Pihlajanmarja-leivokset

Tänä vuonna on ihan mahtava pihlajanmarjasato. Minne vain ulkona katseensa suuntaakin, näkee kauniita oranssinpunaisia marjoja puut notkollaan. Nuo punaiset vitamiinipommit kannattaa ehdottomasti poimia talteen, sillä ne ovat vitaamiinipitoisuudeltaan samaa luokkaa kuin tyrnimarja. Niissä on paljon beetakaroteenia, c-vitamiinia, flavonoidia, kalsiumia ja magnesiumia. 

Vanhat ja viisaat kertovat, että luonto tarjoaa meille vuodenajan mukaan niitä vitamiineja mitä tarvitsemme seuraavaksi: jos syksyllä pihlajanmarjoja on paljon, on tulossa kova talvi jolloin vitaaminien tarve on suuri. Tulevasta leudosta talvesta taas kertoo se, että pihlajanmarjoja ei tule. Näin oli viime syksynä, ja leuto talvihan sieltä tuli. Toinen tarina taas kertoo, että pihlaja ei kestä kahta taakkaa peräkkäin. Jos on runsas marjasato, tulee leuto talvi. Kumpaa siis uskoa? :D 

Oli miten oli, olen suunnitellut teille pihlajanmarjoista leivoksen. Tahdoin pohjan olevan yksinkertainen mutta kuitenkin suussasulava, ja täytteen pääosassa. 



Tietenkään en voinut vastustaa kiusausta tehdä leivoksista erään tunnetun pihlajanmarjamakeisen näköisiä. 
Pinnalla on Robertsin marsipaania joka on kyllä ihan mielettömän hyvää! Oikeasti on. Se ei ole ollenkaan äkkimakeaa tai liian mantelista, miksikä yleensä marsipaani mielletään vaan on aika miedon makuista ja koostumukseltaan kiva. Marsipaanin toki voi vaihtaa sokeri- tai kaulintamassaan, tai vaikka vaahtokarkkimassaan jota voi tehdä itsekin. 

Sokerina Siro erikoishieno sokeri, joka on pienempää kuin tavallinen hienosokeri.

Kannattaa muistaa, että pihajanmarjoissa voi olla suuriakin makueroja. Vierekkäisten puiden marjat voivat olla keskenään aivan erimakuisia! Suosittelen maistelemaan, ja valitsemaan marjoista suurimmat ja kypsimmät. Jos kypsiä ei löydy, käytä marjat pakastimessa ensin.

Leivoksiin tein pihlajanmarjahyytelön, mutta jätin tällä kertaa vaniljatangon pois. Jos pidät vaniljasta, lisää se ohjeen mukaan.
Lisätty myöhemmin: HUOM! Jos pihlajanmarjahyytelö maistuu mielestäsi liian happamalta, lisää silloin muutama omena makeuttamaan.


Pihlajanmarja-leivokset
(n. 10-12kpl)

Pohja
4 munaa
1.5 dl sokeria
1 3/4 dl perunajauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta

Pihlajanmarjamousse
2 dl Turkkilaista jogurttia
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
130g valkosuklaata
3 liivatelehteä + tilkka kiehuvaa vettä
2 dl kuohukermaa
Halutessa punaista ja oranssia elintarvikeväriä

Pinta
n. 200g marsipaania
Siro erikoishienoa sokeria
Pihlajanmarjoja koristeluun

- Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää munasokerivaahtoon siivilän läpi. Kaada leivinpaperin päälle uuninpellille. 
Paista keskitasolla
225- asteessa 6-8 minuuttia. 

Kumoa sokeroidulle leivinpaperille. Poista uunissa käytetty leivinpaperi pohjasta varoen, anna jäähtyä puhtaan pyyhkeen alla. 

-Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
- Sekoita pihlajanmarjahyytelö, turkkilainen jogurtti, sokerit keskenään. Sulata valkosuklaa vesihauteessa, lisää seokseen.
- Purista liivatelehdistä vesi, laita mukiin ja kaada ruokalusikka kerrallaan kiehuvaa vettä kunnes liivatteet ovat sulaneet. Lisää nauhana samalla sekoittaen pihlajanmarja-jogurttiseokseen. 
- Vaahdota kerma löysähköksi vaahdoksi ja lisää mousseen varovasti käännellen.

- Vuoraa suorakaiteen mallinen  (n.29cm x 20cm) vuoka tai rasia muovikelmulla. Aseta pohjalle toinen pohjalevy, kaada päälle mousse ja anna hyytyä jääkaapissa. 
Kun täyte on hyytynyt, lisää toinen pohjalevy. Peitä kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa mieluusti yön yli. 

Kumoa kakku tarjottimelle. Kauli marsipaani levyksi ja aseta kakun päälle. Sivele hieman vettä pinnalle esimerkiksi pullasudilla ja ripottele erikoishienoa sokeria pintaan sen verran ettei se enään sula.
 Leikkaa ylimääräiset reunat pois.
- Leikkaa reunapalat siistiksi tarvittaessa, leikkaa annospaloiksi ja aseta tarjolle.
Koristele pihlajanmarjoilla ja lehdillä. 



12 kommenttia:

  1. Voi, kuinka kauniita ja mukavasti sopii tekstuurit yhteen, suussa sulavaa ja sokerin rouskuntaa :) <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Peggy! Juurikin noin, ja täytteen hapan osuus peittyy makealla ja sokeroidulla marsipaanilla. Jos pitää makeammasta täytteestä niin suosittelen lisäämään sokeria.

      Poista
  2. Ihanaa. Näitä on kokeiltava heti kun kerkeän!

    VastaaPoista
  3. Aivan ihastuttavan kauniita herkkupaloja!

    VastaaPoista
  4. Nam nam! Huomenna leivotaan, hyytelö valmistui juuri :P Kiitos ihanasta reseptistä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä olit nopea! :D Kerrohan sitten mitä pidit. :)

      Poista
  5. Nää lähti kyllä kokeiluun! Pihlajanmarjojen saanti meinasi olla hieman hankalaa mutta lopulta niitäkin löytyi. Keräämään menen heti lisää kun omena savotta antaa vaan myöden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerroppas sitten mitä pidit! :)
      Pihlajanmarjoja ei taida olla aivan joka paikassa, mutta sitten kun niitä jossain kasvaa niin niitä on puu täynnä! Pitäisi lähipäivinä mennä kanssa hakemaan lisää, olisi paljon ideoita lisää mihin voisi niitä käyttää. (omenasavotta täälläkin olisi alkamaisillaan, heti kun saan puusavotan valmiiksi..;)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...