Naudan nyhtöposki

Tiedättekö sen tunteen, kun eteenne laitetaan raaka-aine jota ette ole koskaan valmistanut ja nyt sitä on valmistettava? Minä tiedän, viimeksi koin sen tunteen joitakin viikkoja sitten kun mieheni oli ostanut kokeilun vuoksi Takaladon liha ja kala-kaupasta naudan poskia. Ja se tunne ei ollut siis mitenkään ilahtunut tai riemullinen. Ennemmin epätoivoinen. Ihan siksi, että kaikenlaiset uudet liharuoat jotenkin pelottavat uusiin kokeiluihin, ovathan ne jo aika hintaviakin harjoituskappaleita ja olisi kamala jos ruoka epäonnistuisi. (tosin nämä posket eivät olleet edes hintavia)

Takaladolla posket olivat uusi juttu, ja ne olivat menneet kaupaksi välittömästi. Eikä ihme.. 
Minä siis googlailin kaikenlaisia ohjeita mutta ei niitä järin montaa ollut. Paistoajat ja sen sellaiset selvisi mutta mites ne muut raaka-aineet? Sitten löytyi Ripaus tryffeliä-blogi josta ohje löytyi ja raaka-aineetkin löytyivät joten ei muuta kuin kokkailemaan. 


Reseptissä käskettiin käyttämään punaviiniä mutta meidän punkkupullopas ei suostunutkaan aukeamaan! Ei vaikka tein mitä ja mieskin oli töissä. Lähetin epätoivoisen viestin ystävällenikin että miten saadaan punkkupullo auki häh?? Sekään ei auttanut. (ihme juttu)
 Piti ottaa suunnitelma B ja lorauttaa punkun sijaan Two tree porter-olutta. Ja hyvä tuli! Tästä tuli kertaheitolla meidän neljävuotiaammekin lempiruokaa. :) 
Me söimme tätä perunoiden kanssa mutta suunniteltiin jo että ensi kerralla sujautetaan pitaleivän väliin, sillä posket jos mitkä ovat nyhtöruokaa parhaimmillaan!


Nyhtöposkea naudasta

n. 700g naudan poskea
voita
oliviiöljyä
suolaa 
mustapippuria
1 - 2 sipulia halkaistuna
4 valkosipulin kynttä
1 sellerin varsi pilkkottuna
1-2 porkkanaa paloina
pari laakerinlehteä
rosmariinia, timjamia
lihalientä 
(korvaa osa punaviinillä tai tummalla oluella)

- Poista poskista kalvot fileerausveitsellä. 
Hiero poskiin suolaa ja pippuria, 
- Kuumenna pannu tai käyttämäsi pata, ja paista poskista pinta kiinni voi-öljyseoksessa. 
- Lisää loput raaka-aineet sekä lihaliemi. Kiehauta punaviinistä tai oluesta alkoholi pois ja lisää pataan. Nestettä täytyy olla niin että se peittää lihat ja kasvikset. 

Laita uuniin aluksi 120-asteeseen noin tunniksi, sen jälkeen anna muhia 100-asteessa 5-7 tuntia 
kunnes liha on niin mureaa ja pehmeää että se irtoaa haarukalla vedettäessä. 

Nauti perunoiden tai villiriisin kera, tai kokoa pitaleipäillallinen höysteiden kera!






Talkkunakääretorttu

No onhan täällä keittiössä muutakin puuhasteltu kuin pikkuleipiä, nou hätä! Tein ystävänpäivän kahvipöytään tälläisen kääretorttukokeilun talkkunajauhoilla leivottuna. Rakastan talkkunajauhoa, nautiskelen sitä viilin tai jogurtin kanssa. Kesäisin se on ihanaa tuoreiden marjojen ja jäätelön kanssa. 

Ajattelin että korvaan vehnäjauhot kokonaan talkkunalla ja taikinaa sitomaan lisäisin sitten perunajauhoja. No kaapistapa ei löytynytkään perunajauhoja (miten nekin on aina silloin loppu kun tarvitsisit niitä?) joten se osa oli käytettävä vehnäjauhoa. En ollut ollenkaan varma miten kääretorttu voisi näillä raaka-aineilla onnistua mutta aina se kannattaa kokeilla. :)



Väliin tuli raikas rahkatäyte ja marjoja. Kyllä sitä niin jo odottaa kesää ja tuoreita marjoja, etenkin makeita villivadelmia. <3


