Ruusun teko-ohjeet

Tässä lupailemiani ruusujen teko-ohjeita. 
Kaupoista on saatavilla marsipaania, sokerimassaa ja kaulintamassaa joista ruusuja ja kakunkoristeita voi valmistaa. Sokerimassa kuivahtaa aika nopeasti, mutta kun sekoitetaan joukkoon marsipaania tai kaulintamassaa, tekoaikaa saadaan enemmän ja massa on ainakin minun mielestäni helpompaa käsiteltävää. 
Nykyään itse käytän sokeri- ja kaulintamassan yhdistelmää ihan jo siitäkin syystä että ovat väreiltään vitivalkoista. 



Käytän koristeiden tekoon silikonista leivonta-alustaa, mutta jos et omista sellaista leivinpaperi käy tähän oikein hyvin. Tomusokeria avuksi muovailuun, sekä jokin työkalu jolla saat ohennettua terälehtien kärkeä. Tämäkään ei ole välttämätön väline, voit ohentaa vaikka etusormella painaen. Kukkanaulaa käytän telineenä kun teen ruusua, mutta myös esimerkiksi samannäköinen kinkunpaistomittari tai vaikka varrastikku hyvän alustan päällä ajaa saman asian.

(kuvassa tomusokeri tyhjäksi jääneessä leivinjauhepakkauksessa, kätevää kaataa/sihtaa säädettävän korkin ansiosta!)



Massaa värjään yleensä kolmea eri sävyä ruusuille, aloitan tummasta ja lopetan vaaleaan. 
Jos et vielä omista elintarvikevärejä, kaupoissa on nykyään aika hyvin erivärisiä massoja, joita saa vaalennettua valkoisella tai voit värjätä keskenään sekoittamalla. Mielikuvitusta peliin!! :)



Ota pala massaa, pistä se kukkanaulan kärkeen ja muotoile pisaran malliseksi.



Ota pala massaa.
- Pyörittele palloksi
- Muovaile pallo pitkulaiseksi
- Ohenna sormen avulla pitkula littanaksi. 
(kuvassa nämä 3 vaihetta)


Ohenna pitkän sivun reuna:



Kiinnitä se "pisaraan" ja taita reunat kiinni.



Sitten alkaa terälehtien teko.
Ota massaa taas (pieni) pala, pyörittele ja tee pitkulaksi. 
Nyt ohennetaan terälehden yläreuna. 
Kiinnitä.



Lisää pieniä terälehtiä. Niitä voi olla useampikin, näin tulee runsaamman näköinen ruusu.
- Sen jälkeen voit tehdä jo hieman isompia terälehtiä. (muutama kierros)
Vaihda tässä vaiheessa massan sävyä, jos teet useammalla värisävyllä.

Siveltimellä voit taitella varovasti terälehtien kärkeä. Joko vain keskeltä tai vaikka kuten kuvassa, molemmat kulmat. 



Nyt ruusu on jo sen kokoinen että taas siirrytään suurempiin terälehtiin, myös värisävy on tässä vaiheessa kaikkein vaalein.
Ohennettu puoli kiinni ruusuun.


Joko alkaisi olla valmiinnäköinen?


Ota ruusu pois kukkanaulasta ja leikkaa kanta pois. 


Leikkaamisen jälkeen voit siveltimellä availla alimpia terälehtiä ja vaikka vielä muotoilla jos eivät ole ehtineet kuivahtaa.


Valmis!



Vinkki!

- jos et omista juuri nyt siveltimiä, taivutteluun sopii aivan hyvin vaikka lusikan tms varren pää, halkaistu pilli, hammastikku jne..
- Kun taivuttelet siveltimellä terälehtien reunoja, voit samalla sipaista pintaan tomukimalletta. 
Tälläiseen oranssiin sopii kulta erittäin hyvin!
- Elintarvikevärejä ja työvälineitä saa tilattua verkkokaupoista, esimerkiksi Bake&Party, Confetti, Ullanunelma jne..

Säilytä koristeet huoneenlämmössä suojattuna pölyltä. Ei ilmatiiviissä rasiassa!

