Dallaspitko

Tämä kuvapoloinen on pyörinyt jo neljä vuotta sitkeästi kuvakansioissani. Vanhaan blogiosoitteeseeni se ei koskaan päätynyt joten eiköhän olisi aika jo päästää se esille? 
Olihan tämä pulla vielä ihan hirmuisen hyvää! :)

Tämän Dallaspullan täytteen löysin silloin Hannan keittössä-blogista, kiitosta sinne! 
Wikipediassa sanotaan muuten Dallaspullasta näin:

Dallaspulla on maidostaleivinhiivastasokerista ja kananmunista tehty leivonnainen, jossa on vaniljarahkatäyte. Nimestään huolimatta dallaspulla ei liity Dallasiin, vaan on täysinsuomalainen keksintö.


Pullataikina

5dl täysmaitoa
50g hiivaa
2dl sokeria
1tl suolaa
1rkl kardemummaa
2 munaa
100g voisulaa
vehnäjauhoja

- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, murenna hiiva joukkoon. 
- Lisää sokeri, suola, kardemumma. Sekoita ja lisää munat sekä voisula. 
- Lisää jauhoja, (n.12dl) vaivaa kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa hyvin kulhonreunoilta. 

Dallaspulla-täyte

1 prk (250g) maitorahkaa
1 dl sokeria
1 dl vaniljakreemijauhetta
175g voita

- Sekoita pehmeään voihin täytteen muut ainekset. 

- Kauli kohonnut taikina levyksi. 
- Levitä täyte ja rullaa pitkoksi. 
- Leikkaa päältä saksilla syvät viipaleet, niin että taikina ei kuitenkaan katkea pohjasta. 
- Asettele viipaleet siten että jokatoinen viipale vasemmalle ja jokatoinen oikealle.
Tämä vaihe kannattaa tehdä jo leivinpaperin päällä.
Kohota pyyhkeen alla, voitele ja ripottele halutessasi raesokeria. (tai koristele jäähtynyt pitko tomusokeri-vesiseoksella)



4 kommenttia:

  1. Niin on! Pitäisi useammin vaan tehdä.. :)

    VastaaPoista
  2. Aika kummallinen resepti. 12 dl vehnäjauhoja ei riittänyt mitenkään, meni ainakin 15dl ellei enemmänkin. Melkein metrin pituiselle, läpimitaltaan ~6cm pitkolle tuli painoa 2-3kg (!). Tästä riittää pitkoa komppanialle..
    Eikä reseptissä mainita mitään kypsentämisestä eikä kohotusajasta. Mausta en voi vielä sanoa mitään, sillä tuo kolossaalinen pitko on vielä kohoamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reseptissä luki sulkeissa n.12dl, aivan desilleen tarkkoja jauhomääriä on vaikea antaa pullataikinoihin, sillä jotkut pärjäävät tuolla 12dl:lla, ja käyttävät vaivaamisvaiheessa vielä jonkin verran lisää, kun taas joillakin menee enemmän. Toivottavasti et saanut taikinastasi tuolla 15dl:lla liian kovaa. Kun malttaa vaivata taikinaa kyllä se sieltä kulhon reunoilta irtoaa joten välittömästi ei sitä jauhoa kannata mennä lisäilemään vaikka taikina tahmealta tuntuisikin alkuun.

      Pitkosta tulee suuri, pellin kokoinen ympyrä. Kuvasta tämä näkyy vähän epäselvästi.
      Jos määrä tuntuu liian suurelta tee kaksi pienempää tai puolita ohje. :)


      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...