Suklaasalami


Tämän mielenkiintoisen näköisen jouluherkun näin ensi kerran Glorian ruoka&viini-lehdessä 2009. Aikomus on ollut useampaan otteeseen tätä tehdä mutta aina se on jäänyt. Nyt vihdoin tein kun oli kaikenlaisia pähkinöitäkin hankittuna. 


Nämä olisi hauskoja joululahjoja, pelkkä paketointi leivinpaperiin kauniilla narulla sidottuna voisi riittää kun itse sisältö saisi kaiken huomion. (salamimakkaran näköistä makeista, huh :D )
Makukin oli minusta hyvä, ennen jähmettymistä ehkä vielä parempi. Ensi kerralla laittaisin hieman jotain lisämakua, kahvista, kahvilikööristä tai vaikka chilipähkinöistä. Maut siis tasaantuivat hieman yön aikana joten lisämaut olisi jees :)



Suklaasalami

1 dl pistaasipähkinöitä ( myös cashew- tai hasselpähkinät käy )
1dl suolapähkinöitä
2 dl Digestivemurskaa
250g tummaa suklaata
60g voita
3/4dl erikoishienoa sokeria
1½tl kanelia (jätin pois)
2 munankeltuaista
tomusokeria

- Hienonna pähkinät rouheeksi. Tämä käy helposti vahvan pakastinpussin ja kaulimen kanssa.
Murenna keksit.
- Sulata suklaa ja voi vesihauteessa.
- Lisää sokeri, kaneli jos käytät, sekä keltuaiset ja sekoita tasaiseksi.
- Sokeri liukenee seokseen itsestään.
- Lisää pähkinät ja keksimurut, sekoita varovasti. 
(tämä vaikuttaa viipaleissa näkyviin pähkinöiden näkyvyyteen)
Anna seoksen jäähtyä huoneenlämmössä yksi tunti, kunnes se on muotoiltavaa.

- Levitä työpöydälle kaksi palaa tuorekelmua (n. 40cm). Jaa suklaamassa 2 tangoksi kelmujen päälle. 
Rullaa kumpikin tanko kelmun sisällä pötköksi (jos kovin murenevaista, painele tiukaksi!). Pyöräytä kelmun päät kiinni. Rullaa leivinpaperiin ja pistä jääkaappiin vähintään 2 tunniksi. 

Poista leivinpaperit ja kelmut, siivilöi tomusokeria pintaan. Voit käsin levittää jos jää tyhjiä paikkoja.
Anna suklaan lämmetä ennen leikkaamista n. 15 minuuttia jotta se ei murene. 
Leikkaa suklaasalami n. 1 tai 1½cm viipaleiksi, säilytä jääkaapissa.




8 kommenttia:

  1. Mulla kans olis tarkoitus kokeilla joskus tuota "makkaraaa" tehä :)

    VastaaPoista
  2. MinnaT, kannattaa kokeilla. Jos tykkää vahvemmista mauista suosittelen lisäilemään jotain ekstramakua, lirauksella jotain kostuketta, chilipähkinöillä tai vaikka laittaa tuota kanelia minkä jätin itse pois. Massa oli oikein hyvänmakuista mutta laimeni hieman yön aikana.
    Mutta hyvää oli kuitenkin :)

    VastaaPoista
  3. Mä jo alkuun mietin että jo on eksooottinen juttu, jos on suklaata ja jotaki makkaraa yhdistetty :D:D Mutta kun ohjeen lukaisi läpi niin selvis että ei se ihan niin ollutkaa, hehe :D On kyllä hauska idea, täytyy laittaa mietintämyssyyn muhimaan jos vaikka ensi jouluksi kokeilisi, tälle joululle on jo niin paljon makeaa että pitää varmaan vähän rajoittaakin jossakin.... :D

    VastaaPoista
  4. Tätä oli kokeiltava, juurikin tuon hätkähdyttävän ulkonäön vuoksi :D Poika jo mietti pitäisikö opelle tehdä tätä joululahjaksi..
    Täällä lähtenyt vähän kans mopo käsistä tuon joululeipomisten kanssa, koko aika meinaa tulla uutta kokeiltavaa. Pakastin paukkuu liitoksistaan :D

    VastaaPoista
  5. Tällaista tehtiin aikoinaan italialaisella ruokakurssilla...muistaakseni laitettiin keksimurujen ja pähkinöiden lisäksi hedelmänpalasia...kandeerattuja appelsiininkuoripaloja ja sukaattia.

    VastaaPoista
  6. Kuulostaa Mimmi M hyvältä. Mietin myös noita hedelmänpalasia tai vaikkapa kuivuttuja marjoja, voisivat tuoda lisämakua.
    Luin lehdestä vähän aika sitten jostain Italialaisesta konditoriasta ja siellä valmistettiin tälläisiä myös. En tosin tiedä mitä niihin laitettiin mutta hienoja olivat :)

    VastaaPoista
  7. Kokeilulistalla on tämäkin ollut jo monta vuotta, muttei ole vielä tullut tehtyä. Tällaiset jutut on hauskoja, kun makeista saadaan suolaisen näköisiä, ja suolaisista makean näköisiä.:)

    VastaaPoista
  8. Piti minunkin muutamana jouluna näitä joululahjoiksi antaa mutta sitten jäi kokeilu.. Nämä tälläiset hauskasti oivalletut jutut on aina kivoja ja mieleenpainuvia :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)

Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...