Talkkunakääretorttu 

4 munaa
1,5 dl sokeria

1 dl talkkunajauhoja
3/4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte
250g maitorahkaa
2 dl kuohukermaa
½-3/4 dl sokeria (maun mukaan!) 
4-5 dl mustikkaa ja vadelmaa

- Vaahdota munat ja sokeria vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää munasokerivaahtoon. Kaada taikina uuninpellille leivinpaperin päälle ja levitä tasaiseksi. 
Paista uunin keskitasolla 
225-asteessa 6-8 minuuttia

- Laita pöydälle leivinpaperia ja ripottele siihen hieman sokeria. Kumoa kääretorttulevy päälle ja irroita leivinpaperi pohjasta varovast irti. 
Laita puhdas keittiöpyyhe päälle ja anna jäähtyä. 

- Vaahdota kerma. 
- Sekoita rahkaan sokeri, marjat ja lopuksi kermavaahto varovasti käännellen. Levitä täyte kääretorttupohjalle, rullaa se ja kääri vielä koko rulla leivinpaperiin ja laita jääkaappiin 2-4 tunniksi. 
( tai yön yli ) 
Irroita leivinpaperi ja viipaloi paloiksi. 





Lakritsikeksit

Täällä on meneillään keksibuumi. Sormet syyhyät kokeilla erilaisia koristeluita mutta kyllä tuo makupuolikin kiinnostaa. Kiva kokeilla erilaisia raaka-aineita ja valmistustapoja ja katsoa kuin käy! :)



Tällä kertaa kokeilukeittiössäni valmistuivat lakritsikeksit. Löysin kuiva-ainekaapista ihan muuta juttua etsiessäni unohtuneen lakritsikastikepurkin. Pitihän sitäkin sitten kokeilla keksitaikinaan. Kiinnosti tietää ensinnäkin miten se värjää taikinan ja maistuisiko se riittävästi lakritsalta? Ei ollut aavistustakaan kestäisikö kastike edes kuumuutta, siksi kokeilin tehdä ensin vain puolikkaan taikinan. Eipähän tulisi paljoa hävikkiä jos taikinasta tulisi katastrofi! No, taikina onnistui. Ja maistui hyvältä. Jes, ensimmäinen vaihe takana ja kaikki hyvin.


Suosittelen käyttää keksejä tehdessä jääkaappikylmää taikinaa. Tee siis taikina mahdollisuuksiesi mukaan valmiiksi päivää aiemmin jääkaappiin. Jos leivontasormeasi kuitenkin syyhyää etkä malta odottaa seuraavaan päivään, anna olla jääkaapissa n. 3-5 tuntia kunnes taikina on tarpeeksi kovettunut. Tämä siksi että jauhot ensinnäkin turpoaa tarpeeksi sekä siksi että jääkaappikylmänä taikina on erittäin helppo käsitellä --> kaulitse, ota muotilla pala --> siirrä pellille. 
Ei tahmeutta, ei turhia jauhoja pilaamaan taikinaa eikä hermojen palamista! ;)

Taikinasta vielä että se maistui hyvältä, ja lakritsi maistui yllätyksekseni vielä valmiissakin kekseissä. Ulkonäkö jäi kypsissä kekseissä vähän huonon väriseksi, mies tokaisi että näyttää ihan homekekseiltä =D.
Mustalla elintarvikevärillä voisi tuonkin ongelman saada pois, itse en lähtenyt kuitenkaan värjäilemään koska tämä tehtiin nyt kokeilumielessä ja keksit olivat muutenkin menossa pikeerikuorrutksen alle. :)



Koska ystävänpäivä on ajankohtainen, koristelukin meni hieman romanttiseksi. Rakastan camee-aiheita ja tällä kertaa tein tälläiset siirtokuvat joista napsin vaihekuvat teillekin. :)




Tulosta haluamasi cameekuvat paperille. Laita paperin päälle vahva pakastuspussi tai piirtoheitinkalvo. 

Tee ensin ääriviivat paksummalla pikeerillä. Anna kuivahtaa. 
Täytä täyttöpikeerillä joka on löysempää ja levitä tasaiseti kauttaaltaan. Voit varovasti työntää pikeeriä myös ääriviivojen päälle peittämään ne. 



