Runebergin torttu

Eilen 5.2 vietettiin Runebergin päivää ja kuten näkyi monessa blogissa oltiin päivän kunniaksi leivottu, niin myös meillä. Yleensähän Runebergin tortut ovat lieriön mallisia, mutta nykyään näkee usein muffinssin tai kakun muodossakin tuota herkkuleivonnaista. Reseptejä on varmasti lähes yhtä monta kuin leipuriakin, ja itselläni on myös oma vakituinen reseptini jota en lähde vaihtamaan sillä mielestäni tämä on paras ohje: miedosti kardemummainen jossa rouskuu mukavasti mantelirouhe ja sokerivedellä tehty kostutus kruunaa kaiken.

En ole koskaan leiponut näitä leivonnaisia lieriön malliseksi vaan olen tehnyt muffinssipellillä. Eräs päivä kaappia penkoessani käsiini osui vanha alumiininen kakkuvuoka josta sain mieleeni että tuohan on kuin tehty Runebergin tortulle, keskellä on urakin hilloa varten. Vähän tuli liioiteltua kyllä sen leikkaamisen kanssa ja siitä tuli aivan liian suuri, ihan pieni leikkaus riittää tai jättää kokonaan leikkaamatta. :)





Runebergin torttu

200g huoneenlämpöistä voita
½ dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 munaa
3 dl jauhoja
50g mantelirouhetta
1 dl keksimurua ( kanelikeksiä + pari piparkakkua)
1 tl leivinjauhetta
1 rkl kardemummaa
( 1 tippa karvasmanteliöljyä halutessaan)

Kostutus: 
1 dl vettä
(1 dl punssia)
2 rkl sokeria
Pinnalle:
Vadelmamarmeladi
Tomusokeri-vesiseos tai kaupan valmiskuorrute

- Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokerit. Lisää huoneenlämpöiset munat yksitellen, samalla vatkaten. 
- Hienonna keksit, ja yhdistä kaikki kuivat aineet ja sekoita. Lisää taikinaan ne sekä karvasmanteliöjyä jos sitä käyttää. 
Voitele ja jauhota kakkuvuoka huolellisesti. Kaada taikina vuokaan, vedä keskeltä vuoan päästä päähän veitsellä pintaa pitkin viilto. Se estää kakkua kohoamasta liikaa. 
 Paista 200 asteessa n. 40 minuuttia uunin alatasolla.
( tee tikkutesti varmistaaksesi kypsyyden!)

Kumoa kakku lautaselle ja anna jäähtyä. Kiehauta kostutukseen tulevat ainekset kattilassa, ja kostuta leivonnainen sen mukaan kuinka kostean siitä tahdot. 

6 kommenttia:

  1. Mietein myös ensin suorakaiteen muotoista vaikka ihan vain leipävuoassa tehtynä, mutta päädyin muffineihin, kun kypsyvät niin nopeasti. Ensi vuonna voisi tehdä sitten tuollaisen kakun.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muffiniversioita minäkin yleensä teen, nyt ajattelin kokeilla tälläistä kun vuoka näytti siltä että on ihan tähän tarkoitukseen tehty =D

      Poista
  2. Ihanan näköinen hieman eriläinen Runebergin versio. Minä käytin hyväksi koulun leipomo ;)

    VastaaPoista
  3. kivan näköinen tämä runeberginkakku =)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)

Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...