Pinjapallot

Pinjansiemeniä syödään paitsi sellaisenaan, myös paahdettuina ja jauhettuina esimerkiksi pestokastikkeessa. Niiden makua pidetään erityisen hienostuneena. 

Näin sanoo Wikipedia. Tiesittekö muuten että Pinja on puu? Itselle tämä oli ihan uusi tieto. 


Pinja (Pinus pinea) on mäntyjen (Pinus) sukuun kuuluva havupuu, jonka alkuperäistä esiintymisaluetta on Etelä-Eurooppa. Pinjan syötäviä siemeniä on käytetty hyödyksi jo esihistoriallisilta ajoilta. Sitä käytetään nykyisin myös koristekasvina ja voidaan kasvattaabonsai-puuna.

Pinja voi kasvaa 25 metriä korkeaksi, mutta jää useimmiten 12–20 metrin mittaiseksi. Puun kasvutavalle on tyypillistä sateenvarjon muoto, missä lyhyen rungon päässä on leveä tasaisesti kaartuva tai lähes tasainen latvus. Kävyt ovat 8–15 cm pitkiä ja siementen valmistuminen kestää 36 kuukautta. Siemenet ovat suuria, vaaleanruskeita ja 2 cm pitkiä. Niissä on surkastunut 4–8 mm:n pituinen siipi, joka karisee herkästi pois. Siipi on tehoton tuulilevitykseen ja siemeniä levittävätkin eläimet kuten siniharakka (Cyanopica cyanus).




Syntymäpäivillä oli tarjolla näitä omia lemppareitani, Pinjapalloja. Olikin pitempi aika edellisestä kerrasta kun olen viimeksi näitä tehnyt. Pinjansiemen on yksi suosikeistani, usein tulee paahdettua esimerkiksi salaatin päälle. Näissä palleroissa maistuu ihanasti siis paahdettu pinjansiemen, ja sisällä on pehmeä sitruunanmakuinen mantelinen pallo. 
Oikein mukava suupala juhlaan kuin juhlaan.


Pinjapallot

2 pss Meiran mantelijauhetta (tai jauha 200g manteleita)
1 dl sokeria
1 valkuainen
1 raastettu sitruunankuori
1.5 rkl vehnäjauhoja
1 keltuainen
100-150g pinjansiemeniä

- Sekoita mantelijauhe ja sokerit keskenään. Lisää valkuainen, raastettu sitruunankuori sekä vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi.
- Pyöritä ja purista nyrkin sisällä palloksi.
- Sekoita keltuainen pinjansiementen joukkoon, ja painele siemenet pallojen ympärille. 
Paista 200 asteessa 8-10 minuuttia

Itse koin helpoimmaksi tavaksi ottaa palleroinen kämmenen sisään, lisätä siemenet ja puristaa nyrkin sisällä. Tämä niin usein että siemenet pysyvät pallossa kiinni.
Jos pallot tuntuvat hankalilta, niin miksei näistä voisi tehdä myös littanoita? 



Lidlistä tein tämän pinjansiemenlöydön, rasia on kivasti 100g, ja maksoi muistaakseni 3e. Ohjeen 150g on ehkä vähän liioiteltua, en itse ainakaan saanut menemään edes tuota 100g kokonaan.






Kommentit

  1. Vastaukset
    1. Nämä on tosi herkullisia. Ainakin tälläiseen pinjansiemenfaniin uppoaa ;)

      Poista
  2. Onpas suloisia palloja ja varmaan myös tosi hyviä.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On oikein hyviä, ja mukavan kokoisia suupaloiksi. :)

      Poista
  3. Ihan uus tuttavuus mulle nää pinjapallot. Varmaan tosi hyviä. Aina oppii jotain uutta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On hyviä. Sitruunankuori tuo kivaa makua vielä sisuksiinkin. :)

      Poista
  4. Näitä täytyisi kokeilla, lapsetkin varmasti tykkäisivät kun juuri kävivät salaa pinjansiemenpussin lopun syömässä :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitten ei muuta kuin tekemään pinjarosvoille palleroita! :D

      Poista
  5. kiva ohje,eipä ole tullut pinjansiemeniä ostettua,kun pidän niitä niin kalliina ;) pitää katsella seuraavan kerran lidlistä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lidlissä on ihan kohtuuhintaisia jo nämä siemenet, raaskii ostella useammin. :)

      Poista
  6. Jännä ohje. Onneksi Lidlistä saa nykyään pinjansiemeniä hieman edullisemmin kuin muualta. Minäkään en ole kauheasti malttanut aiemmin ostaa.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on näppärä ohje, ja niin hyviä!
      Hinta on kyllä kieltämättä rajoittanut tuon herkun ostamista, onneksi on taas tuo Lidl :D

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)

Suositut tekstit