Minimuffinssit

Käväisin perjantaina Prismassa pikaisesti ostamassa sokerimassaa. Mies odotti autossa ja lupasin tulla ihan kohta. Sokerimassahyllyt sijaitsee tietenkin aivan siellä kaupan toisessa päässä ja kuin itsestään jalat veivät ensin muffinssivuokahyllyillekin. Se on varmaan jokin leipurinvaisto aina koska siellä kannattaa käydä sillä hyllyiltä löytyi ihana valikoima erivärisiä ja kokoisia vuokia. Viivyin hyllyillä hieman pidempään kun iski valinnan vaikeus niiden ihanuuksien joukossa, mutta pääsin lopulta sinne sokerimassaosastollekin (josta löytyi kaikkia ihania sokerirakeita ym!) Kun menin takaisin autoon, mies katsahti pursuavaa ostoskassiani ja kysyi kuinka paljon sitä sokerimassaa oikein tarvitaan??

Viikonloppu olikin sitten leivonnantäyteinen, tällä viikolla juhlitaan kuopuksen 4-vuotissyntymäpäiviä ja pakastimen täyttö on aloitettu hyvissä ajoin. Sinne meni mm. pellillinen näitä minimuffinsseja. Tällä ohjeella tulee n.43-45 minimuffinssia, jäähyväisveron jälkeen pakastimeen meni lopulta vähän alle 40kpl, kiitos nopeiden 10- ja 3-vuotiaiden verottajien.




Kaakaoiset minimuffinssit
(43-54 kpl)

150g voita
1 dl sokeria
2 dl fariinisokeria
3 kananmunaa
1.5 dl kuohukermaa
1 dl hasselpähkinäjauhetta
4 dl vehnäjauhoa
1.5 tl leivinajauhetta
1 tl vaniljasokeria
3 rkl kaakaojauhetta

- Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokerit hyvin vaahdoksi. 
- Lisää kananmunat yksi kerrallaan, samalla ykkösteholla sekoittaen. 
- Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voiseokseen yhdessä kerman kanssa. 
- Lusikoi muffinssitaikina pursotuspussiin ( tai vahvaan pakastuspussiin ja leikkaa kulma pois) ja pursota minimuffinssivuokiin. 

Paista uunin keskitasolla 
175-asteessa 10-15 minuuttia


 




Hampurilaissämpylät

Olen ollut aina siinä luulossa että kotitekoiset hampurilaissämpylät eivät voi olla hyviä. Tähänastiset kokemukseni on ollut hiivalta maistuvat kinttanat leivät jotka saa mahankin kipeäksi. Olempas ollut niin väärässä ja niin väärissä resepteissä! 

Olin tällä viikolla ihan somen uhri, joka paikassa näkyi itsetehtyjä hampurilaisia. Instagramissa, Facebookissa, Twitterissä.. Viimeinen niitti oli kun Mukana Maku-blogissa julkaistiin niin hyvännäköinen kuva itsetehdystä hampurilaissämpylästä että päätin kaivaa hiivan pakastimesta ja ruveta leivän tekoon minäkin. Olin erittäin tyytyväinen että tein samantien taikinan kaksinkertaisena sillä sämpylät olivat todella hyviä. Sämpylät eivät olleet ollenkaan raskaita, hiivanmakuisia pahoja könttänöitä. 
Salaisuus piili varmasti siinä että maito, hiiva ja sokeri annettiin liota keskenään kymmenisen minuuttia jonka jälkeen vasta lisättiin suola, jauhot ynnä muut. Ja maltillinen, kunnon vaivaus! Taikinan kohotus kahteen kertaan ja leivät olivat valmiit uuniin mentäväksi. Kiitokset siis superhyvästä ohjeesta, tämä jää meillä vakkarireseptiksi. :)



Hampurilaissämpylät
(n. 9 isoa tai 12 pientä)

