Kugelhopf -hedelmäkakku

Vihdoin sain (aikaiseksi) toteutettua monivuotisen haaveeni ja leivoin Kugelhopf-kakun! Tätä kakkua ei ihan vain pyöräytetäkään siinä sivussa vaan työvaiheita oli monia. Tuntui että ohje ei lopu koskaan! :D  "tee sitä, tee tätä tee tuota. Laita uuniin ota uunista ja laita vielä takaisin.."jne jne. Pitkää ohjetta ei kuitenkaan kannata pelästyä, vaan kakku on ihan helppo tehdä kunhan seuraa vain tarkkana ohjetta. :)

Kugelhopf kakku ei ole tavallinen kahvikakku, vaan tämä kakku nostatetaan hiivalla ja tähän tehdään taikinanjuuri. Tähän tulee kirsikkaviinalla liotettuja rusinoita, kirsikoita sekä manteleita. Tein kakun täysin ohjeiden mukaan, mutta vaihdoin kirsikat kuivattuihin karpaloihin ja kirschin vaihdoin Kirsberryyn. Kokonaisten manteleiden sijaan käytin rouhetta kun sitä kaapissa nyt sattui olemaan, hetken mietin pussi kädessäni jätänkö pois jos ne vaikka palaakin tai jää kiinni vuokaan? "Antaa mennä", päätin ja kaatelin pussista rouhetta pohjalle, katsotaan mitä tulee.. Ja hyvä tuli, rouhe toi kivan lisäyksen kakkupalaan kuivattujen marjojen lisäksi.



Kugelhopf-hedelmäkakku
(15 palaa)


2 dl rusinoita
3 rkl kirsikkaviinaa (itse laitoin Kirsberryä)
2 rkl kuumaa vettä

2 dl täysmaitoa
25g tuorehiivaa
6 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
½ tl suolaa
1½ dl tomusokeria
125g huoneenlämpöistä voita
100g coctailkirsikoita (laitoin karpaloita)
2 rkl kuorittuja manteleita (mantelirouhetta)
Lisäksi, voita vuoan voiteluun, tomusokeria koristeluun

- Mittaa rusinat kulhoon. Kaada päälle kirsikkaviina ja kuuma vesi. Anna turvota 40 minuuttia, kääntele muutama kertaa sinä aikana. 
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi eli n. 37-asteiseksi. Liuota hiiva maitoon. Sekoita joukkoon 1½dl vehnäjauhoja. Anna taikinanjuuren levätä noin 30 minuuttia kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi. 

- Sekoita kananmuna, suola ja tomusokeri taikinanjuuren joukkoon. Lisää 4½ dl vehnäjauhoja parissa erässä. Vaivaa taikinaa reilu 10 minuuttia. Vaivaa pehmeä voi taikinaan. 
Valuta rusinat, puolita cocktailkirsikat jos niitä käytät ja lisää ne taikinaan. 
Voitele korkea rengaskakkuvuoka (halk. 22cm, vetoisuus 1½-2litraa) huolellisesti voilla. 
Painele mantelit/rouhe vuoan koloihin. Levitä taikina vuokaan, painele ilmakuplat pois ja tasoita pinta. Ripottele hieman jauhoja pinnalle. 
Peitä vuoka leivinliinalla ja anna kakun kohota muhkeaksi 45-60 minuuttia. 

Paista kakkua 175 asteisen uunin alatasossa 30 minuuttia. 
Kumoa kakku leivinpaperin päälle pellille ja ota vuoka pois. Jatka paistamista uunin keskitasolla noin 10 minuuttia kunnes se on kauniin ruskea. 

Ota kakku pois uunista ja laita vuoka takaisin jäähtyvän kakun päälle jotta haihtuva kosteus pysyy kakussa. Anna jäähtyä kokonaan vuoan alla. 

Siivilöi jäähtyneen kakun päälle tomusokeria. 








Kakusta tuli hieman samanmakuinen kuin Kahvikehrät, ilman sitä rapeutta ja sokerisuutta. Mieto hiivanmaku tässä oli, ja ehkä kakkua voisi vielä kostuttaa jollakin? Ihan hyvä kakku tuli, odotukset oli kuitenkin ehkä vähän korkeammalla kun oli aika monivaiheinen ja kaikkea. :D 






5 kommenttia:

  1. En ole tämmöisestä kakusta ennen kuullutkaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomessa kakku ei ehkä niin tunnettu olekaan. Olen itsekin vain joitain kertoja tähän lehdissä törmännyt, en muista mistä lehdestä tämän alunperin näin mutta mieleen se jäi. Nyt on kokeiltu ja täytyy sanoa että odotukset oli korkeammalla mitä kakku sitten lopulta oli.. Toki makuasioitahan nämäkin on. :)

      Poista
  2. Onpa komea kakku, laitanpa ohjeen talteen!
    Hyvää Joulua!

    VastaaPoista
  3. Ihanan oloinen kakku. Hermanni-kakun myötä innostuin taikinajuureen tehtävästä kakusta, joten kai tämäkin pitää kokeilulistalle lisätä.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en ikinä saanut sitä Hermannia valmiiksi, joskus sitä yritin. Tämä kakku oli kyllä mahdottoman monivaiheinen, helppo mutta monta vaihetta.. Odotin kyllä kakulta vähän enemmän, tai sitten vain epäonnistuin jossain vaiheessa ohjetta mutta ihan sellainen ei kakusta tullut kuin mitä uskoin sen olevan. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...