Vaniljainen pihlajanmarjahyytelö


( tämä juttu on kopioitu blogini entisestä osoitteesta)

Päätin tänä syksynä kokeilla ensi kertaa tehdä pihlajanmarjoista hyytelöä. Meidän perheen pieninhän rakastaa pihlajanmarjoja! Joka kerta lenkillä Pihlajapuun tullessa vastaan on hänen saatava terttu käteen. Siitä sitten tyytyväisenä napsii marjan kerrallaan ja kun terttu on tyhjä se lentää maahan ja osoitetaan seuraavaa puuta, "Angga angga!"

Vaniljainen pihlajanmarjamarmeladi

½ l pihlajanmarjoja  ( voit korvata 2 dl omenalohkoilla, itse tein näin)
4 dl vettä
noin 4½ dl hillosokeria (laitoin 4dl)
( 100g hillosokeria / 1 dl pihlajanmarjamehua)
1 vaniljatanko

- Putsaa pihlajanmarjat oksista. Poista huonot marjat. Huuhdo hyvin.
- Laita marjat kattilaan veden kanssa ja keitä kannen alla 20-25 minuuttia tai kunnes marjat ovat pehmeitä.
- Siivilöi mehu kulhoon, puserra lävikön läpi joukkoon myös marjat. Pitäisi tulla noin 3½ dl sakeaa mehua.

-Huuhtaise kattila puhtaaksi, kaada siivilän läpi mehu takaisin kattilaan.
- Halkaise vaniljatanko. Raaputa vaniljansiemenet joukkoon. Laita kattilaan myös vaniljatangon puolikkaat.

- Kuumenna mehu, lisää joukkoon hillosokeri sekoittaen. Anna kiehua kymmenisen minuuttia.
 Ota kattila liedeltä, poista vaniljatangot. Purkita marmeladi huolellisesti puhdistettuihin kuumennettuihin tölkkeihin.
Säilytä viileässä, tarjoa paahtoleivän kera, juustolautasella tai vaikka kakuntäytteenä!

*

Korvasin 2dl marjoja omenalohkoilla vähentämään happamuutta. Näin sain jätettyä ohjeesta puoli desiä sokeria pois, ajatellen myös tulevia leipomuksia joihin tätä tulen käyttämään. Sokeria voi silloin lisäillä sitten lisää tarvittaessa. Ohje sekä tuo ihana taustakuva on Hesarista :)





2 kommenttia:

  1. Pihlajanmarjahyytelö on ihanaa!:) Pienenä tykkäsin syödä sitä aina voileipäkeksien päällä, ja usein otin keksejä evääksi hiihtoretkille. Tekisin pihlajanmarjahyytelöä, jos vain löytäisin jostain hyvän paikan, mistä marjoja voisi kerätä. Sellaista ei vain ole tullut vastaan, ja olenkin jo harkinnut, että pitää istuttaa sitten omaan pihaan se pihlaja.;)

    Ihana tuo taustakuva.:) Meillä käy komea kettu nyt joka päivä ja ihan valoisaan aikaankin. Tänäänkin sen näin, kun olin lumia kolaamassa. Olen vienyt sille välillä herkkuja pihalle (kalaa ym.), ja edellisyön aikana kettu puolestaan oli tuonut meille tappamansa hiiren. Kissoillahan usein on tapana tuoda omistajalle saaliit, jospa kettukin herkuista kiitteli hiirilahjalla.;D

    VastaaPoista
  2. Minä tykkäsin myös! En ole ikinä ennen syönyt ja jostain sain päähäni tänä syksynä että tätä on tehtävä, vieläkun miehen sisko antoi tuo hesarin liitteen niin hetipaikalla menin ostamaan vaniljatangot. Vaniljaversiota oli päästävä testaamaan heti :)
    Meillä oli valtavasti täällä pihlajanmarjoja joka puolella, puut ihan nuokkui marjoista! Mutta niissäkin on eroja, toisen puun marjat maistuu aivan eriltä kuin toisen. Oma pihlaja on varmaan sinun sinne hankittava :)

    Ihastuin myös tuohon hesarin kuvaan, en raaskinut heittää sitä pois vaan liimasin sen reseptivihkon väliin. :)

    Olitpas saanut kivan hiirilahjan vastapalveluksi :D Meilläpäin myös kettuja, mutta tosi harvoin näkee. Ilveksiäkin on ihan nurkilla, itse en valitettavasti ole päässyt koskaan näkemään. Voisi olla aika kokemus :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)

Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...