Mustikka-kardemumma- & Vanhan ajan vaniljamousse


Syntymäpäiväkakkuni välissä oli mustikkamousse kardemummaripauksella maustettuna, sekä vanhan ajan vaniljamousse. Molemmissa häivähdys appelsiinia. En oikein välitä maustetuista rahkoista ja tuorejuustoista, vaan jos kaipaan lisämakuja maustan itse. Näin maut pysyvät selkeämpinä ja raikkaampina. On toki poikkeuksiakin ja välillä jotain valmisrahkaa saatan ostaa ja nyt kokeilin tuota vanhan ajan vaniljakastikejauhettakin. Löysin kesällä virosta maustettuja sokereita ja ostin muutamia kokeiluun. Kokeilin appelsiinisokeria nyt näihinkin täytteisiin, ja kyllähän se ihan kivasti pientä appelsiinisuutta toi. Ihan pieni määrä riitti oikein hyvin koko mousseen, kun tahdoin sitä vain aavistuksen mukaan. 

Kakkupohjana oli sama aiemmin tekemäni suklaakakkupohja (puolitoistakertaina), josta pidin kovin. Pohja on kiva myös sen helppouden vuoksi, ainekset vain sekoitetaan keskenään. Pohja on aivan ihanan mehevä, kostutusta en käyttänyt tähän kakkuun lainkaan. Vaikka itse teinkin tämän kakun, niin sanon että on yksi parhaimmista jota olen koskaan tehnyt ja syönyt. Kakun koostumus, maut, ja kosteus olivat kaikki keskenään sulassa sovussa, voi kumpa onnistuisin joskus tämän saman kokoonpanon tehtyä uudelleen.. :D





Täytteet 26-28cm kakkuun


Mustikka-kardemummamousse

250g mustikoita
½ dl sokeria
1-1½ tl kardemummaa
1 tl appelsiinisokeria tai
1 appelsiinin raastettua kuorta 
100g tuorejuustoa
4 liivatelehteä + tilkka vettä / appelsiinimehua
3 dl kuohukermaa

Laita liivatelehdet kylmään veteen.
- Survo mustikat sauvasekoittimella soseeksi. Jätä halutessasi osa marjoista kokonaisiksi. 
- Lisää sokerit, kardemumma, appelsiinisokeri tai appelsiinin raastettu kuori, tuorejuusto ja sekoita. 
- Purista pehmenneistä liivatelehdistä vesi pois ja laita ne mukiin. Lisää 2-3 rkl kiehuvaa vettä kunnes seos on tasaista. Kaada nauhana mustikkaseokseen samalla vatkaten. 
- Laita jääkaappiin 5 minuutiksi. Kun seos on jähmettynyt, lisää kermavaahto muutamassa erässä ja sekoita tasaiseksi. 


Vanhan ajan vaniljamousse

2 pss Blå bondin vanhan ajan vaniljakastike-jauhetta
4 dl maitoa
2-3 dl kuohukermaa
½-1 tl appelsiinisokeria tai
appelsiinin raastettua kuorta 
( 3 liivatetta jos tahdot jämäkän täytteen)

- Sekoita kastikejauhe maitoon, vispaa hetki kunnes se paksuuntuu. Mausta appelsiinisokerilla / raasteella ja lisää kermavaahto. 
Jos käytät liivatteita, lisää ne ennen kermavaahtoa. 




12 kommenttia:

  1. Täydellisen ihana ja upea kakku! Kuva on tosi kaunis, näyttää ihan ammattikondiittorin tekemältä! Ja tämä voisi olla myös minun lempikakkuni. Sen suklaakakkupohja ja kardemummainen mustikkamousse uppoaisivat kyllä minuun aivan varmasti! :) Aion varmasti kokeilla tätä joskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon, Drägonflai! :) Suklaakakkupohja sopi tähän tosi hyvin, se ei ole makea ja on sopivan mehevä ja kostea niin tuo kivan tuntuman kakkupalaan. Mustikkamousse oli tosi hyvää, kardemumma oli niin uusi maku minulle tuon mustikan kaverina niin oli oikein piristävää vaihtelua, pitäisi ehdottomasti useammin kokeilla tälläisiä yhdistelmiä. Toiseksi mousseksi valitsin neutraalimman maun, ja vanilja sopi oikein hyvin. Jätin moussen vielä oikein pehmeäksi, se oli enemmänkin vanukasmaista.

      En ole varmaan koskaan syönyt näin paljon kakkua kahtena päivänä peräkkäin, huh huh :D

      Poista
  2. Myöhästyneet synttärionnittelut!

    VastaaPoista
  3. Ihanat mousset. Kardemumma sopii mahtavasti mustikan kanssa, eikä puolukankaan kanssa ole hassumpaa.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääkin kokeilla myös puolukkaankin sitä, tosi ihania uusia makuyhdistelmiä. :)

      Poista
  4. Kun teit puolitoista kertaisen pohjan niin minkä kokoisessa vuoassa sen paistoit?

    VastaaPoista
  5. Ihana kakku Johanna! Mistä saa appelsiinisokeria?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sanja! Ostin nämä sokerit Virosta, en tiedä onko tälläisiä suomessa. Mutta jos mousseen tahtoo appelsiinisuutta voi tuon sokerin korvata appelsiinin kuoriraasteella ja sulattaa liivatteet appelsiinimehuun.
      Jos näen täällä suomen puolella näitä, ilmoitan oitis. :)

      Poista
  6. Ihana kakku, leivottiin 3-vuotiaan kanssa itsenäisyyspäiväksi. Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kuinka kiva kuulla että kokeilit ja pidit kakusta! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...