Nyt tuli huono tarkennus kuvaan mutta tahdoin tämän ehdottomasti tänne laittaa. Saat suun yksityiskohtia paremmin esiin kun nuppineulalla vedät varovasti vielä märkää pikeeriä  ulospäin nuolen osoittamaan suuntaan. Oli pakko kikkailla nuoli tuohon kun vihdoin opin käyttämään kuvankäsittelyohjelmaa ;)



Anna kuvien kuivua yön yli. Ennen sitä, vaikka tapahtuisi mitä: älä-nostele-muovipussia-mistään!
Tuli pieni ajatuskatko ja menin nostamaan niin moni kuvista halkesi pinnasta koska olivat sisältä vielä märkiä. Eli ei nostoja. Laita alle vaikka pahvi tai tarjotin niin saat siirreltyä työn sivuun lopetettuasi. 



Liimaa cameekuvat pikeeripisaralla kekseihin.

Tarkemmat ohjeet pikeerin tekoon sekä pikkuleipien koristeluun löydät täältä
Mustan pikeerin olen värjännyt lakrisikastikkeella sekä mustalla pastavärillä. 


Lakritsikeksit

2,5 dl sokeria
1, 3/4 dl pehmeää voita
1 muna
1 dl lakritsikastiketta
1 tl vaniljasokeria
7,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa

- Vaahdota huoneenlämpöinen pehmeä voi sekä sokeri vaaleaksi vaahdoksi. 
Lisää muna, ykkösteholla vatkaten. 
Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää lakritsikastikeen kanssa taikinaan ja vatkaa tasaiseksi taikinaksi. 
Anna levätä yön yli jääkaapissa. 

Jauhota varovasti leivonta-alusta, kauli taikina levyksi ja ota muotilla kekseiksi. 
Paista uunin keskitasolla 180 asteessa n. 8 minuuttia. 
Pienemmät 6-7 minuuttia.
( Huom! Ajat uunista riippuen!) 






Kirjekuoria ystävälle


Mitä jos tänä vuonna antaisit ystävällesi kortin sijaan kirjeen.. tai vaikka tusinan kirjeitä? Kuka niitä laskee kun kuitenkin kyse on ystävästä tai rakkaimmastasi? Mausta lahjasi vaikka vaniljalla ja paketoi pikeerillä unohtamatta punaisia pikkuisia sydämiä. <3


( tuosta löytyy -->  pikeerin teko-ohjeet )
Leivo vaikka jokaisesta kirjeestä eri kokoinen ja koristele ystäväsi lempiväreillä..



 Leipoisitko ystävällesi perus pikkuleipiä, vai maistuisiko hänelle mieluummin nämä rapsakat Nutella-keksit, tai vaikkapa ihanat Baileys-pikkuleivät? Lisää vaihtoehtoja löydät Pikkuleivät-kategoriastani.  

Blogiringin sivuilla on muuten kiva teema-osio josta löydät kätevästi vaikkapa nyt ajankohtaisen Ystävänpäivän. Klikkaa itsesi sivuille ja löydä bloggaajien ystävänpäiväreseptejä ja vinkkejä. :)



Teko-ohjeet helppoihin kukkiin


Eilen oli ihan järkyttävä ilma, tuuli niin kovaa että puut notkuivat ja huojuivat joten me lasten kanssa pysyteltiin visusti sisällä. Kaivoin kaapista pitkästä aikaa massat esiin ja ajattelin samalla kuvata teille tälläisten helppojen kukkien teko-ohjeet .

Joskus kun minulla ei vielä ollut kovinkaan montaa kukkamuottia, kehittelin kukkamallin pyöreää piparimuottia käyttäen. Mitä useampi kerros sen näyttävämpi kukka. Näihin kuvauksiin tein kukkaset kahdesta palasta ja ihan kivoja tulee eikä aikaakaan kulu kauaa. :)



Massana käytin 2 osaa sokerimassaa, 1 osa marsipaania. Sokerimassan ansiosta kukkaset kuivuvat nopeammin ja marsipaanin ansiosta ne eivät kuivu liian nopeasti. Marsipaani tuo myös pientä elastisuutta jolloin näitä on kivempi käsitellä. 

Voit käyttää erikokoisia muotteja tai samankokoisiakin. Myös kerrosten värejä voi vaihdella haluamansa mukaan. Jos et omista minkäänlaisia pyöreitä muotteja, kotoasi löytyy varmasti maustepurkin kansia yms joilla osat voit ottaa. 


Ohenna reunoja, keskeltä ulospäin.



Tee toinen ohennus kierros, tällä kertaa hieman keskemmältä.


Käännä pala.


