Vinkkejä onnistuneisiin pikkuleipiin

Saan aika usein kuulla kuinka pikkuleipien leipominen on ollut kaikkea muuta kuin kivaa. Taikina on jäänyt kiinni pöytään, kaulimeen tai pikkuleivät ovat levinneet uunissa muodottomiksi. Tai jos ne onkin saanut onnistuneesti siihen paistamisvaiheeseen, ne on palaneet karrelle. Olen leiponut satoja pikkuleipiä ja kokenut nuo kaikki epäonnistumiset ja turhautumiset moneen kertaan joten tiedän mistä puhun.. Onneksi virheistä oppii, niinpä ajattelin tänään koota muutaman vinkin onnistuneisiin pikkuleipiin joilla loihdit kauniit ja hyvänmakuiset pikkuleivät juhliisi!
Resepti
Lähdetään ensiksi taikinasta, onnistuneet pikkuleivät tarvitsevat toimivan reseptin. Olen kokeillut useita reseptejä ja tämä Fantasiapikkuleipä resepti on ollut varsinainen löytö! Taikinan koostumus on hyvä ja pikkuleipien maku herkullinen. 
Korvaamalla 3/4 dl jauhoista tummalla kaakaojauheella saat kaakaopikkuleipiä.

Kylmä taikina
Suosittelen taikinan tekemistä edellisenä päivänä valmiiksi. Taikina ehtii maustua hyvin ja on käsiteltäessä kohmea. Laita taikina muovikelmuun ja painele litteäksi.

 Litteästä taikinapalasta on helpompi ottaa kuin kulhon pohjalta. 

- Ota vain osa kaulittavaksi ja laita aina jäljelle jäävä osa jääkaappiin takaisin. Pyörittele ja muovaile kylmä taikina palloksi ja kauli hieman jauhoja apuna käyttäen n. 5mm paksuiseksi levyksi.
- Kerää reunapalat erikseen ja kun taikina on käytetty yhdistä viimeiseksi kaikki reunapalat ja jatka leipomista niistä. Olen huomannut tämän toimivaksi systeemiksi sillä kaulitessa tulee lisättyä jauhoja ja taikina muuttuu aina hieman alkuperäisestä. 

Ohut taikinalevy.
Loput jääkaappiin odottelemaan


Kauliminen
Älä lisää kaulitessa liikaa jauhoja, yleensä pelkkä kaulimen hierominen kevyesti jauhoilla riittää. Kun kaulit, älä myöskään paina liikaa. Jääkaappikylmä taikina ei tartu niin helposti kuin huoneenlämpöinen, mutta laita hieman jauhoja leivonta-alustalle, ja pyyhkäise ylimääräiset pois. Jauhoja ei tarvita kuin sen verran että taikina pysyy alustastaan irrallaan.

Paistaminen
Paista samalla uuninpellillä keskenään suurinpiirtein samankokoisia pikkuleipiä jotta ne kypsyvät samaan aikaan. Voit leipoa useamman pellillisen ensin valmiiksi ja paistaa vasta sen jälkeen. Näin ei ole kiire leipoa ja liikkua uunin luona vahtimassa. Kiertoilmalla saat paistettua kaksi pellillistä kerralla. 
Käytä aina uutta leivinpaperia, sillä käytetty rypistyy aina hieman ja se näkyy pikkuleipien pinnassa. 

Aika
Jokaisen uuni paistaa hieman eri tavalla, joten tismalleen täydellinen paistoaika löytyy kokeilemalla. Aloita ensin lyhyemmällä paistoajalla ja ala tarkkailemaan koska pikkuleivät alkavat saamaan hieman väriä reunoilta. Isommat pikkuleivät paistetaan 25 astetta matalammalla ajalla ja hieman pidempään kuin pienempiä. 

Käytä ajastinta!!

Anna pikkuleipien jäähtyä ja siirrä sen jälkeen pois pellilltä. 
Pikkuleivät säilyvät kuukausia huoneenlämmössä rasiassa pölyltä suojattuna. Pikkuleivät voidaan myös pakastaa. Kun taikina on leipoessa kylmää pikkuleipä ei veny siirrettäessä pellille.


2 kommenttia:

  1. Kuulostaapa helpolta :D Ehkä uskaltaisin viikonloppuna kokeilla, kiitos innostavista vinkeistä!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)

Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...