Herkkuleivokset ja 118

Nämä on oikeasti Herkkuleivoksia isolla H:lla! :D

Olimme naapurinmummon syntymäpäiväkahveilla jokin aika sitten, ja hän oli tehnyt kakun kääretorttupohjasta kermakuorrutuksella. Ensihaukkaisulta rakastuin! Pohja oli ihanan paksu ja sellainen ihanan.. ilmava. Hetipaikalla utelin mihin ihmeeseen pohja oli leivottu kun oli niin hyvää, vai oliko kyseessä vain mummon "taikanäpit" koska kaikki hänen leivonnaiset on niin suussasulavia?!
Selvisi, että pohja on leivottu Ohrakkaaseen 6:n munan pohjalla. (itse tehnyt aina 4:n munan kääretorttupohjan joten siinä selvisi se paksuuskin mitä ihmettelin)

Täytteeksi laitoin itsetekemääni Vaniljaista omenasosetta sekä Vaniljamoussea. Pinnalle suklaakuorrutus sekä Daim-rakeet. Tuohon yhdistelmään päädyin koska aiemmin tekemässäni Duudson-kakussa ne osoittautuivat taivaallisen herkulliseksi yhdistelmäksi!

Kuva on tosi surkea, juhlapäivänä otin pikaisesti kuvia ja tässä ainoa otos näistä leivoksista.


Herkkuleivokset

pohja
6 munaa
2.5 dl sokeria
2.5dl Ohrakasta
1.5 tl leivinjauhetta

- Vaahdota munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Sihtaa keskenään sekoitetut kuivat aineet joukkoon. 
Lisää leivinpaperilla vuoratulle pellille, paista 225 asteessa uunin keskitasolla n. 7 minuuttia
Kumoa kypsä levy sokeroidun leivinpaperin päälle. 

Jaa pohja 2 osaan. Laita pohja samankokoiseen kelmulla vuorattuun vuokaan tai vastaavaan. 
Levitä pohjaan omenasosetta, sekä vaniljamousse. Lisää toinen pohja päälle ja anna hyytyä yön yli. 
Kumoa leivoslevy tarjottimelle leivinpaperin päälle, tee suklaakuorrutus ja levitä se pintaan. Koriste Daim-rakeilla. 
Anna jähmettyä jääkaapissa, leikkaa annospaloiksi. 
(huom! Voit halutessasi kostuttaa pohjaa hieman)



Vaniljamousse:

1prk Vaniljarahkaa (rainbow)
½ prk maitorahkaa
1 prk Cream Fraiche
½-1 prk tuorejuustoa (maun mukaan)
5-7 dl kuohukermaa
vanilliinisokeria, vaniljasokeria, sokeria 
5-6 liivatelehteä

Laita liivatteet kylmää veteen. 
Vaahdota kerma löysähköksi vaahdoksi. 
Sekoita muut ainekset keskenään, lisää sokerit. 
Sulata liivatteet kiehuvassa vesitilkassa, lisää nauhana seokseen. 
Lisää kermavaahto parissa erässä. 

Suklaakuorrutus:

1 dl kermaa
200g suklaata (brunberg)
2 tl voita

Lisää kerma ja suklaapalat kattilaan, sulata miedolla lämmöllä kunnes näyttää suklaakastikkeelta. Lisää voi.



Jos ihmettelit mitä tuo 118 otsikossa tarkoitti niin tässä selitys. Menin kauppaan (Prisma) ja etsin tuota naapurin mummon mainitsemaa Ohrakasta. Etsin vaan en löytänyt, aloin epäillä olinko ymmärtänyt nimen Ohrakas väärin.. Alkoi jo hiki tulla joten oli kilautettava hätäpuhelu, kellepäs muulle kuin mummulleni pohjoiseen! 
No, eihän kännykässäni ollut kuin muutama numero, koska kännykkä oli varakännykkäni. Pienin perheestämme oli juuri muutama päivä aiemmin tiskannut puhelimeni joten numerot meni sinne..
Ei auttanut muu kuin sieltä hyllyjen välistä soittaa 118 ja kuiskata "Saisko sellaiselle kuin......?" 

