Hernekeitto on yksi helpoimmista ruuista mitä on. Se on vaivaton valmistaa, onnistuu keneltä vain ja raaka-aineetkaan eivät paljoa rahapussia kevennä. Keittoon voi käyttää mitä tahansa lihaa, meillä käytetään hyvin usein jauhelihaa joka on lastenkin mieleen. Joulun jälkeen on pakko keitellä yksi satsi keittoa savukalkkunasta, se on vain niin hyvää! Hernekeittoon tulee ihana savunmaku.
Kaivelin pakastinta koska kohta se taas täytellään jouluherkuilla, ja sieltä löysin savukalkkunasta säästetyt roikaleet ja luut. Samalla kun ne sulivat jääkaapissa yön yli, laitoin herneet likoamaan kattilaan. Seuraavana päivänä laitoin keiton valmistumaan itsekseen uuniin. Helppoa eikös?
Hernekeitto
500g herneitä
2 l vettä
500g jauhelihaa/ kinkkua/ kalkkunanlihaa/
( itse käytin niitä savukalkkunan luita ja roippeita)
1 iso sipuli
1 porkkana
2 tl suolaa
½ tl meiramia
mustapippuria myllystä
Lisäksi: sinappia, raakaa sipulia silputtuna
- Liota herneet yön yli kylmässä vedessä.
- Keitä seuraavana päivänä herneitä noin tunti, ja sitten lisää muut ainekset ja jatka keittämistä vielä noin tunti.
Uunissa tehtynä anna ensin kiehua hetki ja pienennä lämpöä n. 150 asteeseen. Siellä se saa hautua minun mielestä varsinkin luita käytettäessä pidempään pienellä lämmöllä.
Hernekeiton kanssa sopii tosi hyvin raaka sipuli sinapin kera. Opin tämänkin tavan kerran tutuillamme kun oltiin eräs laskiaispäivä heillä syömässä. Sattui vaan olemaan olkapää nyt niin tulehtunut että sormenpäätkin oli puuduksissa joten pilkkominen oli vähän hankalaa.. Nautittiin keitto tällä kertaa siis vähän isompien sipulinpalojen kera.. ;)
Hei, ei olekaan tullut koskaan mieleen, että hernekeiton voisi hauduttaa myös uunissa. Kokeilenpas ensi kerralla.:) Tässä syksyllä onkin jo kerran tullut hernekeittoa keitettyä. Pienenä hernekeitto oli lempiruokaani ja maistuu se edelleen. Sinappia sekoitan mausteeksi aina koko kattilaan. Se antaa hyvän maun. Raakaa sipulia en ole käyttänyt, mutta välillä pilkon keiton joukkoon muhimaan sipulia sekä porkkanaa.:) Lautaselle laitan aina jokusen juustosiivun ja siihen kuumaa keittoa päälle. Ihania ne hieman sulaneet juustot siellä joukossa.;)
VastaaPoistaHauska kuulla että en ole universumin ainoa joka tykkää lisäillä juustonpaloja keittoonsa! :D Hernekeitto on ollut minunkin makuuni aina, pienenä ei ehkä lisätyt palvilihat olleet niin herkkua vahvan makunsa vuoksi mutta nykyään kyllä. Ja nimenomaan raa`an sipulin ja sinapin kera ;)
PoistaUuniversiosta tuli puhe yhtenä päivänä erään tutun kanssa, hän kun tekee aina niin. Kuulosti niin helpolta että pitihän se minunkin ;)
MInäkin keittelin ison kattilallisen hernekeittoa viime lauantaina, tosin perinetisesti liedellä, kun molemmat uunit olivat leivonnaisilla... eipä ainakaan pohjaan pala uunissa keitto....liedellä voi niinkin käyvä teräskattilassa....nimimerkki kokemusta asiasta on. Mitä, mitä....juustoa heiton sekaan...tuollaista tapaa en ole koskaan kokeillutkaan... sinappia ja sipulia pitää keittoon laittaa ihan keittovaiheessa, joskus laitan porkkanaakin. Lihana milloin mitäkin...nyt laitoin reilusti ihan possunlihaa....hiplasin käsissäni palviluupakettia, vaan kun en ole 17 vuoden kokemuksella vielä oppinut mitä mieltä kanssasyöjäni olisi moisesta mausta ollut, jäi palviluut vielä kauppaan. Synnyinkodissanikeiteltiin palviluista ihan lihakeittoakin ja voi jukra kun se onkin hyvää.
VastaaPoistaPohjaan palanut ruoka haisee järkyttävälle, purjoperunasosekeitto taitaa olla viimeisin tai joku ohrapuuro. En ole hernekeittoon laittanut juustonpaloja, mutta jauhelihakeitossa se on lähes välttämättömyys :D Ja siis lautaselle, ei sinne kattilaan.
PoistaHernekeitto on kyllä kovin hyvää ruokaa, jostain syystä keiton teko jää vain pariin kertaan vuodessa.
oi,tässä taas uutta tietoa,että hernesoppa uunissa...kaikkea sitä oppii,uutta :D
VastaaPoistaSe oli itsellekin uusi juttu, vahingossa kuulin pariskunnan keskustelun asiasta ja minä poimin idean heti korvan taa! :D
PoistaEi tarvita mitään liottamisia eikä esikeittämisiä. Laitoin herneet kattilaan, vettä ja savupotkaa luineen ja nahkoineen perään.Kattila leivinuuniin jossa alkajaisiksi hönkää 140 C. Soppa oli uunissa 14 tuntia (uunin lämpötila lopussa 100 C) . Niin hyvää,, niin hyvää ja alyttömän helppoa
VastaaPoistaKuulostaa hyvältä. Ei ruuanlaitto enään helpommaksi voisi mennä. :)
Poista