Puista putoilee lehtiä ja illat pimenee, on taas syksyn aika. Silloin keittiössäkin puhaltaa muutoksen tuulet, kepeät kesäiset ruuat saavat väistyä syksyisten pataruokien tieltä. Tällä kertaa padassa ei kuitenkaan muhinut ruokaa vaan Bostonpulla.Tänä vuonna on saatu nauttia mahtavasta mustikkasadosta, eikä puolukkasatokaan huonoksi ole jäämässä. Nämä kaksi marjaa samassa leivonnaisessa toivottavat maukkaasti syksyn tervetulleeksi.
Blogiringillä käynnistyi viime viikolla Satumaista leivontaa-kampanja, johon ensimmäisenä osallistui Kakkumonsteri, Prinsessa Ruusunen-teemallaan.
Joko arvaat minun satuteemani?
Aivan oikein, Punahilkka. Kaikkihan tuntevat sadun, jossa Punahilkka lähtee viemään äitinsä pyynnöstä pullaa ja mehua sairaalle isoäidille. Matkan varrella Punahilkka pysähtyi lepuuttamaan kättään metsäpolulla sillä kori painoi kummallisen paljon. Onneksi metsämies sattui tulemaan paikalle, ja kantoi Punahilkan korin isoäidin talolle saakka. Perillä korista sitten paljastuikin Pyrexin Slowcook valurautapata, johon pulla oli aamulla leivottu! ;)
Bostonpulla
5dl maitoa
50g hiivaa tai 2 pss kuivahiivaa
1 muna
2½ dl sokeria
2 tl suolaa
2 rkl kardemummaa
noin 1,4 l vehnäjauhoja
150-200g voita
Voiteluun: muna
- Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Vatkaa mukaan muna, sokeri, suola, kardemumma ja osa jauhoista. Alusta loput jauhot käsin ja lisää loppuvaiheessa mukaan sulatettu ja jäähtynyt tai sopivasti notkea rasva.
Alusta taikina kimmoisaksi, mutta ei liian kovaksi.
Kohota kannen alla rauhassa lämpimässä paikassa. Kaada taikina jauhoiselle pöydälle, vaivaa ilmakuplat pois ja kauli kaksi n. 30x40cm taikinalevyä.
Täyte
150g voita
1 dl sokeria
1 rkl vanilliinisokeria
2 dl mustikoita
2 dl puolukoita
2 rkl perunajauhoja
- Vatkaa pehmeä voi ja sokerit vaahdoksi. Levitä kaulitulle taikinalevylle. Ripottele pintaan marjat joihin on sekoitettu perunajauhot ja rullaa.
Leikkaa 3-4 cm viipaleiksi.
Lado viipaleet voideltuun pataan ja voitele munalla.
Paista 200 asteessa kunnes pinta kauniin värinen
( pullat saavat olla melko kaukana toisistaan )
Isoäidin vanilliinikastike
2dl kermaa
2 dl maitoa
1 muna
1 rkl perunajauhoja
3 rkl sokeria
2-3 tl vanilliinisokeria
- Liuota perunajauho tilkkaan maitoa ja lisää maidon ja kerman, sekä munan kanssa kattilaan. Kuumenna kunnes pulpahtaa ja ota pois liedeltä. Älä keitä!
Lisää sokerit ja jäähdytä esimerkiksi vesihauteessa.
Tarjoa marjapullan kanssa.
Padasta sen verran että kauniin värin ja ihastuttavan ovaalin muotonsa lisäksi se on yksinkertaisesti ihan mielettömän hyvä! Sisäpinta on emaloitu, joten mikään ruoka ei tartu sen pintaan. Mustikastakaan ei jäänyt väritahroja. Olen pullan jälkeen tehnyt padassa lasagnea, makaronilaatikkoa, broilerkiusauksen ja joka kerta on helppohoitoisuus yllättänyt. Ei enään liotuksia ja hankaamisia. Seuraavaksi pataan on tarkoitus laittaa liharuokaa muhimaan, mikäs sen ihanampi ruoka viilenevissä syysilloissa. :)
Yhteistyössä Pyrex.
Ihana postaus ja hienot kuvat! Varsinkin tuo ensimmäinen kuva on ihan satumainen.:) Sen verran komea pata, että pikkaisen kateus nostaa päätään, vaikka ei meidän astiakaappeihin edes enää mitään lisää mahtuisi.;)
VastaaPoistaKiitos Katja! Ensimmäiseen kuvaan tahdoin aamu-usvan mutta myöhästyin hieman aamulenkilläni. Aavistus sitä taustalla kuitenkin vielä pilkistää. Ikimuistoiseksi kuvausreissun teki se että näin tästä 50m:n päässä hirven! En tiedä kumpi pelästyi enemmän :D
PoistaPata on kauniin ulkonäkönsä lisäksi niin superhyvä, että suosittelen harkitsemaan sitä tilanraivausta. ;)
Ovaali muoto on muuten kätevä siitäkin, että nyt uuniin mahtuu pienempiä vuokia samaan aikaan.
Mikä tunnelma, mikä pata, mikä pulla!
VastaaPoistaKiitos Nanna! :)
PoistaVau! Kuvat on kyllä upeita, samoin pulla! Mä en oo eläissäni saanut yhtään bostonpullaa onnistumaan. Aina ne jää liian raa'aksi tai jotain muuta menee pieleen. En tiedä mistä johtuu :)
VastaaPoistaKiitos, Iituntiltu. Harmi kun et ole onnistunut bostonpullan kanssa! Niissä on kyllä yllättävän pitkä paistoaika, en laittanut ohjeeseenkaan aikaa koska se riippuu pitkältä missä sen paistaa, kuinka paksu on kaulittu pullalevy, ja kuinka korkeita pullat ovat. Monta asiaa.
PoistaÄlä luovuta! ;)
Ihana idea! Mä en kanssa vaan osaa bostonia..
VastaaPoistaKiitos! Minulla on pulla ylipäätään ollut aina sellainen kompastuskivi, ei onnistu. Leipomispäivänä ovat hyviä mutta seuraavana päivänä jo hieman kuivahkoa..
PoistaTällä uudella ohjeellani tuli kuohkeita ja pehmeitä, kokeiles? :)
En kestä miten herkun näköistä tuo on! Innostuin kokeilemaan :)
VastaaPoistaIhanaa, kiva kun innostuit kokeilemaan!
PoistaKiitos kommentista Essi. :)
Taivaallisen näköistä!
VastaaPoistaHeli, ja makuista! Marjapulla on hyvää. :)
PoistaAivan ihana idea ja pata on niin kaunis!
VastaaPoistaKiitos Hanna. Kun tiesin tulevan aiheeni, tiesin heti mitä leivon. Pata, syksy, marjat, pulla..
PoistaPata on minustakin todella kaunis, sain vielä kaksi samanlaista pikkupataa. Ne vasta onkin kauniita! :)
Tosi kiva idea ja ihanan satumaiset kuvat!
VastaaPoistaKiitos paljon, Minna! :)
PoistaKivoja ohjeita täällä! Tulen toistekin :)
VastaaPoistaKiitos Omenaminttu. Mukava kuulla. :)
PoistaKyllä on upeita kuvia, varmaan oli myös herkullista.
VastaaPoistaKiitokset! Oli herkullista, oli niitä harvoja kertoja kun minun tekemästä pullasta tuli hyvää :D Mieskin kehui ja vähän ihmetteli mihin vaniljakastiketta enään tarviikaan. :)
Poista