Mokkakuppikakut & mustaherukkakreemi

Reilun kaupan viikkoa vietetään joka vuosi. Tänä vuonna sitä vietetään viikolla 43 eli 20.-26. lokakuuta 2014 ja teemana on kahvi. Reilu kauppahan tarkoittaa sitä että kehitysmaiden viljelijät ja työntekijät saavat päättää itse omista asioistaan ja tätä myötä heillä on mahdollisuus turvattuun ja kestävään toimeentuloon. Se on järjestelmä joka on luotu takaamaan kehitysmaiden pienviljelijöille ja suurtilojen työntekijöille paremmat asemat kansainvälisessä kaupankäynnissä. 
 Varmasti kaikille teillekin tuttu Reilun kaupan merkki kertoo siitä että viljelijä on saanut työstään oikeasti kunnollisen korvauksen. Merkistä tiedät myös ostavasi tuotteen johon ei ole käytetty lapsityövoimaa


Tein pientä taustatyötä ja sain selville että maailmalla on yli 200 miljoonaa työtä tekevää lasta. 200 miljoonaa! Meni ihan iho kananlihalle. Lasten joutuminen orjalliseenkin työhön johtuvat erilaisista ongelmista. Suurimmat syyt on epäreilut kauppaehdot ja äärimmäinen köyhyys. Ne pakottaa työtä tekevät perheet ottamaan omat lapsensa työntekoon mukaan ja hyvin tavallista on myös se että perheessä on ostettu lapsi, joka on hankittu tekemään perheelle työtä. Orjana. Lukiessani kaikkia näitä tietoja, blogeja, dokumentteja en voinut välttyä kyyneliltä. Väistämättä mieleen tuli meidän suomalaisten arki ja se, kuinka erilaisista ja eriarvoisista maailmoista voimmekaan tulla. 

Reilu Kauppa on alansa tiukin sertifiointijärjestelmä jossa työskentelyä valvotaan ja mahdollisiin löydettyihin rikkomuksiin puututaan. Reilu kauppa siis suojaa lapsia ja lapsityövoiman käyttö on kielletty! Sen myötä perheille jää rahaa, lapset pääsevät kouluun, saavat oikeutetun vapaa-ajan ja voivat käyttää sen vaikka harrastamiseen.
Suosittelen todella lukemaan aiheesta lisää: Kurkkaa Reilun Kaupan Facebook -sivut ja osoitteessa www.reilukauppa.fi löytyy kattavaa tietoa esimerkiksi mitä on Reilu kauppa, mitä se on saanut oikeasti aikaan, kuinka Sinä voit asioihin vaikuttaa. Sivuilta löydät myös vinkkejä sekä reseptejä mitä voit kyseisillä tuotteilla valmistaa. Sain Blogiringiltä lahjakortin Reilun kaupan tuotteille sekä kahvia. Tältä pohjalta suunnittelin nämä Mokkakuppikakut johon tuli raikas mustaherukkakreemi.  




Kahvina minulla oli Meiran Reilu- kahvia. Se on usean korkealuokkaisen 100% Arabica-kahvin sekoitus. Ne ovat peräisin Kolumbiasta ja Keski-Amerikasta. Meiran Reilu kahvi on suomen ensimmäinen Reilun kaupan kahvi ja se paahdetaan Vallilan paahtimossa. En pidä kitkerästä kahvista mutta makua täytyy kuitenkin olla. Ensimmäisen pannullisen jälkeen totesin että ensi kerralla lisään kahvia muutaman mitallisen vielä lisää, mutta tämä on vain minun mielipiteeni. Pidän vahvoista mauista. Kuppikakkuihin keitin kahvin tuplana jotta mokan maku tulisi leivonnaisessa esiin, ja voin sanoa että oli suuri vaara että taikina meinasi jäädä vain puoleen, niin hyvältä se maistui.. ;)


 

 Reilun kaupan kampanjan tarkoitus on muistuttaa meitä suomalaisia (ja muuta maailmaa) siitä miten pienillä asioilla voidaan olla tukemassa viljelijöitä ja työntekijöitä. Koko kuiva-ainekaapin sisältöä ei tarvitse näillä Reilun kaupan tuotteilla täyttää, mutta jos edes yhtä käyttäisi per resepti.. Eikö se jos mikä olisi reilua?! 




Mokkakuppikakut 
(n.32 pientä tai 12 normaalikokoista)

2 dl vehnäjauhoja
1.5 dl perunajauhoja
2 dl Reilun kaupan Luomuruokosokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl kermaa
2 huoneenlämpöistä munaa
100g sulaa voita
1 dl Meiran Reilu kahvia vahvaksi keitettynä
3 rkl Pirkka Luomu Reilun kaupan kaakaojauhetta
80g Pirkka Luomu Tummaa kaakaokrokanttisuklaata


Mustaherukkakreemi

3-4 dl mustaherukkaa
200g voita
2 tl vaniljasokeria
3-4 dl tomusokeria
koristeluun: Pirkka Luomu Tumma suklaata

- Sekoita kuppikakkujen kuivat aineet keskenään sekaisin. 
- Sekoita toisessa kulhossa suklaata lukuunottamatta kaikki ainekset sekaisin. Lisää kuiviin aineksiin. Rouhi suklaa pieneksi rouheeksi ja sekoita varovasti nuolijalla käännellen taikinan joukkoon. 
Pursota taikina muffinivuokiin. 

Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 15-20 minuuttia
uunista riippuen. Pienet kuppikakut 10-15 minuuttia.

- Survo sulat marjat sauvasekoittimella. Painele halutessasi siivilän läpi jos tahdot sileän kreemin. 
- Vaahdota voi, sokeri ja marjasurvos napakahkoksi. Lisää tomusokeri parissa erässä samalla hyvin vatkaten. Pursota huoneenlämpöisenä ja notkeana jäähtyneiden kuppikakkujen päälle. 
Koristele suklaarouheella.






Yhteistyössä:













6 kommenttia:

  1. Ihania pikkukakkusia <3 Reilun kaupan tuotteet on minullekin tuttuja ja pienellä teolla on suuret vaikutukset! Kiitos postauksestasi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Peggy! Ei ole paljoa itseltä pois jos muutaman ostoskoriin jotain tuotteita välillä valikoi, vaikka vain silloin tällöin.
      Tämä oli kiva kampanja siitäkin että kun oli kaupassa oikein silmät auki, löytyi uusia tuotteita ja suklaistakin löytyi eri vaihtoehtoja mitä en ollut ennen nähnytkään. :)

      Poista
  2. Herkulliset kuppikakut! Ja onnea vielä tuon 7v saavutuksesta, perässä tullaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna! Mukavia bloggailuhetkiä sinullekin. :)

      Poista
  3. Ihanat kuppikakut ja niin yhteen sopivat maut!:) Mustaherukkakreemi vaikuttaa tosi hyvältä. Sitä pitää tehdä johonkin.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja. Maut sopivat kyllä hyvin yhteen, ja mustaherukkakreemi yllätti positiivisesti. Mies ei edes huomannut että se sisältää voita, eli koostumus on hyvä ja maku oli raikas. Jos pitää makeammasta niin silloin kannattaa lisätä tomusokeria lisää. Itse pidin siitä että mustaherukan oma kirpeys paistoi läpi. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...