2.5 dl kädenlämpöistä maitoa
1 tl suolaa
3 rkl sokeria
8dl vehnäjauhoja
25g hiivaa /1 pss kuivahiivaa
½ dl voisulaa + ½ dl oliiviöljyä
(alkup. ohjeessa juoksevaa kasvisrasvaa)
2 kananmunaa (toinen voiteluun!)
Pinnalle: seesaminsiemeniä

- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liota joukkoon hiiva ja lisää sokeri. Sekoita tasaiseksi ja anna olla 10 minuuttia. 
- Lisää suola, muna, voisula-öljyseos, sekä vehnäjauhoja vähitellen koko ajan sekoittaen. 
Vaivaa taikina hyvin, niin että se on kimmoisaa ja irtoaa hyvin taikinakulhon reunoilta tai pöytäpinnalta jos vaivaat siinä. 
- Kohota lämpimässä paikassa noin tunti. 

- Kaada taikina kulhosta ja vaivaa ilmakuplat pois. Jaa kahteen osaan, pyörittele osat tangoiksi ja leikkaa paloiksi. Pyöritä palat öljytyin käsin pyöreiksi. 
- Kohota sämpyläpallot kaksinkertaiseksi leivinpaperin päällä uuninpellillä noin tunti. 
Voitele hampurilaissämpylät munalla ja ripottele pinnalle seesaminsiemenet.

Paista uunin keskitasolla tasalämmöllä 
200 asteessa noin 10 minuuttia. 


Vinkki! Paahda hyvin jäähtyneet hampurilaissämpylät ennen hampurilaisen kokoamista niin saat rapean pinnan.


Olivat erittäin maukkaita myös aamiaispöydässä.


Appelsiini-rahkapullat

Tuo mahtava aurinko saa niin piristymään että intouduin eilen vaivaamaan puolen litran pullataikinan. Inspiksen sain kun Maistuis varmaan sullekin!-blogissa oltiin tehty ihanan söpösiä pupupullia niin että alkoi itselläkin tehdä pullaa mieli! Näin lähestyvän pääsiäisen aikaan käytin pulliin rahkaa, sitä kun oli jääkaapissa aika monta purkkia. Rahkan joukkoon sekoitin appelsiinimarmeladia raikkautta tuomaan ja pintaan vielä suklaaraidoitus. Pääsiäispyhinä tälläinen rahkapulla olisi myös hyvä kyläänvieminen, leipoo vaikka pyöreään foliovuokaan niin ei tarvitse huolehtia astioiden palautuksistakaan. :) 




Pullataikina
(2 pellillistä rahkapullia)

2,5 dl maitoa
25g hiivaa
½ muna
1,25 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
n.7-8 dl vehnäjauhoja 
80-100g voita

voiteluun: muna

Rahkatäyte:
250g maitorahkaa
200g paistonkestävää appelsiinimarmeladia
1 tl vaniljasokeria
1 muna

- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva ja sekoita niin että hiiva liukenee. 
- Lisää muna, sokeri, suola, kardemumma ja osa vehnäjauhoista ja sekoita hyvin. 
- Lisää hiljalleen jauhoja, loppuvaiheessa pehmennyt voi. 
Vaivaa taikinaa hyvin, ja lisää tarvittaessa jauhoja. Pullataikinan täytyy olla kimmoissaa ja irrota kulhon reunoilta hyvin. 
Nosta taikinakulho vedottomaan paikkaan hyvin peitettynä kohoamaan. 

Valmista rahkatäyte sekoittamalla kaikki täytteen ainekset keskenään. 

- Kumoa kohonnut pullataikina hieman jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan, muotoile pötköksi ja leikkaa pötköt paloiksi. 
Pyöritä palat hyvin pulliksi ja laita leivinpaperille pellille. Peitä liinalla ja anna kohota vielä hetki. 

Paina lasin pohjalla pulliin kolot, täytä appelsiinirahkalla ja voitele reunat varovasti kananmunalla. 

Paista uunin keskitasolla
225-asteessa n.8 minuuttia. 


