Lakritsikeksit

Täällä on meneillään keksibuumi. Sormet syyhyät kokeilla erilaisia koristeluita mutta kyllä tuo makupuolikin kiinnostaa. Kiva kokeilla erilaisia raaka-aineita ja valmistustapoja ja katsoa kuin käy! :)



Tällä kertaa kokeilukeittiössäni valmistuivat lakritsikeksit. Löysin kuiva-ainekaapista ihan muuta juttua etsiessäni unohtuneen lakritsikastikepurkin. Pitihän sitäkin sitten kokeilla keksitaikinaan. Kiinnosti tietää ensinnäkin miten se värjää taikinan ja maistuisiko se riittävästi lakritsalta? Ei ollut aavistustakaan kestäisikö kastike edes kuumuutta, siksi kokeilin tehdä ensin vain puolikkaan taikinan. Eipähän tulisi paljoa hävikkiä jos taikinasta tulisi katastrofi! No, taikina onnistui. Ja maistui hyvältä. Jes, ensimmäinen vaihe takana ja kaikki hyvin.


Suosittelen käyttää keksejä tehdessä jääkaappikylmää taikinaa. Tee siis taikina mahdollisuuksiesi mukaan valmiiksi päivää aiemmin jääkaappiin. Jos leivontasormeasi kuitenkin syyhyää etkä malta odottaa seuraavaan päivään, anna olla jääkaapissa n. 3-5 tuntia kunnes taikina on tarpeeksi kovettunut. Tämä siksi että jauhot ensinnäkin turpoaa tarpeeksi sekä siksi että jääkaappikylmänä taikina on erittäin helppo käsitellä --> kaulitse, ota muotilla pala --> siirrä pellille. 
Ei tahmeutta, ei turhia jauhoja pilaamaan taikinaa eikä hermojen palamista! ;)

Taikinasta vielä että se maistui hyvältä, ja lakritsi maistui yllätyksekseni vielä valmiissakin kekseissä. Ulkonäkö jäi kypsissä kekseissä vähän huonon väriseksi, mies tokaisi että näyttää ihan homekekseiltä =D.
Mustalla elintarvikevärillä voisi tuonkin ongelman saada pois, itse en lähtenyt kuitenkaan värjäilemään koska tämä tehtiin nyt kokeilumielessä ja keksit olivat muutenkin menossa pikeerikuorrutksen alle. :)



Koska ystävänpäivä on ajankohtainen, koristelukin meni hieman romanttiseksi. Rakastan camee-aiheita ja tällä kertaa tein tälläiset siirtokuvat joista napsin vaihekuvat teillekin. :)




Tulosta haluamasi cameekuvat paperille. Laita paperin päälle vahva pakastuspussi tai piirtoheitinkalvo. 

Tee ensin ääriviivat paksummalla pikeerillä. Anna kuivahtaa. 
Täytä täyttöpikeerillä joka on löysempää ja levitä tasaiseti kauttaaltaan. Voit varovasti työntää pikeeriä myös ääriviivojen päälle peittämään ne. 



Nyt tuli huono tarkennus kuvaan mutta tahdoin tämän ehdottomasti tänne laittaa. Saat suun yksityiskohtia paremmin esiin kun nuppineulalla vedät varovasti vielä märkää pikeeriä  ulospäin nuolen osoittamaan suuntaan. Oli pakko kikkailla nuoli tuohon kun vihdoin opin käyttämään kuvankäsittelyohjelmaa ;)



Anna kuvien kuivua yön yli. Ennen sitä, vaikka tapahtuisi mitä: älä-nostele-muovipussia-mistään!
Tuli pieni ajatuskatko ja menin nostamaan niin moni kuvista halkesi pinnasta koska olivat sisältä vielä märkiä. Eli ei nostoja. Laita alle vaikka pahvi tai tarjotin niin saat siirreltyä työn sivuun lopetettuasi. 



Liimaa cameekuvat pikeeripisaralla kekseihin.

Tarkemmat ohjeet pikeerin tekoon sekä pikkuleipien koristeluun löydät täältä
Mustan pikeerin olen värjännyt lakrisikastikkeella sekä mustalla pastavärillä. 


Lakritsikeksit

2,5 dl sokeria
1, 3/4 dl pehmeää voita
1 muna
1 dl lakritsikastiketta
1 tl vaniljasokeria
7,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa

- Vaahdota huoneenlämpöinen pehmeä voi sekä sokeri vaaleaksi vaahdoksi. 
Lisää muna, ykkösteholla vatkaten. 
Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää lakritsikastikeen kanssa taikinaan ja vatkaa tasaiseksi taikinaksi. 
Anna levätä yön yli jääkaapissa. 

Jauhota varovasti leivonta-alusta, kauli taikina levyksi ja ota muotilla kekseiksi. 
Paista uunin keskitasolla 180 asteessa n. 8 minuuttia. 
Pienemmät 6-7 minuuttia.
( Huom! Ajat uunista riippuen!) 






6 kommenttia:

  1. Voi jösses kun ovat kauniita koristeltuja pikkuleipiä. On sulla kyllä pitkä pinna ja tarkka käsi....ei passaa mulle tällaiset tekemist. Lakritsin makuisia keksejä/pikkuleipiä en ole muistaakseni koskaan maistellut, joten taikina sinällään kyllä kiinnostaisi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset Mimmi! Näissä hommissa pinnaa riittää ( kunhan pikeeri on täydellinen!) mutta kädet ei meinaa enään jaksaa näitä hommia. Teenkin aina silloin kun on ns. hyvä kausi/viikko. :)
      Lakritisi oli kiva kokeilu, minun makuun olisi saanut maistua tietenkin enemmänkin kekseistä. Erilaisilla jauheilla ehkä voisi makua saada enemmän? Pitää tutkia asiaa joku kerta ja testailla. :)

      Poista
  2. Järki lähtee miten hienoja!!!

    VastaaPoista
  3. Ihan uskomatonta käsityötä ja kauniita keksejä! Itselläni on sokerimassan hallinta vielä hyvin heikoissa kantimissa, ei auta muuta kuin ottaa oppia. :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)

Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...