Suolaiset suupalat

 Moni on varmasti huomannut että meneillään on mediassakin paljon nähty Suomalaisen työn liiton Sinivalkoinen jalanjälki-kampanja. Mukana on myös usea Blogirinkiläinen. Kampanjalla kehoitetaan suosimaan suomalaista, eli käyttämään suomalaisia tuotteita. Nämä tuotteethan tunnistaa jokaiselle tutuista merkeistä, kuten Avainlippu, Desing from Finland, Sirkkalehti ja Hyvää suomesta.. Kaupoissa valinnanvaraa on paljon, ja niiden tunnistaminen on tehty helpoiksi noiden merkkien avulla. 

Kampanjan pointtina on, että jos jokainen suomalainen ostaisi kuukaudessa 10 eurolla lisää suomalaisia tuotteita ja palveluita, syntyisi 10.000 vuosityöpaikkaa. Eli myös Sinä voit vaikuttaa asiaan ja vieläpä noin helposti!

Täytetään siis tämänkin kesän juhlatarjoiluja varten ostoskorit suomalaisilla tuotteilla ja näin voidaan jokainen pistää kampanjaan oman panoksemme. Tässä tarjoiluehdotuksena vaikkapa suolaiset suupalat:


Alkupalat voivat olla kahta, kolmea eri sorttia jotta jokaiselle varmemmin löytyisi mieluinen maku. Tälläiset suupalat on oltava helppoa syötävää, kahdella puraisulla nämäkin lusikat ovat tyhjiä. Ellei sitten ole kovin suuri suu tai kova nälkä ;)

Valmistin kahta eri makusta alkupalaa, nauta-tsatsiki ja tomaatti-tonnikala. Tsatsikin saa lusikoihin helposti toisella lusikalla annostelemalla, ja tonnikalatäytteen saa parhaiten pursottamalla. Jos et omista pursotinpussia, vahva pakastuspussi käy oikein hyvin. Täytä pussi tahnalla, sulje pussinsulkijalla ja leikkaa pussin kulmaan (noin sentin halk.) reikä. 



Nauta-tsatsiki

1 luomukurkku
2 dl Valio Kreikkalaista jogurttia
mausteiksi: suola, sokeri, pippuria myllystä, cayennejauhe, ripaus rose-pippuria
2 valkosipulinkynttä
1-2 rkl laadukasta oliiviöljyä

Atria Naudan savupaistiviipaleita
 Järvikylän ruohosipulia koristeluun

- Kuori ja raasta kurkku. Laita siivilään valumaan. Hakkaa valkosipulit pieneksi, lisää mausteiden kanssa jogurttiin ja lopuksi valunut kurkkuraaste. Lisää oliviiöljy ja sekoita tasaiseksi. Anna maustua vähintään tunti ennen tarjoilua. 
- Leikkaa savupaistiviipaleet pitkiksi suikaleiksi, aseta lusikkaan niin että molemmille puolille jää saman verran yli. Lusikoi tsatsikia, aseta muutama ruohosipulin pätkä ja käännä paistiviipaleiden päät paikoilleen. 

Tomaatti-tonnikala

100g Jalostajan tonnikalapasteijaa
1 prk Valio Cream Fraichea
1 puntti Järvikylän ruohosipuli
½  Pirkka punasipuli
mausteet: chilijauhe, paprikajauhe 

Kirsikkatomaatteja

- Pilko sipulit, sekoita kulhossa yhdessä Cream Fraichen ja tonnikalapasteijan kanssa. Mausta. 
Anna maustua jääkaapissa vähintään tunti ennen tarjoilua.
- Leikkaa kirsikkatomaatit halki, lado toiset puoliskot lusikoihin. Pursota täyte tomaatin leikattua pintaa vasten ja lisää lopuksi toinen tomaatin puolikas. 




Tästä kampanjasta lisää täältä: www.sinivalkoinenjalanjälki.fi, ja Suomalaisen työn liiton Facebook-sivuilta.
Myös Twitteristä ja Instagramista löydät kuvia mm. mitä muut bloggaajat ovat ostaneet ja tehneet tätä kampanjaa varten. Ne löytyvät hashtageilla: #sinivalkoinenjalanjälki , #sinivalkoinenostoskori ja #blogirinki. 






Mitä suomalaisia tuotteita Sinä käytät? Valitsetko tuotteet aina sen mukaan onko niissä esimerkiksi suomenlipun kuva? Minusta tämä oli oikein mukava kampanja osallistua, kaupassa käydessäni yllätyin monestikin. Jotkut tuotteet yllättivät että ne olivat merkitty suomalaisiksi, kun taas jotkut suomalaisiksi luulemani tuotteet eivät tuota merkkiä sisältäneetkään. 