Sulata suklaa, laita pakastuspussiin ja leikkaa kulmaan pieni reikä. Koristele jäähtyneet pullat suklaaraidoituksin.




Prinsessakakku

Olen leiponut pienestä pitäen, syönyt jos jonkinmoisia herkkuja ja leivontablogiakin on tullut pidettyä kohta kahdeksatta vuotta mutta tässä eräs päivä havahduin siihen että en ole koskaan syönyt prinsessakakkua!
En ymmärrä miten tälläinen on päässyt tapahtumaan mutta ilmiselvää oli että asialle oli tehtävä jotain. Perinteinen prinsessakakkuhan on vihreällä marsipaanilla kuorrutettu kakku, joka pitää sisällään vaniljakreemiä- tai kiisseliä vadelmahillon ja vadelmien kera. Päällä koristeena on yleensä vaaleanpunainen ruusu. 

En voi kyllä vieläkään sanoa että olen syönyt prinsessakakkua, sitä aitoa sellaista, vaan sävelsin perinteisestä kakusta oman versioni. Aloitin suunnittelun pohjasta. Tahdoin että siinä on jokin juju, ja muistin että muutama vuosi ;) sitten päästyäni ripille kakussani oli käytetty pähkinärouheista pohjaa ja se oli aivan suurenmoisen ihanaa! Täytteenä oli silloin muistaakseni mansikkarahka ja pähkinäinen pohja toi kivaa rouheutta kakkupalaan. Tähän kakkuun tein appelsiinisen sokerikreemin ja kaveriksi sille ripottelin päälle mustikoita. Hillon jätin pois ettei prinsessakakustani tulisi liian makea. Päälle dramaattinen musta marsipaani ja koristukseksi huiskaisu tomusokeria ja valkoinen kukkanen. 
Tässä teille prinsessakakku Herkkuhovin tapaan :)






Huom! Huomioi henkilömäärä sen mukaan otetaanko sivistyneitä paloja vai ei!


Herkkuhovin prinsessakakku
( 7-10 hlö )

Pohja: 
(uuninpellillinen)
6 kananmunaa
2,25 dl sokeria

1.5 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelirouhetta
1.5 tl leivinjauhetta

Sokerikreemi:
225 g voita
500g tomusokeria
½ tl vaniljasokeria
1 appelsiinin kuoriraaste
1-2 rkl appelsiinin puristettua mehua
4-5 dl mustikoita

Päälle:
1 pkt mustaa marsipaania
tomusokeria

- Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. 
- Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää munasokerivaahtoon. Levitä uuninpellille leivinpaperi ja kaada taikina tasaisesti. 

Paista 225-asteessa n. 7 minuuttia
uunin keskitasolla. 
Kumoa kypsä pohja sokeroidulle leivinpaperille ja irroita pohjassa oleva leivinpaperi. Anna pohjan jäähtyä hyvin. 

Valmista sokerikreemi. Vaahdota huoneenlämpöinen voi vaaleaksi. 
Lisää tomusokeria ja jatka vaahdottamista. Lisää vaniljasokeri, appelsiinin kuoriraaste ja mehu sekä loput tomusokerista. Sekoita tasaiseksi. 

Vuoraa tarvittavan kokoinen kulho muovikelmulla ja kokoa kakku sinne. 
Leikkaa pohjasta sopivan kokoiset palat, kostuta ja levitä kreemi jokaiselle palalle kuin voitelisit leipää. (pohja murenee herkästi) Laita kreemillä voideltu pala kulhoon, ripottele pinnalle mustikoita ja lisää uusi pala jne.. 
Peitä kulho muovikelmulla päältä ja anna hyytyä yön yli. 

Seuraavana päivänä:
Kumoa kakku tarjoilualautaselle. Levitä sokerikreemi pintaan tasaiseksi joka puolelle ja laita kakku jääkaappiin että kreemi kovettuu. 

