Patapulla ja Isoäidin vanilliinikastike

Puista putoilee lehtiä ja illat pimenee, on taas syksyn aika. Silloin keittiössäkin puhaltaa muutoksen tuulet, kepeät kesäiset ruuat saavat väistyä syksyisten pataruokien tieltä. Tällä kertaa padassa ei kuitenkaan muhinut ruokaa vaan Bostonpulla.Tänä vuonna on saatu nauttia mahtavasta mustikkasadosta, eikä puolukkasatokaan huonoksi ole jäämässä. Nämä kaksi marjaa samassa leivonnaisessa toivottavat maukkaasti syksyn tervetulleeksi. 

Blogiringillä käynnistyi viime viikolla Satumaista leivontaa-kampanja, johon ensimmäisenä osallistui Kakkumonsteri, Prinsessa Ruusunen-teemallaan. 
Joko arvaat minun satuteemani? 




Aivan oikein, Punahilkka. Kaikkihan tuntevat sadun, jossa Punahilkka lähtee viemään äitinsä pyynnöstä pullaa ja mehua sairaalle isoäidille. Matkan varrella Punahilkka pysähtyi lepuuttamaan kättään metsäpolulla sillä kori painoi kummallisen paljon. Onneksi metsämies sattui tulemaan paikalle, ja kantoi Punahilkan korin isoäidin talolle saakka. Perillä korista sitten paljastuikin Pyrexin Slowcook valurautapata, johon pulla oli aamulla leivottu! ;)










Bostonpulla

5dl maitoa
50g hiivaa tai 2 pss kuivahiivaa
1 muna
2½ dl sokeria
2 tl suolaa
2 rkl kardemummaa
noin 1,4 l vehnäjauhoja
150-200g voita
Voiteluun: muna

- Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Vatkaa mukaan muna, sokeri, suola, kardemumma ja osa jauhoista. Alusta loput jauhot käsin ja lisää loppuvaiheessa mukaan sulatettu ja jäähtynyt tai sopivasti notkea rasva. 
Alusta taikina kimmoisaksi, mutta ei liian kovaksi. 
Kohota kannen alla rauhassa lämpimässä paikassa. Kaada taikina jauhoiselle pöydälle, vaivaa ilmakuplat pois ja kauli kaksi n. 30x40cm taikinalevyä.


Täyte

150g voita
1 dl sokeria
1 rkl vanilliinisokeria
2 dl mustikoita
2 dl puolukoita
2 rkl perunajauhoja

- Vatkaa pehmeä voi ja sokerit vaahdoksi. Levitä kaulitulle taikinalevylle. Ripottele pintaan marjat joihin on sekoitettu perunajauhot ja rullaa. 
Leikkaa 3-4 cm viipaleiksi. 
Lado viipaleet voideltuun pataan ja voitele munalla.
Paista 200 asteessa kunnes pinta kauniin värinen

( pullat saavat olla melko kaukana toisistaan )






Isoäidin vanilliinikastike

2dl kermaa
2 dl maitoa
1 muna
1 rkl perunajauhoja
3 rkl sokeria
2-3 tl vanilliinisokeria

- Liuota perunajauho tilkkaan maitoa ja lisää maidon ja kerman, sekä munan kanssa kattilaan. Kuumenna kunnes pulpahtaa ja ota pois liedeltä. Älä keitä!
Lisää sokerit ja jäähdytä esimerkiksi vesihauteessa. 
Tarjoa marjapullan kanssa. 





Padasta sen verran että kauniin värin ja ihastuttavan ovaalin muotonsa lisäksi se on yksinkertaisesti ihan mielettömän hyvä! Sisäpinta on emaloitu, joten mikään ruoka ei tartu sen pintaan. Mustikastakaan ei jäänyt väritahroja. Olen pullan jälkeen tehnyt padassa lasagnea, makaronilaatikkoa, broilerkiusauksen ja joka kerta on helppohoitoisuus yllättänyt. Ei enään liotuksia ja hankaamisia. Seuraavaksi pataan on tarkoitus laittaa liharuokaa muhimaan, mikäs sen ihanampi ruoka viilenevissä syysilloissa. :)



Yhteistyössä Pyrex














20 kommenttia:

  1. Ihana postaus ja hienot kuvat! Varsinkin tuo ensimmäinen kuva on ihan satumainen.:) Sen verran komea pata, että pikkaisen kateus nostaa päätään, vaikka ei meidän astiakaappeihin edes enää mitään lisää mahtuisi.;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja! Ensimmäiseen kuvaan tahdoin aamu-usvan mutta myöhästyin hieman aamulenkilläni. Aavistus sitä taustalla kuitenkin vielä pilkistää. Ikimuistoiseksi kuvausreissun teki se että näin tästä 50m:n päässä hirven! En tiedä kumpi pelästyi enemmän :D

      Pata on kauniin ulkonäkönsä lisäksi niin superhyvä, että suosittelen harkitsemaan sitä tilanraivausta. ;)
      Ovaali muoto on muuten kätevä siitäkin, että nyt uuniin mahtuu pienempiä vuokia samaan aikaan.

      Poista
  2. Mikä tunnelma, mikä pata, mikä pulla!

    VastaaPoista
  3. Vau! Kuvat on kyllä upeita, samoin pulla! Mä en oo eläissäni saanut yhtään bostonpullaa onnistumaan. Aina ne jää liian raa'aksi tai jotain muuta menee pieleen. En tiedä mistä johtuu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Iituntiltu. Harmi kun et ole onnistunut bostonpullan kanssa! Niissä on kyllä yllättävän pitkä paistoaika, en laittanut ohjeeseenkaan aikaa koska se riippuu pitkältä missä sen paistaa, kuinka paksu on kaulittu pullalevy, ja kuinka korkeita pullat ovat. Monta asiaa.
      Älä luovuta! ;)

      Poista
  4. Ihana idea! Mä en kanssa vaan osaa bostonia..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minulla on pulla ylipäätään ollut aina sellainen kompastuskivi, ei onnistu. Leipomispäivänä ovat hyviä mutta seuraavana päivänä jo hieman kuivahkoa..
      Tällä uudella ohjeellani tuli kuohkeita ja pehmeitä, kokeiles? :)

      Poista
  5. En kestä miten herkun näköistä tuo on! Innostuin kokeilemaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, kiva kun innostuit kokeilemaan!
      Kiitos kommentista Essi. :)

      Poista
  6. Taivaallisen näköistä!

    VastaaPoista
  7. Aivan ihana idea ja pata on niin kaunis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna. Kun tiesin tulevan aiheeni, tiesin heti mitä leivon. Pata, syksy, marjat, pulla..
      Pata on minustakin todella kaunis, sain vielä kaksi samanlaista pikkupataa. Ne vasta onkin kauniita! :)

      Poista
  8. Tosi kiva idea ja ihanan satumaiset kuvat!

    VastaaPoista
  9. Kivoja ohjeita täällä! Tulen toistekin :)

    VastaaPoista
  10. Kyllä on upeita kuvia, varmaan oli myös herkullista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset! Oli herkullista, oli niitä harvoja kertoja kun minun tekemästä pullasta tuli hyvää :D Mieskin kehui ja vähän ihmetteli mihin vaniljakastiketta enään tarviikaan. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...