Valkoinen menu kesän juhliin

Kesä on juhlien ja yhdessäolon aikaa. Silloin on mukava koota sukulaiset, ystävät tai kaveriporukka koolle ja syödä hyvin! Kesällä voi levittäytyä ulos ruokailemaan ja muutenkin kaikki on paljon rennompaa. Pidetäänkö nyyttärit vai tehdäänkö menu jonkin tietyn raaka-aineen mukaan?


Kun minulta kyseltiin tahtoisinko suunnitella Whitemenun Arlan Castello White Valkohomejuustosta en voinut kieltäytyä. Ensinnäkin, pidän homejuustoista valtavasti. Enemmän kyllä tulee käytettyä sinihomejuustoja, niitä meillä syödään pitkin vuotta milloin missäkin ruuassa ja salaateissa. Valkohomejuustot taas jostain syystä ovat jääneet joulupöytään. Harvinaiseksi herkuksi "joka vain kuuluu jouluun". Hei haloo! Tuo herkkuhan taipuu moneen ja sen tahdoin tässä menussakin tuoda esiin.

Toinen asia mikä oli menua suunnitellessa minulle tärkeää, sen helppous. Onhan nyt kesä, kuka jaksaa ja ehtii kykkiä koko päivän keittiössä patojen ääressä? Ruokia voi esivalmistella jo edellispäivänä, esimerkiksi juustokakku ja coleslaw kannattaakin tehdä etukäteen jääkaappiin maustumaan. Myös pitaleivät jaksavat odotella seuraavaan päivään. Nyhtökana porisee samalla kun valmistelet juhlia. Helppoa.
Nyhtökanaa olenkin kokkaillut tällä reseptillä useaan kertaan ja siitä pidetään meidän perheessä kovin! Alkuperäinen ohje on Jenni Häyrisen Katukeittiö-kirjasta. Tuon raikkaan coleslawn vinkkasi hyvä ystäväni, kiitos hänelle. Jäi ikiajoiksi meidän ruokalistoillemme.

Kolmas asia miksi olin tästä erityisen innoissani oli haastavuus. Tahdoin menusta kokonaisuuden jossa kaikki sopisivat keskenään yhteen, se olisi jokaisen toteutettavissa ja ennenkaikkea että valkohomejuusto olisi jokaisessa ruokalajissa eri muodossa koska se on niin monikäyttöinen. Lupaan, että meillä ei enään herkutella tätä pelkästään jouluna! ;)

Castello White-valkohomejuustoja

Whitemenu kesän juhliin


Alkusalaatti

Keräsalaatti
Viinisuolaheinä
Cayenne-persikat
Paahdettu pinjansiemen
Paneroitua valkohomejuustoa

*
Pääruoka

Pitaleipä
Chilinen nyhtökana
Marinoitua punasipulia
Valkohomejuustokastike
Ananas-coleslaw

*
Jälkiruoka

Marmoroitu suklaa-valkohomejuustokakku
Tuoreita mansikoita

*
Juomat

Vehnäolut
Kahvi

***



Alkusalaatti

Keräsalaattia
Viinisuolaheinää
1 dl Pinjansiemeniä
Persikoita
Cayennejauhetta
n.400g Castello White valkohomejuustoa
2 dl korppujauhoa
2 munaa
½ punttia ruohosipulia
Paistamiseen: oliiviöljyä + voita
suolaa + pippuria

- Pilko valkohomejuusto haluamasi kokoisiksi. Riko munat lautaselle ja sekoita niin että rakenne rikkoutuu. Kaada korppujauhot toiselle lautaselle ja mausta suolalla, pippurilla sekä silputulla ruohosipulilla.
- Pyörittele juustonpalat ensin munassa ja sen jälkeen korppujauhoissa. (Voit tehdä myös tuplaleivityksen!)
Kuumenna pannu ja lisää nokare voita. Kun voi ei enään kiehu lisää tilkka oliiviöljyä ja paista paneroidut juustot kauniin värisiksi. Huom! Älä käytä liian kuumaa lämpötilaa!
- Lohko persikat ja pyörittele ne cayennejauheessa. Paahda pinjansiemenet pannulla mutta varo polttamasta.
Kokoa salaatti lautaselle aloittaen keräsalaatista ja viinisuolaheinästä.