Kauli marsipaani suureksi levyksi. Päällystä kakku ja leikkaa ylimääräiset reunat pois. 
Koristele prinsessakakku tomusokerilla ja kukkasella. 









Jogurttipalat

Helpot leivonnaiset on kivoja kun nopeasti saa hyvää kahvipöytään. Edellisessä Wiener Nutella-postauksessani kerroin meidän leivontapäivästä kuopuksen kanssa ja tämä herkku oli se toinen jota valmistimme. Kuopus mittasi ja sekoitti itse ihan kaikki, ainoastaan suklaan sulatuksen hoidin minä ja hieman avustin sähkövatkaimen kanssa kun pienet kädet ei vielä ihan jaksanut loppuun sekoitella. 
Oli ihanaa seurata niin innokasta pikkuleipuria touhuissaan, ja sitä ylpeyden määrää mikä toisesta huokui kun oli saanut rikkoa itse kolme kananmunaa ihan itse. Vau!

Jogurtti tuo leivonniisiin hyvän maun, ja tällä kertaa tahdoin sitä käyttää kuorrutuksessakin. Makeaa mutta ei liian. Jogurttipalojen kuorrutus sopii täytekakunkin kuorrutukseen. Isompaan kakkuun (8 munan) valmista kaksinkertainen määrä.



Jogurttipalat
(2 litran suorakaiteen mallinen vuoka)

3 dl sokeria
2½ dl maustamatonta jogurttia
3 munaa
1 1/4 dl pehmeää voita
90g tummaa suklaata
1 tl vaniljasokeria
2½ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
1/4 tl leivontasoodaa
1/4 tl suolaa

Kuorrutus:
2½ dl tummaa suklaarouhetta
½ dl maustamatonta jogurttia


- Voitele ja jauhota kahden litran suorakaiteen mallinen vuoka. Sulata suklaa vesihauteessa.
- Lisää kulhoon sokeri, jogurtti, munat, pehmeä voi, sulatettu suklaa ja vaniljasokeri ja sekoita keskenään sähkövatkaimen keskinopeudella huolellisesti sekaisin. 
- Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan nyt vatkaimen ykkösteholla sekoittaen. 
Kaada seos kakkuvuokaan.

Paista uunin alatasolla, 
180-asteessa 30-40 minuuttia. 
( meidän uuni vaati lähes 45minuutin paiston)

- Sulata kuorrutteen suklaa vesihauteessa. Nosta kulho pöydälle ja lisää jogurtti. Sekoita tasaiseksi ja levitä kuorrutus hyvin jäähtyneen pohjan päälle. 
Laita jääkaappiin ja kun kuorrutus on jähmettynyt leikkaa terävällä veitsellä paloiksi. 

Saat siistejä paloja kun pyyhkäiset veitsen joka vedon jälkeen talouspaperilla puhtaaksi. 



Wiener Nutella

Nutella oli jo lapsuudessani ykkösherkku jota oli saatava karkkipäivänä. Kaverin kanssa kokosimme hilumme yhteen ja kävimme kaupasta ostamassa purkin puoliksi. Niinkin käytännöllinen esine kuin lusikka ei käynyt kummankaan mielessä vaan puiston penkillä vuoron perään sormella koukaten sitä herkuttelimme kunnes purkki oli tyhjä! 

Vietimme eilen kuopuksen kanssa leivontapäivän ja yhtenä herkkuna syntyi nämä ihanat Wiener Nutellat. Lapset on kiva ottaa keittiöhommiin mukaan eikä heitä koskaan tarvitse kahta kertaa mukaan pyytää. Kupitkin putsaantuu kuin huomaamatta jos sinne jää hieman taikinaa. Valikoin reseptit niin että kahden viikon päästä 4-vuotta täyttävä kuopus pystyy helposti niitä valmistaa. Nämä nutellanamut on todellakin helppo valmistaa, suklaan sulatuksen tietenkin hoitaa aikuinen mutta mittaus ja sekoittelu onnistuu varmasti jokaiselta lapselta joka osaa jo kauhaa käyttää. :)