Jos tuli mieleen jotain kysyttävää, jätä kommenttia :)










33 kommenttia:

  1. Perusteelliset ohojeet selekiästi selostettu ja kuvitettu, luulis mullaki jo onnistuvan ruusujen teko :D Mutta tämä o kyllä taitolaji, ei se auta ku jatkaa harjottelua.

    VastaaPoista
  2. Kiitos palautteesta Anne :) Harjottelua harjottelua, kyllä ne siitä alkaa onnistumaan. Joka kerran jälkeen on taatusti jotain oppinut lisää. Ja sinähän osaat näitä koristeita tehdä muutenkin joten ei ruusut ole temppu eikä mikään! ;)

    VastaaPoista
  3. Olipa selkeä ohjeet, kyllä noilla pitäisi oppia.

    VastaaPoista
  4. Kerrankin selvät ohjeet ruusujen tekoon, josko sitä itekin uskaltautuis harjoittelemaan ruusujen tekoa kun näillä ohjeilla varmaan onnistuisinkin saamaan ruususta ruusun näköisenkin. :)

    VastaaPoista
  5. Kiitos!

    Sonsku, rohkeasti kokeilemaan vain! :)

    VastaaPoista
  6. Täytyy itsekin taas joku kerta harjoitella, kun on näin hyvät ohjeetkin. Nuo käyttämäsi välineetkin löytyy.:)

    VastaaPoista
  7. Maistuis varmaan sullekin! Sitten ei muuta kun ruusuilemaan :)

    Ruusulle saa hieman erilaista muotoa kun tekee alkuun pieniä terälehtiä vaikka enemmän, ja kun jatkaa isommilla laittaakin niitä aina 3kpl/kierros. Näin saadaan kolmionmallinen ruusu, kun esim. tämä malliruusu on neliönmallinen.

    VastaaPoista
  8. Täytyy varmaan ruveta tässä keväällä harjoittelemaan..:) Selkeät ja hyvät ohjeet olet laatinut..:)

    VastaaPoista
  9. Melody, rupea ihmeessä :)
    Mukava kuulla jos ohjeet tuntuvat selkeiltä, koitin selvitä mahd. vähin kuvin ja selityksin :)

    VastaaPoista
  10. Nämä ohjeet on kyllä tosi selkeät...jossain vaiheessa aion kyllä kokeilla ruusujen tekoa tämän ohjeen mukaan. Ehkä mä vielä jonain päivänä onnistun!!! :)

    VastaaPoista
  11. Hei!
    kiitos selkeistä ohjeista! yritin ruusua tehdä ja onnistuinkin jollain lailla, mutta terälehtien kiinnityksessä meinasti tulla ongelmia. Ne eivät millään tahtoneet kiinnittyä ruusuun, miten sinä kiinnität terälehdet? tarvitseeko siihen jotakin sokerikuorrutetta vai mitä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En käytä kiinnitykseen mitään, terälehdet ovat tarttuneet itsellään.
      Sen olen kuitenkin huomannut, että pelkkä kaulintamassa on aika huono tarttumaan, joten pintaa voi sipaista veteen kostutetulla siveltimellä ja sitten kiinnittää terälehti.
      Toinen vaihtoehto on sekoittaa joukkoon marsipaania tai sokerimassaa.

      Millä massalla teit ruusuja?

      Poista
  12. Hei! Kiitos hyvästä ohjeesta! Yritin tuossa muutama päivä taaksepäin tehdä ruusua ja siinä jotenkuten onnistuikin mutta terälehtien kiinnittämisessä tuli ongelmia. Ne eivät meinanneet millään tarttua ruusuun. Miten sinä saat ne tarttumaan? Käytätkö jotakin sokerikuorrutetta tms?

    VastaaPoista
  13. Nyt se ruusujen teko sitten tulikin ajankohtaiseksi. Sain kakkutilauksen, johon haluaisin tehdä muutaman ison ruusun koristeeksi. Kakku on valmistujaiskakku, jonka väriteemaksi haluttiin musta-valkoinen...muitakin toiveita kakun suhteen tuli, mutta osaksi sain vapaat kädet toteutuksen suhteen. Mielessäni näen jo millaisen kakusta teen...haluaisin siihen pari isohkoa valkoista ruusua, joiden terälehtiin tulisi mustaa. Hmm...mitenköhän mahtaa käydä?!? Sormet syyhyää jo kokeilemaan...