Nyhtökana

1 kg maustamattomia kanankoipia
2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
2 chiliä
3-5 valkosipulinkynttä
½ punainen paprika
500g paseerattua tomaattia
½ dl sweet chilikastiketta
2 rkl sokeria
1 tl Dijon sinappia
paprikajauhetta, cayennepippuria, suolaa, pippuria

- Ota kanat huoneenlämpöön. Pilko sipulit, paprikat sekä chilit joista siemenet on poistettu ja kuullota ne. Lisää hakattu valkosipuli, kuullota hetki ja lisää kaikki muut ainekset paitsi kanankoivet. Anna muhia kannen alla pienellä lämmöllä. 
Poista sillä aikaa kanankoivista paksu nahka. Lisää koivet kattilaan ja anna hautua ilman kantta noin 1½ tuntia. Tarkasta maku ja mausta tarvittaessa lisää.

Ota koivet pois kattilasta, nyhdä haarukan avulla liha irti luista. Lisää lihat takaisin kattilaan ja kuumenna.



Pitaleivät
8 kpl

3 dl vettä
25g hiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 rkl öljyä
n. 7dl vehnäjauhoja

- Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri ja öljy sekä jauhoja vähitellen. Alusta taikina pehmeäksi ja kimmoisaksi. Jaa taikina 8 osaan ja pyöritä osat palloiksi, kohota niitä peitettyinä noin 20 minuuttia. 

- Vuoraa kaksi peltiä leivinpaperilla ja ripottele paperille jauhoja. 
Jauhot estävät taikinan tarttumasta paperiin ja ne pääsevät kohoamaan kunnolla.
Kauli taikinapallot noin 15 senttisiksi pyörylöiksi ja nosta kummallekin pellille 4 pyörylää. Peitä liinalla ja anna kohota 15 minuuttia.

Kuumenna uuni 250-275 asteeseen. Kuumenna tyhjä pelti uunissa, ja vetäise leivinpaperin kanssa pitaleivät kuumalle pellille ja paista uunin keskitasossa
7-10 minuuttia.

Pitaleipä on kypsä kun se tuntuu lastalla tms nostaessa kevyeltä ja kumisee kun naputtaa sormella. 
Jos et käytä leipiä heti säilytä muovipussissa. 

*

Valkohomejuustokastike

Sulata n.300g kuorittua Castello White valkohomejuustoa pienessä määrässä maitoa. 
Käytä mahdollisimman pian sillä kastike jähmettyy.

*

Ananas-coleslaw

300g varhais- tai valkokaalia
1 prk ananasmurskaa
3/4 dl Cream Fraichea
3/4 dl majoneesia
1-2 tl Dijon sinappia
ripaus sitruunanmehua, sokeria, suolaa, mustapippuria

- Raasta tai pilko kaali hyvin ohuiksi suikaleiksi. Sekoita ananasmurska ja kaali keskenään.
- Lisää loput ainekset, sekoita ja laita jääkaappiin maustumaan. 


Marinoidut punasipulirenkaat

4-5 punasipulia
½ punttia ruohosipulia
ripsaus sitruunan mehua
suolaa, sokeria, pippuria
oliiviöljyä

- Leikkaa punasipulit ohuiksi renkaiksi. Silppua ruohosipuli ja lisää ne sekä mausteet. Sekoita ja lisää viimeisenä oliiviöljy. Anna marinoitua jääkaapissa vähintään tunti ennen tarjoilua.





Marmoroitu suklaa-valkohomejuustokakku
( 24 cm )

Pohja
250g Digestivekeksejä
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
75g voisulaa

Täyte
400g tuorejuustoa
2 1/4 dl sokeria
3 tl maissitärkkelystä
3 munaa kevyesti vatkattuna
2 tl vaniljasokeria
5 dl ranskankermaa
2½ dl kuohukermaa
2 rkl vahvaa kahvia
100g tummaa suklaata sulatettuna jähdytettynä
Koristeluun: tuoreita mansikoita

Kuumenna uuni 170 asteeseen ja voitele irtopohjavuoka (24cm).
- Sulata voisula ja murskaa keksit monitoimikoneella tai vahvassa pakastuspussissa kauliten. Sekoita keksimurun joukkoon kaakaojauhe sekä voisula ja sekoita tasaiseksi. Painele keksi-voiseos irtopohjavuokaan, jonka pohjalle on pingotettu leivinpaperi.

Vatkaa 300g tuorejuustoa sekä sokeri tasaiseksi. Lisää joukkoon maissitärkkelys ja munat ja vatkaa vain sen verran että menevät sekaisin. Lisää ranskankerma ja kuohukerma. 
Jaa seos kahteen yhtä suureen osaan. 

Seos 1: lisää vaniljasokeri ja loput 100g tuorejuustoa, sekä sulatettu suklaa ja kahvi.
 Seos 2: lisää pehmennetty ja kuorittu valkohomejuusto ja sekoita tasaiseksi. 