Voit hieman muotoilla poimumaisesti muutamista kohdista. Minä hieman venytin kaksin käsin ja samalla poimutin, ei vain saanut otettua samalla kuvaa kun yksin kuvailin ;)


Aseta pala kaksinkertaiseksi taitettua foliota esimerkiksi munankennon päälle ja laita ensimmäinen pala sen päälle. Paina varovasti keskeltä jolloin terälehdet hieman kohoavat ylös.





Aseta toinen pala keskelle ja paina varoen. Muotoile terälehtiä lisää tarvittaessa.


Pyöritä keskelle pala massaa, pursota päälle pikeeriä tai valmista sokerikuorrutetta ja ripottele päälle unikonsiemeniä.


Halutessasi voit sipaista kukkiin vielä hieman helmiäiskimalletta säihkettä tuomaan. :)



Laita valmiit kukkaset foliomuoteissaan kuivumaan esimerkiksi rasiaan ilman kantta. Suojaa tarvittaessa leivinpaperilla pölyltä ja säilytä kaapissa huoneenlämmössä.
Anna kuivua ainakin vuorokausi niin pysyvät muodossaan.


Mokkadomino-kakku

Onko kenellekkään teistä käynyt koskaan niin että olet alkanut leipomaan, mutta et vielä aloittaessasikaan tiedä mitä oikein leipoisit? Tämän kakun kanssa kävi niin. Meille oli tulossa vieraita ja jonkinnäköistä juustokakkua mietin mielessäni kahvipöytään. Ei vain ollut aavistustakaan että minkälaista, marjat ei jaksanut kiinnostaa mutta ei oikein ollut innostusta suklaan sulatteluihin eikä sellaisiin vaivalloisiin juttuihin. Tein kuitenkin keksipohjan digestiveistä valmiiksi vuokaan, liivatteita likoamaan ja aloin vaahdottelemaan kermaa edelleen miettien mitä tästä oikein tulisikaan.

Olin aiemmin päivällä nähnyt Facebookissa eräässä mukavassa leivontaryhmässä sanan "dominomousse" ja se muistui mieleeni kun kaapista osui silmiini miehen aiemmin päivällä tuoma dominolajitelma. Siellä oli yhtenä makuna mokkadomino ja yhtä sellaista keksiä maistellessa päätin kokeilla miltä se maistuisi täytteessä.



Koska se mokkainen maku oli tässä keksissä erittäin hyvä, tietenkin toivoin ettei se miedontuisi kakun täytteessä. Täytteestä tein tosi simppelin, en käyttänyt tällä kertaa tuorejuustoa vaan kreikkalaista jogurttia joten kakku oli aika kevytkin. Sokeria ei tule paljoa, ja lisämakua tuomaan toi tuorepuristettu appelsiininmehu. Voit käyttää mehun sijaan kahviakin.

Koska en ollut suunnitellut kakkua sen kummemmin, tein pohjan digestiveistä. Ensi kerralla laittaisin myös pohjan dominokekseistä jolloin mokkainen maku tulisi vieläkin paremmin esiin. :)





Mokkadomino-kakku
(24cm)

200g Digestiveä tai
puoltoista pötköä Dominokeksiä
75g voita

6-7 liivatelehteä
½ dl appelsiinin mehua tai kahvia
6 dl Kreikkalaista jogurttia
3-4 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
1-2 tl vaniljasokeria
1 pötkö Mokka-dominoita
( jätä muutama koristeluun)

- Pingota irtopohjavuokaan leivinpaperi, paina reunarengas päälle ja sulje vuoka kiinni. Leikkaa ylimääräiset reunat pois.
(voit laittaa reunakalvoja tai leivinpaperisuikaletta reunoille.)

Sulata voi ja murskaa keksit. Sekoita ne keskenään ja painele seos vuokaan. 

- Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. 
- Sekoita sokerit jogurtin joukkoon. Purista liivatelehdistä vesi pois ja laita ne mukiin. 
Kuumenna neste ja lisää ruokalusikka kerrallaan liivatteiden päälle kunnes ne ovat sulaneet. Sekoita, ja lisää nauhana jogurtti-sokeriseokseen samalla vispaten.
Vaahdota kerma ja lisää jogurttiseokseen. Rouhi mokkadominokeksit rouheiksi paloiksi, ei liian pieniksi ja lisää täytteeseen varovasti käännellen. 

Kaada vuokaan ja anna hyytyä yön yli. Ota kakku vuoasta ja aseta kakkulautaselle.
 Koristele keksimuruilla. 




Nauti hyvässä seurassa. <3


Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...