Nypitty voitaikina

Joitakin vuosia sitten lainasin kirjastosta aika usein erilaisia leivonta- ja ruokakirjoja. Yksi kirja oli heti suosikkini ja kirjoitin nimenkin ylös jos ostaisin sen joskus itselleni. Joitain viikkoja sitten muistin jostain tuon kirjan jälleen ja lähdin googlaamaan jospa sen jostain saisin hankittua. Tuloksetta. Seuraavaksi huhuilin fb:n puolella kirjaa, pyysin tutkimaan äitien ja anoppienkin kirjahyllyt jospa se sieltä löytyisi nimittäin kirja oli parikymmentä vuotta vanha. Minulle vinkattiin eräästä antiikkikirjakaupasta, etsin heidän verkkosivut ja soitin sinne. Hetken työntekijä epäili että kirjaa ei heiltä löytyisi.. Hän pyysi odottamaan hetken, kuulin kuinka puhelin laskettiin pöydälle (koskahan viimeksi olenkaan lankapuhelimeen soittanut?) ja poistuvien askeleiden kopina kuului taustalta. Hetken hiljaisuus ja askeleet palasivat, " - Haloo? Juu, kyllä täältä tämmöinen kirja löytyi." 
Pyysin vielä laittamaan kuvan varmistuakseni kirjasta ja kyllä vain, löysin hakemani! <3 

Tein tänään kirjan ohjeella voitaikinan, joka on tosi monikäyttöinen. Se sopii pasteijoihin, joulutorttuihin, kannellisiin piiraisiin tai pikkuisiin suupaloihin. ( Joulutortut tosin teen aina tällä parhaimmalla Vichy-torttu-ohjeellani. ) 
( pasteijoihin, torttuihin, kannellisiin piiraisiin, täytettäviin kekseihin )

300g voita
5½ dl vehnäjauhoja
1 muna 
vettä
 (marjapiirakkapohjaan käytettynä lisätään vielä 50g sokeria)

- Nypi voi ja jauhot. Lisää muna ja vettä sen verran että taikina pysyy sopivasti koossa. Taikina saa levähtää hetken jääkaapissa ennen leipomista. 

Keksien paistoaika: keskitasolla 225 / 5-7 minuuttia uunista riippuen.

*


Kirja oli muuten Annikki Avotien Makeita ja Pikkusuolaisia. Syy miksi kirjasta pidin oli se että siellä on koottuna valtavasi perusohjeita ja taikinoita, tämän päiväinen voitaikina oli yksi monesta taikinasta. Lisäksi kirjassa on paljon erilaisia leivonnaisia ja täytteitä esimerkiksi tuulihattuihin, kekseihin, jne.. Ihana kirja, ja mahtavaa että sen vihdoin sain omakseni. :) 
( keksit tulevat sunnuntaina synttärikahveilleni, niistä lisää ensi viikolla siis.. )Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)

Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...