Omenasosepulla




Vaikka rakastan leipomista, pulla on yksi niistä leivonnaisista joiden tekoa välttelen. Se ei koskaan edes käy mielessä kun mietin vaikkapa juhlatarjottavia. Ei, pullaa leivotaan silloin kun pullantekovimma iskee. Ja yleensä se vimma ajoittuu syksyyn, en tiedä miksi. 

Koska olen jo luovuttanut korvapuustien kanssa, en saa niitä onnistumaan hyvällä enkä pahalla niin teen mielelläni jotain mikä onnistuu. Tämä omenasosepulla on juuri sellainen, yhdellä kertaa valmista pellillisen verran eikä kohottamistakaan tarvita kuin kerran. Ja sekin saa olla aika lyhyt aika paitsi jos käy sillä aikaa Facebookissa saattaa aika venähtää  jonka jälkeen pulla on valmista leivottavaksi ja uuniinmenokunnossa. 

Ihan mainio ohje tämä on siksikin että tähän saa upotettua omenasosetta. Moni on tuskastellut omenasoseiden kanssa kun niitä viime vuotisiakin olisi jäljellä, joten tässä teille ohje johon ne saa kipattua! Tässä pullassa maistuu omenasoseen lisäksi täyteläinen fariinitäyte joka on pullalevyn päällä olevassa kierteessä. Vaikea selittää, katsokaa alla olevat vaihekuvat. Mutta lupaan, hyvää on.
Tämän vanhan ohjeen olen saanut jälleen kerran naapurin mummolta, joka leipoo maailman parhaat pullat!



Omenasosepulla
(uuninpellillinen)

2 pkt hiivaa
4 dl kylmää maitoa
300g voisulaa
n.1.2-1.5 kg vehnäjauhoja
3 isoa kananmunaa
1.25 dl sokeria
1 tl suolaa reilu 1 rkl kardemummaa

Lisäksi:
½ taikinaan Omenasosetta

Pinnalle:
Kananmuna voiteluun sekä sokeria

- Liuota hiiva kylmään maitoon. Lisää sokeri, suola, kananmunat sekä hieman jauhoja. Lisää vehnäjauhoja samalla vispaten. Lisää vehnäjauhoja, lämmin voisula ja alusta hyvin. Lisää loput jauhoista ja vaivaa kunnes taikina on hyvän kimmoissaa. 

Anna kohota vedottomassa paikassa.


Fariinitäyte

260g Fariinisokeria
2 rkl siirappia
4 tl kanelia
200g voita

- Sekoita pehmeään voihin kaikki täytteen ainekset.



1. Kohota taikina


2. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli toinen levyksi jonka päälle levitetään omenasose. Sosetta saa olla ihan reippaastikin pullalevyn päällä niin se sitten myös maistuu valmiissa pullassa.



3. Kauli toinenkin taikina levyksi jonka päälle levitetään fariinitäyte.


4. Molemmat levyt täytteen kanssa


5. Rullaa fariinitäytelevy rullaksi


6. Leikkaa päädyistä ohuen ohuet siivut että saat päätypalat siisteiksi. Leikkaa pitko 16 yhtä suureen osaan.


7. Lado pellille hillon päälle, neljä per rivi.


8. Voitele kananmunalla kevyesti ja ripottele pinnalle sokeria.


Paista uunin toiseksi alimmalla tasolla
200 asteessa noin 25-30 minuuttia
(tarkkaile pullan pinnan väriä)





9 kommenttia:

  1. Mietinkin, kun näin instassa että leivot pullaa, että ohhoh! Sinä leivot pullaa :) tämä kuulostaa kyllä tosi hyvältä ja näyttää myös!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihhii, ihanaa kun alat tuntemaan "tapojani" :D Tämä pulla kyllä oli tosi hyvää, fariinitäyte ja omenasose sopii mainiosti täytteiksi :)

      Poista
  2. Hah ha, täällä ilmoittautuu myös yksi epätoivoinen korvapuustileipuri! Ja pahinta on kuiva pulla, omenasose sopii varmasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse lopetin korvapuustien teon viime kertaan kun niistä tuli sellaisia torveja, jokainen luiskahti sivuun :D
      Kuiva pulla on kammottavaa, edes kahvi ei pelasta. Omenasose sopii tosi hyvin pullaan, mietin jo että voisi kokeilla ensi kerralla kurpitsasoseesta :)

      Poista
  3. Vaikuttaapas ihanalle pullalle ja on erilaista. minähän pullafanina teen tätä ilman muuta. omenasosettakin jääkaapissa on, sitä viime syksyistä vieläkin. Laitatko siis noin paljon hiivaa mitä ohjeessa on.... siis tuorehiivaa 2 pkt/4 dl nestettä?? Tosin rasvaahan tuossa ohjeessa on tajuttoman paljon. Oletkos koskaan tehnyt vähemmällä rasvalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietinkin muuten kun tätä tein että tiedätköhän sinä tämän(kin) pullaohjeen, kun olet laittanut niiiiin monia eri versioita :D
      Kyllä, hiivaa tulee noin paljon ja tässä ohjeessani sitä on vähennetty alkuperäisestä, sen mukaan kuuluisi tulla kolme pakettia! :O
      En tiedä onko syy suuressa rasvan määrässä, vai onko ennen vanhaan ollut eri kokoisia hiivapaketteja, mutta kahdella paketilla tuli kuitenkin hyvä taikina :)

      Poista
    2. ok...teenpä minäkin sitten ihan ohjeellasi sitä enmpää muuntelematta. Ennen hiiva oli semmoisessa isossa pakkauksessa mistä sai kaupassa ostaa sen verran kun halusi...minä muistan lapsuudestani senkin ajna. Se oli ennen 50g pakkauksia.

      Poista
  4. Herullisen näköistä pullaa. Itse tykkään pullasta kovasti, mutta jotenkin sitä ei vaan jaksa ikinä alkaa itse tekemään, koska se on muka niin aikaa vievää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samat syyt painaa mullakin mutta! Tämäpäs ei olekaan niin aikaavievää kun on vaan yksi kohotuskin :D
      Pulla oli herkullista, omppusose oli tosi hyvä lisäys väliin :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...