Wiener Nutella
( n.21 kpl )

100g Fazerin sinistä
3 reilua ruokalusikallista Nutellaa
100g mantelilastuja*
(pieniä paperisia namuvuokia)

- Laita pikkukattilaan vesi kiehumaan. Hiljennä teho pienimmälle. 
- Pilko maitosuklaa kulhoon ja laita pikkukattilan päälle. Sekoittele välillä, siirrä kulho pois kunnes suklaa on sulanut. 
- Lisää suklaasulaan maapähkinävoi ja sekoita. Lisää lopuksi mantelilastut ja sekoita. 

- Lusikoi suklaa-nutellaseos kahta lusikkaa apuna käyttäen ensin leivinpaperille tarjottimen päälle ja laita jääkaappiin jähmettymään. (n. 30min)
Kun nutellanamit ovat jähmettyneet, voit siirtää ne halutessasi paperisiin makeisvuokiin. 


Vinkkejä!
-Voit halutessasi ensin paahtaa mantelilastut. 
-Voit käyttää nutellanamua kakun päällisenä. 
Valmista täytekakku normaalisti. Päällystä kakku nutella-seoksella ja laita jääkaappiin jähmettymään. Kun jähmettynyt, pursota kakun reunat kermavaahdolla/kaakaokermavaahdolla.



- Suklaa-nutellaseos



+ mantelilastut



- lusikoi leivinpaperille kasoiksi.



--> jääkaappiin jähmettymään.


Nauti!








Mokka-kaakaokeksit

Olen ihan täpinöissäni täällä! Eli terveisiä vain pikkuleipärintamalta, läpimurto on lähellä täydellisen reseptin metsästyksessä. Kokeilin  jälleen kikkailla pikkuleipien kanssa ja hioa ohjetta täydelliseksi. Täydellinen se ei vielä ollut, siitä kerron vähän ajan päästä mutta nyt ollaan lähellä. 



Valmistin sunnuntaina taikinan valmiiksi jääkaappiin. Kun taikinan antaa olla yön yli kylmässä, jauhot turpoavat ja taikina maustuu rauhassa. Lisäksi kunnolla kylmettynyt taikina on helpompi käsitellä. Suunnitelmanani on siis löytää paras tumma pikkuleipätaikina, joka sekä maistuu hyvältä että myös näyttää siltä. Ensiksi, tämän taikina maistui e r i t t ä i n hyvältä. Se jos mikä on lupaavaa. Mutta monesti käy niin että paistettaessa maku muuttuu ja lopputulos saattaakin olla tylsä. Tässä reseptissä ei käynyt niinkään. Maku oli edelleen mainio uunista otettaessa. Tuli maistettua kuumana, jäähtyneenä ja vielä seuraavanakin päivänä varmuuden vuoksi. Kyllä, hyvää on. Ihan superhyvää! 

Ulkonäköasioista jäin kriittiseksi sen vuoksi että keksit jäivät aavistuksen muhkuraisiksi, ja minä haen nimenomaan sellaista ohjetta että keksit ovat sileitä kuin paperi. Ulkomaalaiset pikkuleipäkonkarit ovat neuvoneet jättämään leivinjauheen pois mutta itse en ole sellaista vielä uskaltanut kokeilla. 
Muhkuraisuuteen vaikutti varmasti myös se että taikina oli hitusen löysempää kuin normaalisti ja tämä tarkoittaa vaikeampaa käsiteltävyyttä. Kun hitusen jauhottaa pöytää, ja hieman jauhottaa kaulinta ja taikinankin päälle huiskaisee aavistuksen jauhoa eikä kaulinta paina kovaa, leipomisesta kyllä selviää. Mutta vain hitusen, sillä liika jauhomäärä pilaa maun ja saa pikkuleivistä liian kovia. Kovin pientä tai pikkutarkkaa muottia en suosittele käyttää tässä ohjeessa, kokeilin pientä kahden sentin pupua tehdä mutta sen korvat jäi tietenkin muottiin jumiin ja ei kenenkään hermot jaksa sellaista kikkailua. Eli, ei pieniä muotteja. 