Yhteistyössä: Suomalaisen työn liitto 





10 kommenttia:

  1. Suloisia suupaloja! Itse heräsin varmaan vuosi pari taapäin tutkimaan tarkemmin tuotteiden alkuperää, kun vahingossa huomasin, että suomalaiseksi luulemani tuote olikin jostain aivan muualta. Ei sillä että ulkolaisissa tuotteissa mitään vikaa olisi, mutta tuntuu jotenkin järjettömältä tuoda vaikkapa lihaa tuhansien kilometrien päästä, kun saman saa lähempääkin. Siksi nykyään tuleekin syynättyä paketit melko tarkkaan ennen ostamista. Kaikkea toki ei kotimaisena saa, mutta jos vain mahdollista, valitsen sen kotimaisen vaihtoehdon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta tuntuu ihan hullulta kanssa tuo kaukaa tuominen. Tai että Norjan kalat lähetetään Thaimaaseen kalapuikko (vai oliko se joku muu tuote?) tehtaalle, ja sieltä takaisin Norjaan. Uskomatonta!
      Yritän kanssa ostaa aina kotimaista vihannespuoleltakin, esimerkiksi perus kurkut ja tomaatit vain on parempia kotimaisina. :)

      Poista
    2. Samaa mieltä noista kasviksista! En muista koska olisin ostanut ulkolaista kurkkua tai tomaattia. Kotimaisissa on mun mielestä paljon enemmän makua.

      Poista
    3. Niin on. Joskus olen ostanut ihan pihiyssyistä esim halvempaa kurkkua ja kyllä sitä syödessä harmittelee, ei se maistu hyvältä.

      Poista
  2. Hei,
    Kiitokset ajatuksia herättävästä kirjoituksesta! ja hienoa, että rakensit suupalat puhtaasti suomalaisista tuotteista. Se on mahdollista. Meillä osataan tehdä tuotteita, jotka ovat suomalaiseen makuun ja joita suomalaiset ostavat.

    Kaupassa tosiaan kannattaa ottaa tuote käteen ja tutkia ja pyöritellä sitä tarkemmin.

    Todettakoon, että Valion pakkauksissa brändimerkki pakkauksen julkisivussa on takuu kotimaisuudesta.

    Kaikki Suomessa Valio brändin alla myytävät maitotuotteet ovat suomalaisesta maidosta, suomalaisella työllä Suomessa valmistettuja.

    Aiheesta lisää:
    http://www.valio.fi/yritys/media/uutiset/valio-mukana-suomalaisen-tyon-liiton-sinivalkoinen-jalanjalki--kampanjassa/

    Terveisin
    Taina Lampela-Helin
    Viestintäpäällikkö
    Valio Oy, viestintä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taina LHelin kommentisasi.
      Oli täysi yllätys joidenkin tuotteiden kohdalla että ne eivät olleetkaan kotimaisia, vaikka olin pitänyt asiaa lähes itsestäänselvyytenä! Olin kirjoittanut raaka-aineet kauppalistaani tätä reseptiä varten, mutta ei se niin yksinkertainen ostoskierros ollutkaan. Joidenkin raaka-aineiden kohdalla oli tehtävä muutoksia.

      Tämä opetti taas vähän lisää, nyt osaa olla vielä enemmän silmät auki ostoksia tehdessään ja valita enemmän suomaisella työllä tehtyjä tuotteita. :)

      Poista
  3. Upeat kuvat ja ihana idea! Meinaan kyllä kokeilla resepteitäsi ja ostaa lisää lusikooita taloon :) Niin herkulliselta nuo kuulostaa!

    Minä pyrin myös aina ostamaan suomalaista, talvella kuitenkin vihannesten kanssa joudun ostamaan sitä ulkolaista. Meillä on korkea laatuista ja puhtaita raaka-aineita, jota arcvostan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Peggy! :) Nämä lusikat, jotka olivat muuten lainassa naapurin mummon mökiltä tätä kampanjaa varten, on helppo ja kätevä alkupala. Ja hieman erilainen tarjoilutapa huomiodaankin (ehkä?) paremmin. Toki jos lusikoita ei löydy ylimääräisiä, voidaan nämä tarjoilla leipäkolmion tai ruisnapinkin päältä.
      (Kirppareilta taatusti löytyisi lusikoita myös?)

      Meillä on hyvä laatu kasviksissa ja vihanneksissa, ja kaupoissa vaalitaan herkästi niiden esillepanoa. Vähääkään kolhua saanut ei pääse hyllyille.
      Olen ulkomailla nähnyt sellaisiakin he-vi osastoja joissa todella sai etsimällä etsiä mahdollisimman kolhutonta tai nahistumatonta kasvista tai hedelmää. Ilmeisesti siellä myydään kaikki pois ennenkuin uutta laitetaan hyllyille?

      Poista
  4. Ihanat suupalat. Ja tärkeä kampanjan aihe. Mielellään valitsen aina kotimaisen tuotteen, kun se vain on mahdollista. Varsinkin ruokaostoksilla. Itse ainakin ruokapuolella jotenkin luotan eniten kotimaisiin tuotteisiin.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Tämä oli hyvä kampanja, oli mukava saada olla mukana. Ja nähdä mitä muut bloggaajat keksivät tehdä tähän.
      Varmasti moni juurikin luottaa kotimaisiin, ja itsellä on sen lisäksi se että se tulee tästä samasta maasta. Ei turhia kuljetuksia rapakon takaa, kun läheltäkin on sitä saatavilla!
      Tämä kyllä opetti itseäkin monessa asiassa ja jatkossa kaupassa katsoo tuotteita aivan toisella tapaa :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...