Kyllä mummu tietenkin Ohrakkaan tiesi, kävi vielä googlaamassa ja sai kuvailtua paketin ulkonäönkin. Tein ostokseni loppuun ja jatkoin etsimiskierrostani Citymarkettiin. Siellä se oli hyllyllä, Ohrakas! 

Sain leivottua nämä ihanat leivokset. Kiitos kahden ihanan mummun <3



9 kommenttia:

  1. Ihanan näköisiä herkkuleivoksia.. Nam, täytyy joskus kokeilla! Hauska tarina..:D

    VastaaPoista
  2. Hyvän näköisiä!:) Meillä kotona on paljon käytetty Ohrakasta, täytyypä joku kerta ostaa itsellekin. Tosi kuohkeita leivonnaisia Ohrakkaalla tulee.:)

    VastaaPoista
  3. Melody, kokeile ihmeessä. Tosi herkullista :)

    Maistuis varmaan sullekin! Mulle nämä oli ihan uusi juttu, varsinkin kun oli 6:n munan pohjalla paistettu levy. Tästä lähtien leivon käärikset tähän, ja kakkupohjatkin jos pienempiä tekee :)

    VastaaPoista
  4. Herkulliselta vaikuttaa, mutta en menis keliaakikolle tarjoamaan. Kannattaa kokeilla pohjaksi kääretorttupohjaa perunajauhoilla tehtynä.

    Kattis

    VastaaPoista
  5. Unelmaa leipomassa, kiitos! Herkullista tämä myös oli :D

    Anonyymi, kävin googlettamassa ja tosiaan Ohrakas on kiellettyä nykyään keliaakikoille. Joskus se on ollut ilmeisesti sallittua? Kääretortun tekijä on varmaan vielä tässä vanhassa tiedossa kun on tälläistä leiponut.
    Poistan tuon gluteenittoman tuolta tekstistäni ettei kukaan käytä ohjetta gluteenittomaan leivontaa. Kiitos huomautuksesta! :)

    VastaaPoista
  6. En tiedä onko joskus ollut sallittujen listalla, vai aiheuttaako samanlainen käyttö perunajauhon kanssa tämän harhaluulon. Itselläni ei ole keliakiaa, mutta ystävällä kylläkin ja muistelen hänen kertoneen, että hänen äitinsä oli tehnyt jotain Ohrakkaalla ja tarjosi sitä hänelle. Onneksi kuitenki "vahingossa" kertoi tehneensä Ohrakkaalla. Mutta Ohrakkaalla tulee kyllä hyvä kääretorttupohja, joskus olen saanut täytekakkua joka oli tehty ko. kääretorttulevyistä. Mutta tämä ohje laitetaan talteen kokeilua varten. Kunhan käsi paranee... :)

    Kattis

    VastaaPoista
  7. :D sattuu ja tapahtuu...todella herkullisen näköisiä =P

    VastaaPoista
  8. Anteeksi, olihan sinulla nimimerkki. En huomannut Kattis aiemmin :) Voi olla että nuo kaksi helposti sekoitetaan keskenään, perunajauhot ja ohrakas.
    Todella hyvä kääretorttupohja tulee, 6:n munan pohjalla ihanan paksu ja kuohkea.
    Kakkuun aion tehdä joku kerta, minusta parempaa kuin tavallinen kakkupohja :)

    Vilijaana, kyllä sattuu ja tapahtuu. Tarina jatkuu vielä niin että puhelin alkoi toimimaan pari päivää tiskauskohtalonsa jälkeen mutta kun tämän kirjoituksen tein, se meni rikki seuraavana päivänä! Hitsit!:D

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)

Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...