Mokka-kaakaokeksit
(n. 2 ½ pellillistä)

200g voita
1 dl sokeria
1 muna
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
4 rkl tummaa kaakaojauhetta
4½ dl vehnäjauhoja
1/4 tl suolaa
2 rkl ekstravahvaa kahvia

- Vaahdota voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. 
- Lisää kananmuna samalla vatkaten vatkaimen ykkösteholla. 
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voi-sokerivaahtoon yhdessä kahvin kanssa. 
Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja laita tiiviseen rasiaan yön yli jääkaappiin. 

Kauli jauhotetulla pöydällä (käytä jauhoja varoen!) ja ota muotilla pikkuleipiä. 
Ota reunapalat syrjään, ja lopuksi yhdistä ne ja ota loput pikkuleivät. Varo vaivaamasta taikinaa liikaa ettei pikkuleivistä tule sitkeitä. 

Paista uunin keskitasolla (uunista riippuen!!)
200-asteessa 8 minuuttia.

Käytä ajastinta! :)






Valkosuklaa-parfait

Taas on tämä ihana vuodenaika jota ollaan odoteltu koko pitkä ja pimeä talvi. Siitä on haaveiltu monta kuukautta ja kuitenkin se yllättää joka kerta: kello on iltapäivällä jo vaikka ja mitä ja silti on vielä valoisaa. Kevät on saapunut jälleen luoksemme. Meillä ensiaskel kevääseen tulee heti joulun jälkeen aina samalla rutiinilla, joulukoristeet pois, pestään koko huusholli ja ostetaan pöytään iso kimppu tulppaaneja. Se on lupaus siitä että kevät on tulossa ja sitä jaksaa odottaa. Joka kerta ohi kävellessä maljakkoon päin on katsottava ja ihailtava kukkien tuomaa kauneutta. 

Kauniisti kotimainen kaunotar
Tulppaanit on kaikenlisäksi mukava kyläänvieminen, eleestä ilahtuu taatusti jokainen saaja. Vaikka ei olisikaan mikään viherpeukalo ei näiden hoitaminen vaadi onneksi sen kummempia taitoja. Tulppaanit ei vaadi kukkavirkistettä, mutta saadessasi kimpun näitä kaunokaisia leikkaa varresta pari senttiä pois ja aseta viileään veteen kääreessään tunniksi pariksi. Sen jälkeen poista kääre, aseta maljakkoon ja säilytä sellaisessa paikassa jossa ei aurinko paistaisi aivan suoraan maljakkoa kohti. Jos viitsii, maljakko kannattaa siirtää yöksi viilempään paikkaan niin kukat säilyvät pidempään. 
Itse pidän tulppaaneja viileimmän ikkunan edessa kaukana takkahuoneen lämmöstä, lisäksi ripottelen yksittäisiä tulppaaneja sinne tänne kotiin pikkumaljakkoihin tai pulloihin. Keväällä kun ei ole enään pakkasia laitan myös ulos ulko-oven eteen tulppaanikimpun ilahduttamaan, ei tarvita kuin muutama oksa joukkoon niin näyttävä asetelma on valmis ilman kukansitomistaitojakaan. 


Sirkkalehtimerkki
Suosi suomalaista! Sen lisäksi että tuet kotimaista työllistymistä niin kotimaiset kukat kestävät paljon pidempään kuin ulkolaiset joten varmista että ostaessasi kukkia kääressä on yllä olevan kuvan merkki. Saat rahoillesi vastinetta ja pääset nauttimaan kukkasista kauemmin. :) Lisää kukkavinkkejä, kuvia ja juttuja löydät sivulta www.kauniistikotimainen.fi sekä Facebookista täältä.