    VastaaPoista
  14. Kokeiltiin kaverin kanss toss viikko sitten ja oli tosi hyvä oje. Onnistuin jonkinnäköisen ruusun saamaan aikaan, vaikka ensimmäistä kertaa teinki... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla että ohjeistani oli hyötyä.
      Kiitos palautteesta! :)

      Poista
  15. Jopa minä onnistuin tällä ohjeella! Kiitos :)

    VastaaPoista
  16. Wow! Vihdoinkin sellainen ohje, jota voi käyttää kunnolla! Kiitos tästä! Olen lukenut muitakin oheita, miten tehdään ruusu itse, mutta kaikkiin tarvii jotain erityistarvikkeita ja nyt on sellainen ohje, johon ei tarvita kuin 1-2 tollaista vähän erikoinsempaa juttua. Kiitos, että jaoit tämän jutun kanssamme! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minsku kommentista! Tosi mukavaa kuulla että ohjeista on hyötyä sinulle.
      Jos tulee kuitenkin vielä kysyttävää, niin kysy ihmeessä. :)

      Poista
  17. Näitäkö ei tarvitse "kuivata" niinkuin monissa muissa ohjeissa tehdään :)

    Mutta todella kauniita tulee :)

    VastaaPoista
  18. Näitä ei vissiin kuivata erikseen? Niinkuin monissa muissa ohjeissa tehdään.

    Todella kauniita näistä tuli :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Periaatteessa ei tarvitse kuivata, näihin tulee kuitenkin jonkinlainen kanta niin koristeen voi ottaa vaikka heti käyttöön. Ruusun ohuet terälehdet kuivahtavat jo tehdessä aika hyvin, kun viimeistelen uloimpia niin ihan ensimmäiset/sisimmät pienet terälehdet ovat jo kovettuneet niin että niitä ei voi viimestellä.

      Pelkällä marsipaanilla tehtynä ruusuja kannattaa ehkä jo hieman kuivatellakin mikäli terälehdet meinaavat painua alas valmistuttuaan. Mutta olen niitäkin joskus tehnyt samana päivänä kun kakku on koristeltu. :)

      Poista
  19. Riittääkö 250g sokerimassaa 3 ruusuun?

    Olisin näin ekaa kertaa kokeilemassa ruusujen tekoa sokerimassasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riittää oikein hyvin ja jää ylikin. Voisinkin ensi kerralla ruusuja tehdessäni ottaa tarkat määrät massan tarvittavasta määrästä. :)

      Poista
  20. Hei! Hyvät ohjeet. Miten ruusun saa kiinnitettyä sokerimassakakun pintaan? Ja toinen kysymys: pitääkö ruusu kuivattaa pidikkeessä ennen kuin sen irrottaa? Kiitos jo etukäteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Kakun päälle laitettuna ei välttämättä tarvitse käyttää mitään liimaukseen, mutta jos sitä kuljetetaan voi pieni liimaus olla paikoillaan. Olen itse käyttänyt usein pelkkää vettä tähän, eli siveltimellä sipaisen pinnan hieman kosteaksi.
      Myös pikeerillä (tomusokeri-valkuaisseos) tai elintarvikeliimalla voi kiinnittää.

      Ruusua ei tarvitse kuivattaa pidikkeessä. Kun ruusu on valmis, ota se pois pidikkeestä ja leikkaa kanta pois. Laita leivinpaperin päälle avonaiseen rasiaan kuivumaan. Päälle voit laittaa leivinpaperin vielä suojaamaan pölyltä. :)

      Poista
  21. Kiitos! Tuli lähes täydellisiä ruusuja ensiyrittämällä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kuinka ihana kuulla! Kiitos kommentistasi. :)

      Poista
  22. Loistava ohje! Olen itsekin marsipaaniruusuja tehtaillut, mutta tuo neulatyökalu on vastaus ongelmiini! :) Kiitos loistavista ohjeista :)

    VastaaPoista
  23. Kukkanaulasta käy myös lihalämpömittari! :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)

Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...