Kaada juustoseokset yhtä aikaa keksipohjan päälle. Sekoita esimerkiksi haarukalla pintaan marmorikuvioita. 
Paista uunissa 40-45 minuuttia
kunnes juustokakku on reunoilta kiinteä mutta keskeltä vielä hyytelömäinen.

Ota uunista ja anna jäähtyä kokonaan vuoassa. 
Anna maustua jääkaapissa. Ota kakku noin 20 minuuttia ennen tarjoilua huoneenlämpöön. 





Menusta myös Instagramissa: #castellokeskiviikko 

Tämä valkohomejuusto on ensimmäinen koskaan valmistettu Castellojuusto, ja sen kehittäjä oli Rasmus Tholstrup. Juustossa on ohut valkohomepinta ja sisällä täyteläinen ja kermainen rakenne. Castello-juustot valmistaa Arla. Juusto suositellaan ottamaan huoneenlämpöön noin puolta tuntia aiemmin ennen tarjoilua. Sen kanssa juomaksi sopii tietenkin viini, mutta tähän valitsin ennemmin vehnäoluen. Vehnäolut on parempi vaihtoehto juuri tähän minun suunnittelemaan menuun, josta toivon huokuvan kesän rentouden ja hilpeän tunnelman sekä erilaisten makujen: makeiden, suolaisten, mausteisten, raikkaiden sekä tulisten liiton! 



Yhteistyössä: Castello

9 kommenttia:

  1. Aivan ihana menu!
    Valkohomejuustokastike menee heti kokeiluun, jo pelkästään sen helppouden takia. Nyhtökana on ainoa joka on vielä minulta nyhdettävänä, muut lihat olenkin jo kokeillut :) Kiitos inspiraatiosta ja kakkusi <3 Upea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Peggy! Se oli tosi helppo tehdä, ja jos tykkää voihan sitäkin maustaa vaikkapa ruohosipulisilpulla. Meinasin näin tehdä mutta jätin väliin kun ruohosipulia oli jo paneroidussa juustossa. :)

      Poista
  2. Upean menun olet loihtinut meidän suosikkijuustomerkin ympärille! Meillä ei ole vuosiin ollut joulua ilman Castelloja, ja pakko noilla juustoilla on herkutella muulloinkin.:) Kaikki näyttää ja kuulostaa tosi hyvältä. Ja etenkin tuo kakku! Se on testattava.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja! Menua oli mukava suunnitella, toisaalta se oli kamalan haastava ja toisaalta olisin keksinyt vaikka mitä muutakin vielä! Jäipähän tulevaisuuden varalle roppakaupalla ideoita. ;)
      Kakkua suunnittelin kaikkein eniten ja täytyy sanoa että maut menivät niin kohdilleen kuin tahdoinkin. Valkohomejuusto ei missään nimessä hyökkää suuhun tätä syödessä, vaan silloin tällöin sen maistaa suolaisempana kohtana kakkupalassa, ja muutoin maistuu suklainen kakku.
      Aivan ihanaa ja tätä aion taatusti tehdä jatkossakin. Ensi kerralla laitan vielä hieman enemmän valkohomejuustoa. :)

      Poista
  3. Aivan ihana menu! Olet tosiaan nähnyt vaivaa suunnitellessasi sen :)

    VastaaPoista
  4. Oi, ihanuus! Miksen voi asua naapurissasi?
    Mahtava, ihanasti koottu tarjonta......White Castellon korviketta aion kokeilla viikonloppuna!

    p.s: nami-hiiri on paljasvarpainen kaupunkilainen ja tunnustaa tyhmyytensä Ü. Onko tuo nyhtökana siis 'kynitty kana' modernissa kielessä :))))))?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyhtökana-nimitys tulee osuvasti siitä että ylikypsä liha kirjaimellisesti nyhdetään haarukalla lihasta irti. Suomessa on viimeaikoina nyhdetty samalla tapaa possua, lammasta..

      White Castello oli positiivinen yllätys. Olin aiemmin suosinut vain yhtä merkkiä ja kun se oli niin hyvä ei muita tullut edes kokeiltua. Nyt asiaan tuli muutos kun tämä Castellon pakkaus on mukavasti suurempikin ;)

      Kiitos kommentistasi! Te mukavat ihmiset asutte aina liian kaukana. :)

      Poista
  5. Ihania ohjeita! Hauska toi kakku! Minkä makuista oli valkohomejuustokakku? ;) Pakko kyl testata joskus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kannattaa kokeilla! Valkohomejuustokakku oli hyvää, juusto ei maistunut kakussa liikaa vaan enemmän se maistui suklaakakulta. Sanoinkin että ensi kerralla laitan valkohomejuustoa hitusen enemmän.
      Meillä tätä söi lapsetkin. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...