Saapuva kevät ja valtava tulppaanikimppuni sai inspiroitumaan myös jälkiruokapuolella. Auringon paistaessa siniseltä taivaalta alkoi tekemään mieli jotain hyvää raikasta ja kylmää jälkiruokaa, ja se sellainenhan on tietenkin parfait! Parfait on suussasulava jäätelömäinen jälkiruoka, johon suosittelen ehdottomasti käyttämään marjoja raikkautta tuomaan. Leikittelin makean ja kirpeyden yhdistelmillä: parfaitissani maistui sitruuna, valkosuklaa, vadelmat sekä jossain taustalla pieni aavistus marenkia. 






Sitruunavalkosuklaa-parfait
(4-6 annosta)

2.5 dl kuohukermaa
250g sitruunavalkosuklaata
4 munanvalkuaista
2 dl sokeria
250g vadelmia
 (jätä muutama koristeluun)
2 rkl marjalikööriä

- Kuumenna kerma ja valkosuklaa pienessä kattilassa pienellä lämmöllä kunnes suklaa on sulanut. 
Laita kattila sivuun jäähtymään. 
- Vaahdota valkuaiset suuressa kuivassa kulhossa sähkövatkaimella, lisää sokeria vähitellen ja vatkaa napakaksi vaahdoksi. 
- Nostele vaahdon joukkoon suklaakerma, vadelmat ja likööri ja jaa 2:n desin vuokiin tai käytä silikonista kakkuvuokaa. 
- Laita pakastimeen ja anna olla yön yli. 

Aseta jälkiruoka-astioihin, koristele vadelmilla ja tarjoa välittömästi.








Yhteistyössä:







Laiskasta päästä kärsii koko pikeeri

Jouduin tänään keskeyttämään tahmealta tuntuvan aamulenkkini oudon olon vuoksi, palasin kotiin ja sitten alkoi huimaus. Kummastelin hetken kunnes hoksasin kaivaa verenpainemittarin esiin, lukema oli taas tosi alhainen joten ei ihmekään outo olo. (tämä on siis ihan normaalia omalla kohdallani että näin välillä käy.) Korkeita verenpaineita odotellessa voisin kirjoitella aiheesta pikeeri, siinä jos missä uskoisin niiden taas nousevan! ;)

Pikeeri, eli Royal icing valmistetaan munanvalkuaisesta sekä tomusokerista. Joukkoon lisätään tilkka sitruunanmehua auttamaan kuivumisessa. Ihanteellisinta pikeeri on silloin, kun se on sopivasti levittäytyvää ja pursotukset siistiä ja tasaista ja työskentely on suorastaan ihanaa.
Kamalimmillaan se on täynnä ilmakuplia, liian löysää jolloin pursotukset leviää tai päinvastoin liian paksua jolloin pursottaminen on ensinnäkin vaikeaa ja toisekseen jälki on rumaa ja katkeilevaa. Pisteitäkin tehtäessä ne ei ole pisteitä, vaan korkeita kärkiä. 



Minulla oli selvät suunnitelmat. Harmaita norsuja jotka krakeloin. (krakeloinnista tulossa myöhemmin) Miten vaikeaa se voi olla? 

Valmistin pikeerin ja värjäsin harmaaksi. Tein ääriviivoille oman pikeerinsä joka on hieman paksumpaa ja rupesin hommiin innostuneena. Ensin ääriviivat ja sitten täyttöpikeeri päälle.. ja norsu näytti tältä! 


Mikä tasainen pinta? :D Syy tähän röpelöisyyteen oli se että tuo ihanankamala tököttini pikeeri oli hitusen liian paksua ja tämä norsupikkuleipä erittäin iso. En ehtinyt tasoittaa sitä ennenkuin se jo alkoi toisesta kohtaa kuivahtaa. Ennen pussitusta pikeeri vielä tuntui tosi hyvältä, vaan väärässä olin. Avasin lopulta koko pussin ja tiputin suoraan hanasta tilkan vettä. Pussin sulkija kiinni ja hieman puristelua ja sekoittelua ja uusi yritys:


Eikö näytäkin paljon paremmalta? Onhan tuossa hieman ilmakuplaa mutta ne saa pois puhkaisemalla vaikka nuppineulalla tai hammastikulla. 

