Voileipäkakku-tikkarit

Tällä viikolla, 8.-14-9.2014 vietetään valtakunnallista, jo toista Hävikkiviikkoa. Sen on järjestänyt Kuluttajaliitto kumppaneineen. Kampanjan tarkoitus on viestiä kuluttajille ruokahävikin vähentämisestä. Useassa blogissa onkin jo huomattu Hävikkiviikkoon osallistuminen, ja tänä vuonna myös Herkkuhovi on menossa mukana! Lisää tietoa kampanjasta löytyy Kuluttajaliiton sivuilta: www.kuluttajaliitto.fi/havikkiviikko.



Kun minua pyydettiin lähtemään mukaan, en epäröinyt hetkeäkään. Aihe kiinnostaa, ja kuuluu meidän ja jokaisen perheen jokapäiväiseen arkeen. Olenkin aika ylpeä siitä kuinka vähän meillä menee ruokaa hukkaan, mutta kun on kokkaillut kotiäitinä 11 vuotta päivittäin oppii siinä jonkin verran ennakoimaan ja hyödyntämään tähteet. Meillä käydään kerran viikossa ruokakaupassa tekemässä ruokaostokset ja sitten pitkin viikkoa täydennetään kaappia maidoilla jne. 
Sen lisäksi meillä on jääkaapissa avattujen pakkausten hylly, eli sellainen hylly johon laitetaan kaikki avatut kermaviilipurkit, puoliksi syöty banaani, edellispäivän keitetyt perunat ym ym. Kun kaikki tähteet ja avatut purkit sijaitsevat samalla hyllyllä ne huomataan sieltä paremmin kuin jos ne olisi ripoteltuna pitkin jääkaappia. Ja mikä parasta, tuo hylly on erittäin inspiroiva! Kun siellä on se puolikas ranskankerma ja ylijäänyt kanankoipi, alkaa pakostikin suunnittelemaan mitäs niistä voisikaan valmistaa.. 

Tähän kampanjaan lähdin sellaisella ruualla joka meillä on yksi isoimmista ongelmista: leipä! Siinä ruoka, jonka menekkiä ei voi ennakoida tässä huushollissa. Joinakin päivinä sitä menee paljonkin, varsinkin jos on koulukavereita kyläilemässä suoraan koulun jälkeen. Sitten tälläisten päivien jälkeen sitä varautuu leipähyllyllisellä leipää, ja kas! Siellä ne kököttää eikä kenellekään kelpaa. Muutamia hävikkikeinojani on silloin tehdä niistä leipätikkuja, tai valmistaa lounaaksi lämpöisiä voileipiä. Kumma juttu, silloin ei yhtäkään leipää jää pellille yli.. ;)

Leivästä voi tehdä myös juhlavampaa tarjottavaa:


Voileipäkakku-tikkarit! Nämä herkkupalleroiset sopivat juhlapöytään suupaloiksi, mutta ilmanmuuta käyvät arjen herkkupaloinakin. Nämä ovat vielä kevyitäkin joten käyvät vaikka aamupalasta.
 Näihin saat käytettyä vanhemmat, kuivahtaneet leivät, avatut ranskankermat, tuorejuustopakkaukset, majoneesit, juustot, yrtit, kasviksia, leikkeleitä, kanaa, kalaa.. mitä vain oman maun ja jääkaapin sisällön mukaan! 

Tämä aiemmin tekemäni Herkkuvoileipäkakku oli innoittajani, se on saanut paljon kehuja ja on todellinen hävikistä herkuksi-herkku!


Kreikkalaisittain
(n. 10kpl)

2-3 dl leipämurua (tummaa ja vaaleaa leipää)
kostutukseen kasvislientä
1.5 dl punaista ja vihreää paprikaa
1 dl fetajuustoa
(oliiveja tahtoessaan)
100g tuorejuustoa
mausteet: chili ja pippuria myllystä
kuorrutus: kreikkalainen jogurtti + punasipulisilppu

- Hienonna kuivahtaneet leivät monitoimikoneessa muruksi. Kostuta hieman kasvisliemellä.
Sekoita joukkoon tuorejuuston joukkoon mausteet, hienonnetut paprikat sekä feta. Lisää leipämuruseos ilmavasti käännellen, älä sekoita liian tiiviiksi. 
Tarkasta maku, onko leipää liian vähän tai liikaa, ja lisäile tarvittaessa raaka-aineita. 
Pyörittele palloiksi ja laita jääkaappiin n.30-60 minuutiksi. 
Dippaa pallot kreikkalaisessa jogurtissa ja koristele punasipulisilpulla. Aseta tarjouluvadille ja paina halutessasi tikkaritikku keskelle. 

Kalkkuna-maustekurkku
(n.10kpl)

2-3 dl leipämurua (vaaleaa ja tummaa leipää)
kostutukseen kasvislientä
n. 1.5 dl savukalkkunaa
1 dl maustekurkkua
100g tuorejuustoa
mausteet: pippuria myllystä, paprikajauhe
Kuorrutus: Kreikkalainen jogurtti + persiljasilppu

- Kostuta leipämuru kasvisliemellä. Älä kostuta liikaa!
- Hienonna savukalkkuna ja maustekurkut hienoksi ja sekoita tuorejuustoon ja mausta. 
- Pyörittele palloiksi ja laita jääkaappiin n.  30-60 minuutiksi. 
Dippaa pallot kreikkalaisessa jogurtissa ja koristele persiljalla. Aseta tarjoiluvadille ja paina halutessasi tikkaritikku keskelle. 

Anna seistä jääkaapissa ennen tarjoilua vähintään 4 tuntia jotta kovettuvat. 


Mitä ajatuksia Hävikkiviikko sinussa herättää? Miten sinun keittiössä hyödynnetään tähteet, kuivuneet leivät tai parasta ennen-päiväyksen ylittääneet tuotteet?



6 kommenttia:

  1. Aivan mahtava idea! Ensin pelkkä nimi nauratti ja sitten alkoi tehdä kauheasti mieli voileipäkakkutikkareita...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! En keksinyt muutakaan nimeä, ja tämä kuvastaa mielestäni parhaiten mitä ovat. :)

      Poista
  2. Kauniita tikkareita ja kiva idea.
    Meidän hävikkileivistä huolehtii kaksi reipasta suomenhevosta :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satoy. Hevoset onkin hyviä leivänhävittäjiä! :)

      Poista
  3. Todella hieno idea ja niin herkullisen näköisiä!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)

Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...