Kuvallinen pastan teko-ohje

Meidän perheessä on tänä syksynä ollut uusi villitys: pasta! Olen nähnyt teko-ohjeita sen valmistuksesta ja jostain syystä mieltänyt koko puuhan kamalan monimutkaiseksi mutta ilokseni tuli huomattua kuinka väärässä olinkaan. Tästä kiitos Jamie Oliverille joka sai minut ylipuhutta Alaston kokki-kirjassaan. Taikinan tekee helposti etkä tarvitse muita raaka-aineita kuin munaa ja durumjauhoja. 
En ollut varma tulenko pastakonetta käyttämään kuin sen kerran jonka jälkeen se jäisi pölyttymään turhakkeena, joten hankin koneeni eräästä saksalaisesta ruokakaupasta muutamalla kympillä. Tämä herra liidelin kone toimii moitteettomasti, mutta aivan yhtä hyvin olisin voinut sijoittaa kalliimpaankin versioon sillä tämä vekotin ei taatusti jää turhakkeeksi.

Kun ensimmäisen kerran kokeilin pastan tekoa, olin varma että onnistuin pelkällä aloittelijan tuurilla. Toisen kerran kun onnistuin, uskoin jo että tämänhän osaa ihan tälläinen tavallinen kotikokkaajakin. Erilaiset versiot tietenkin alkoivat kumpuamaan mielessä, ja yhden taikinan teinkin niin että kokeilin eri makuja. Niistä syntyi silloin oreganospagettia, lehtipersiljalasagnelevyjä, sekä meidän kaikkien suosikkia pippuripastaa jota tein tälläkin kertaa.


Pippuripastaa

Kirjassa oli kaksi eri pastaohjetta, tämä ns. arkinen pasta sekä erikoispasta johon tuli paljon keltuaisia mutta siitä tulossa reseptiä myöhemmin. Ohjeessa ei tule suolaa, sen voit lisätä pastan keitinveteen. Tästä tulee kirjan mukaan 4 annosta, mutta kun punnitsin pastanauhat niitä oli vähän yli 700g. Keitin 500g ja pastaa jäi yli vaikka meillä oli vieraskin syömässä. Eli reilu ohje on, tai sitten Jamien porukka vain syö enemmän. ;)

Pasta
( 700g raakana punnittuna )

8½ dl durumjauhoja
 ( tai voit korvata osan erikoisvehnäjauhoilla tai käyttää pelkästään niitä)
5 isoa munaa
jauhoja tarvittaessa

- Riko munat kulhoon ja vispaa rakenne rikki. Lisää jauhot ja vaivaa hienoksi ja silkinpehmeäksi taikinaksi. Alusta niin kauan että taikinaan tulee hyvä sitko. 
Jos taikina on löysää lisää jauhoja, jos liian jämäkkää lisää kananmunaa. (tai pelkkää keltuaista)

Laita taikina jääkaappiin noin tunniksi. 

Ota taikina jääkaapista, jaa noin neljään osaan ja työstä yksi osa kerrallaan. Lopputaikina laitetaan siksi aikaa kelmun sisään ettei se kuivu. 


Käytin pieniä munia joten taikina näytti aluksi tältä. Lisäsin munankeltuaisen jonka jälkeen taikinan rakenne muuttui pehmeämmäksi.


1. Paina pala taikinaa pitkulaiseksi, voit käyttää apuna kaulinta. Aseta pastakone ääriasentoon, minulla suurin oli numero 7. Syötä taikina sen läpi. Käännä levy kaksinkerroin ja syötä taikina uudelleen koneeseen, tarvittaessa 3-4 kertaa. Itse laitoin vain kaksi kertaa.2. Käännä tela 4-asentoon ja syötä levyt sen läpi muutaman kerran.

3. Käännä telat pienimpään asentoon. Syötä levyt sen läpi. Levyjen pituus kasvaa huomattavasti.


4. Levyt ovat nyt pitkiä, tässä vaiheessa lisäsin mustapippurin myllystä rouhimalla ja taitoin kaksinkertaiseksi. Voit lisätä haluamasi lisämausteet jo taikinantekovaiheessakin.


Koneella tehden voi tulla hukkapaloja. Jos tahdot mahdollisimman vähän katkenneita tai rosoisia nauhoja, siisti reunat esimerkiksi veitsellä leikaten.


5. Tee pastasta nauhaa tai spagettia. Voit leikata nauhapastan myös itse, jätä taikinalevy hieman paksummaksi, lisää pintaan tarvittaessa hieman jauhoja ja rullaa levyt. Leikkaa veitsellä n. 2cm levyisiksi nauhoiksi.

  • Lisää valmiit pastat kiehuvaan suolalla maustettuun keitinveteen.
  • Jos tahdot keittää pastan hieman myöhemmin, peitä silloin se kostealla mahdollisimman kuivaksi väännetyllä liinalla. Pasta säilyy tuoreena  noin 3-4 tuntia. 
  • Voit myös kuivattaa pastan, säilytä ilmatiiviissä rasiassa jossa se säilyy noin kaksi kuukautta. 
1 kommentti:

  1. Pastaa tulee tehtyä tosi harvoin, mutta sentään niin usein ettei pastakone ole täysin turhake :) Hyvä vinkki tuo pastan maustaminen jo tuossa vaiheessa. Saisikohan tryffeleistä niin pieniä muruja... tai kuivattuna jauhettua... kiitos vinkistä, tämä pisti mietintämyssyn käyntiin :D

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)

Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...