Tomaattipiiras suolakeksipohjalla

Tomaatti tuo ihanan maun ruokiin ja myös suolaisiin leivonnaisiin. Se on ja pysyy minun suosikkina, ja kun näin tämän ohjeen Yhteishyvän ruokaliitteessä päätin oitis että tätä tarjoan esikoiseni syntymäpäivillä joita vietettiin joku aika sitten. 

Suolaisissa piirakoissa on kaksi tärkeää asiaa: pohja ja täytteen muutamat hyvät raaka-aineet. Piiras ilman hyvää pohjaa on kuin ilmapallo ilman narua, hyvällä pohjalla saadaan kokonaisuus pysymään kasassa ja lopputulos on herkullinen! (toinen suosikkipohjareseptini on tämä Timjamilla maustettu piirakkapohja)
Tähän piirakkaan täytteeseen pääsivät täydellinen makupari: tomaatti + mozzarella. Piirakat ei tarvitse täytteiden sekamelskaa vaan muutama hyvä riittää.

 Pohjaan surautettiin suolakeksejä joka oli minulle uusi makuelämys suolaisissa leivonnaisissa ja varmaan siksikin olen näin innoissani! ;) 





Täyte kannattaa levittää kostutetun lusikan avulla ---> mureneva pohja ei liiku ja rikkoudu niin helposti. Tuli huomattua.


Keksit murskataan helposti vahvassa pakastuspussissa kaulinta käyttäen. 


Tomaattipiiras
( 24cm )

75g voita
100g suolakeksejä
1 dl vehnäjauhoja

Täyte
200g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl parmesaaniraastetta
1 kananmuna
1 valkosipulinkynsi
½ tl timjamia
n.10kpl minitomaatteja tai kolme isoa
n.10 kpl minimozzarellapalloja tai käytä isoja

- Sulata voi. Jauha suolakeksit ja sekoita jauhoihin. Lisää joukkoon voi ja sekoita tasaiseksi. 
- Painele keksiseos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan ( 24cm ) pohjalle ja hieman reunoille. 

- Notkista tuorejuusto ja sekoita joukkoon parmesaaniraaste, kananmuna, timjami. Nostele juustoseos pieniksi kasoiksi keksipohjalle. 
Käytä apuna kosteaa lusikkaa. 

Leikkaa tomaatit ja mozzarellajuustot ohuiksi viipaleiksi ja levitä piirakan päälle. 
Valuta pinnalle oliiviöljyä ja rouhaise myllystä hieman mustapippuria. 

Paista uunin keskitasolla
175-asteessa noin 30 minuuttia. 

Anna jäähtyä ennen leikkaamista.







7 kommenttia:

  1. Mun on pitänyt jo kauan kokeilla tuota suolakeksi pohjaa suolaiseen piirakkaan, mutta en ole saanut aikaiseksi. Nämä sun herkulliset kuvat varmaan vauhdittavat kokeiluani! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä, oli ihanaa! Niitäkin on eri makuja joten niistäkin saisi vaihtelua. Maun lisäksi pidin pohjan koostumuksesta, aluksi pelkäsin että on liian murenevaa mutta ei ollut. :)

      Poista
  2. Miten tällainen ohje on mennyt minulta ihan ohi? Yleensä luen tarkkaan kaikki ruokaliitteet.;) Mielenkiintoinen pohja. Sitä on kokeiltava. Ja se on ihan totta, hyvä pohja on tosi tärkeä näissä. Pohjassakin pitää olla makua sekä hyvä koostumus. Täyte tässä piiraassa on myös hyvin mieleinen.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pohja oli tosi hyvä ja aion käyttää jatkossa muihinkin piirakoihin. Suosittelen koklaamaan!
      Ruokaliite taisi olla elokuun, otin lukematta jääneet lehdet ja mainokset lomareissulle mukaan ja siellä oli aikaa ajatuksen kanssa selailla ja lukea. Tämä ohje osui heti silmään ja taitoin sen auki etten vain unohda.. ;)

      Poista
  3. No, jopas kuulostaa hyvältä pohjalta. Pitää ehdottomasti kokeilla. Juhlia on syyskuussa tuloillaan ;) Kaunis piirakka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllä kannattaa kokeilla. Parmesan toi muuten mahtavan maun myös tähän mukaan.
      Mozzarellan tilalla voisi käyttää myös vuohenjuustoa, olisi superhyvää niinkin!

      Poista
  4. Hyvin ilmaistu tuo pohjan tärkeys. Hetki sitten tein sienipiirakkaa Pirkan ohjeella, piirakka sinänsä oli ihan hyvää, tosin hyvin mietoa. Pohjaan en silti ollut oikein tyytyväinen, joten ensi kerralla tekisin kyllä jotain toisin!

    Huomasin Yhteishyvässä myös tämän ihanan kuuloisen reseptin, ja aion kyllä kokeilla jossain vaiheessa. Ihanat täytteet, ihan suosikkejani!:)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)

Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...