamousse
Kostutus: Vaniljasokerilla maustettu vesi+maito (50/50)
Pursotukset: Kuohukerma
Koristeet ja päällinen: Sokerimassa + marsipaani


Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...