Herkullinen kahvikakku

Olen ollut reseptien keräilijä jo pikkutytöstä saakka. Rakastin selailla leivontakirjoja ja haaveilin osaavani tehdä kuvien kauniita marsipaanikakkuja ja suklaakoukeroita. Noilta ajoilta onkin paljon kirjoista ja lehtisistä kopiokoneella tulostettuja reseptejä tallella, ja silloin tällöin ne tulee otettua esiin ja selailtua läpi. Kahvikakut eivät kuuluneet suosikkeihini, ne tulivat vasta esikoisen synnyttyä kuvioihin. Silloin, kun aloimme viettää yhteisiä leivontatuokioita ja perinteisten leivonnaisten teko tuntui yhä tärkeämmältä, jouluisin piparkakkuja ja juhannuksena mansikkakakkua. 




Kauemmin blogiani seuranneet ja edellisessä blogiosoitteesani käyneet tietävät että olen kahvikakkufani. En voi olla puolustelematta tätä leivonnaista jos joku meinaa että ne ovat hieman tylsiä. Meillä suomessa kahvikakut leivotaan hyvin perinteiseen tyyliin kahvikakkuvuoassa, kun taas ulkomailla käytetään runsaampia täytteitä ja ulkonäkökin on hieman rönsyilevämpi. Vaatimattomuus kaunistaa ei ehkä päde nyt siis tässä kohtaa, mutta jos juhlapöydässä kahvikakku tuntuu häviävän kaiken muun tarjoilun voitaisi silloin ehkä kiinnittää huomiota kahvikakun ulkonäköön. Sen voi koristella vaikka tuoreilla kukkasilla, sokerihelmillä, täytekakun teeman mukaan tai muutamilla sokerimassakukkasilla. Myös näyttävämpi, jalallinen tarjoilulautanen korostaa kahvikakun olemassaoloa juhlapöydässä. 

Kahvikakku on pannukakun jälkeen ehkä meillä se useimmin leivottu leivonnainen. Tykkään siksikin että nämä ovat hävikkiruokaa parhaimmillaan. Näihin saa upotettua lähes kaikkea: hedelmiä, avattuja rahka- ja kermapurkkeja, suklaalevyt, pohjat viinipullollisesta.. siis mitä vain. Kakuissa vielä maku paranee vanhetessaan, jos siis ehtii vanhetakaan.. 

Jaan teille tänään ihanan kahvikakkureseptin jonka olen saanut naapurin mummolta. Resepti on suurinpiirtein 1950-luvulta ollut hänellä käytössä, ja se on ihan suurenmoisen hyvä! Kahvikakkuun oli tuohon aikaan käytetty hapanta kermaa, mutta kermaviili tai vaikkapa maustamaton jogurtti käy sen korvikkeeksi. 


Naapurin mummon kahvikakku
( iso kahvikakkuvuoka)

2 kananmunaa
3 dl sokeria
2 rkl siirappia
75g voisulaa
1.5 dl hapankermaa (kermaviili, maustamaton jogurtti..)
4.5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
(mausteet: kaneli, kardemumma, neilikka)

- Voitele ja jauhota kahvikakkuvuoka. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
- Lisää munasokerivaahtoon voisula ja hapankerma ja sekoita tasaiseksi. 
- Sihtaa taikinan joukkoon keskenään sekoitetut vehnäjauhot ja leivinjauhe ja sekoita varoen tasaiseksi. 

Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla 
n. 40 minuuttia. 

Varmista kypsyys cocktailtikulla. 



12 kommenttia:

  1. kananmunan tilalta perunamuusia 1dl, ja vehnäjauhojen riisijauhoja ja onnistui ja tuli tosi hyvän makuinen :). Kiitos Ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno kuulla että ohje pääsi heti käyttöön ja ihan mahtava perunamuusi- ja riisijauhovinkki!
      Pakko testata ensi kerralla kun on perunamuusipäivä, kiitos näistä sinulle! :)

      Poista
  2. Onpas komea kakku. Tämän voi varmasti maustaa myös sitruunalla tai vaikka limellä..? Mietin pääsiäiseksi jos tekisi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Voi ja suosittelenkin, tulee hyvää sitruunan/limen mehulla terästettynä :)

      Poista
    2. Paistoaika 30min 175 asteessa ei riitä. Tarvitsee reilusti pidemmän ajan, muuten kakku on sisältä raaka. Näin kävi minulle.

      Poista
    3. Paistoaika oli tosiaan virheellinen, olen korjannut ajan tähän postaukseen.
      Harmi juttu jos kakku jäi virheen vuoksi raa`aksi! Itse paistoin kanssa ensin liian vähän aikaa ja kakku sai mennä uuniin takaisin.
      Isoissa kahvikakuissa paistoaika saa olla aina se 45-60 minuuttia, ohjeesta riippuen onko raskaampi vai kevyempi taikina kyseessä ja paistetaanko kiertoilmalla vai ei.

      Poista
    4. Olen tottunut laittaa tällaiseen kakkuun soodaa, kun tulee hapantuotteita, mut vissiin onnistuu leivinjauheellakin?

      Poista
    5. Leivinjauheella onnistuu myös. Juuri äsken söin tällä ohjeella tekemääni kakkua, käytin taikinaan piimää ja tuon 2tl leivinjauhetta ja hyvin kohosi. :)

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Miten paljon mausteita laitettava ja laitetaanko kaikkia ohjeessa mainittuja mausteita???

      Poista
    2. Kanelia ja kardemummaa 1-2 tl kumpaakin, neilikkaa 1/4 tl.

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...