Koska olen luonteeltani vähän turhan hätäinen, kaikenmaailman eri työvaiheet tuntuu välillä rasittavilta ja niin on tuo ääriviivoille tehty pikeerikin. Jos tahtoo tehdä useamman pikkuleivän ja käyttää erivärejä, on aika työlästä sekoitella kaikille omat värinsä. Joten. Kokeilin miten onnistuu jos jätän tuon ääriviivakohdan kokonaan pois ja pursottaisinkin ensin täyttöpikeerillä ääriiviivat ja heti perään täytän pikkuleivän.


Vasemmalla yhdellä pikeerillä, eli täyttöpikeerillä ( = löysempää) ääriviivat ja heti perään täyttö. 
Oikealla ääiriviivat paksummalla ja täyttö sen jälkeen. Minusta vasen näyttää paljon paremmalta ja mikä parasta, yksi työvaihe jää pois! 

Jos siis tahtoo pikeerillä kikkailun luistavan hienosti, ei kannata hötkyillä sen valmistamisessa vaan paneutua siihen täysin ja tehdä välillä vaikka koepursotuksia. Silloin ei pääse tulemaan ikäviä yllätyksiä kun pikeerit on jo pussitettu ja vasta pursottaessa huomaa että se ei olekaan hyvää! 
Tämän koitan minäkin tästä lähtien suosiolla muistaa, laiskasta päästä kärsii koko... jne..




Tarkoitus oli tehdä kaksi norsua mutta hutilointi vuoksi valmistui vain tämä yksi. Sen selkään pursotin loimen joka on vaaleanpunaista pikeeriä jonka tomutin lopuksi kullan ja vaaleanpunaisen tomuvärin sekoituksella. 

Tarkemmat pikeerin teko-ohjeet löydät oikealta sivupalkista --->



Minkälaisia kokemuksia teillä on pikeeristä? 





Suklaahippumuffinssit

Leivoin perheelleni viikonlopun kunniaksi muffinssit. Jotenkin nämäkin leivonnaiset aina jäävät unohduksiin arkileivonnassa vaikka ovat niin hyviä. Ja kuten tässä ohjeessa: nopeita --> kaikki ainekset vain sekoitetaan keskenään eli oikein hyvä resepti laittaa talteen yllätysvieraita ajatellen! 

Kuopuksen kanssa sovittiin että leivotaan näitä hänen syntymäpäivilleenkin joita vietetään tässä kuussa. Kuopus innostui ja huudahti: "joo, leivotaan ainakin kymmenen!!"




Muffineja tulee normaalin kokoisissa vuoissa 12 kpl, nämä on leivottu amerikan muffinivuokiin ja niitä tuli 9 kpl. Jos tahdot gluteenittomia, käytä gluteenittomia jauhoja tai perunajauhoja vehnäjauhon sijaan.


Suklaahippumuffinit

3.5 dl vehnäjauhoja
2 dl ruokosokeria
2 tl leivinajauhetta 
2 tl vaniljasokeria

1 dl kermaa
2 kananmunaa
100g sulaa voita
2 dl suklaahippuja/paloja

- Sekoita kuivat aineet keskenään. 
- Sekoita toisessa kulhossa kerma, kananmunat, sula voi keskenään ja lisää kuiviin aineksiin. 
Lisää viimeisenä suklaat ja sekoita varovasti. 

Lisää muffinivuoat muffinipellille ja lusikoi tai pursota taikina vuokiin, jätä hieman vajaaksi. 

Paista uunin keskitasolla 
200-asteessa 15-20 minuuttia. 









Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...