Kasvispiirakka

Kävin ystäväni ja hänen tyttären kanssa Peacockin teatterissa katsomassa Vampyyrien tanssi-nimisen komediamusikaalin. Esitys oli aivan huippu ja voisin mennä katsomaan sen uudelleenkin! Ensi sekunneista saakka se vei mukanaan, musiikki oli upeaa ja välillä oli ihan ihokarvat pystyssä. Myönnän että yhdessä vaiheessa tuli tippakin silmään. Visuaalisena ihmisenä ihastelin myös lavasteita, olivat todella näyttäviä ja kuinka tekikään mieli esityksen jälkeen mieli niitä mennä ihastelemaan lähempää. Koko kotimatka meni esitystä läpikäydessä ja kaikki olimme sitä mieltä se on ihan huippuhyvä!  

Koska jätin perheeni kokonaiseksi illaksi yksin tein kattilat täyteen ruokaa ja kun jääkaapissa sattui olemaan paljon kasviksia pyöräytin samalla piirakankin. Oli kiva tulla kaupungin humuista takaisin tänne hiljaiselle maalle, peitellä äitiä kaivannutta kuopusta unille ja hipsiä sen jälkeen jääkaapille pienessä piirakkanälässä. Vampyyrien jälkeen kasvispiirakka oli ihan jees. 

Monesti suolaisten piirakoiden leipominen ajoittuu juhliin, ainakin meillä. Harvemmin tulee leivottua suolaisia herkkuja arkeen vaikka ne on niin hyviäkin. Tällä viikolla on tuntunut kuitenkin kaikki olleen toisin, on talviloma viikko ja ollaan eletty arki eri tavalla ja niinpä meidän perhe sai juhlapiirakkaakin keskellä viikkoa. :D 



Esittelin jokin aika sitten Sari Spåran Talven maku-kirjan, ja sieltähän löytyi ihana Välimerenpiiras. Jouduin tosin tekemään ainesosien puuttumisen vuoksi niin monta muutosta reseptiin että vaihdoin nimen kasvispiirakaksi. Pohjassa käytin grahamjauhojen sijaan kaurahiutaleita, täytteen kermaviilin korvasin kreikkalaisella jogurtilla ja kasviksetkin vaihtuivat aikalailla. Näin käy kun rupeaa leipomaan ilman ennakkosuunnittelua. Mutta resepti oli hyvä runko tähän ja päätinkin että tätä teen ensi kuussa kuopuksen synttäreillekin. Tämä ei ollut liian raskas ja rasvainen, ja sehän sitten antoi syyn sille että piirakkaa sai mutustella palasen jos toisenkin.. öhöm..




Kasvispiirakka
(pellillinen)

Pohja:
3 dl kaurahiutaleita
3 dl vehnäjauhoja
200g voita
4 rkl vettä
jauhoja taikinan käsittelyyn

Täyte:
2 punasipulia
½ kesäkurpitsa
1-2 suippopaprikaa
1 dl oliiveja puolitettuna
suolaa + pippuria + chilijauhetta maun mukaan
3 kananmunaa
4 dl kreikkalaista jogurttia
(mausta vielä maun mukaan suolalla ja pippurilla täyte jos kaipaa makua)
1 pkt hyvää fetajuustoa

- Kaada jauhot kulhoon ja lisää voi murustellen joukkoon. Lisää vesi ja sekoita taikinaksi. 
- Ei haittaa vaikka taikina on hieman tahmeaa. Käytä apuna jauhoja, kun painelet taikinan pellille. 
- Laita pohja jääkaappiin jähmettymään siksi aikaa kun valmistelet täytteen. 

Kuori ja pilko kasvikset, kuullota ne öljyssä pannulla ja mausta. 
Sekoita jogurtti ja kananmunat sekä mausteet, ja kaada pohjan päälle. Ripottele pinnalle kasvikset ja lopuksi murustele päälle fetajuusto. 

Paista uunin toiseksi alimmalla tasolla 
200 asteessa noin 30 minuuttia tai
kiertoilmalla 180 asteessa noin 25-30 minuuttia tai kunnes pinta saa kauniin värin.








4 kommenttia:

  1. Ihana ohje. Tykkään tehdä juhliin tarjolle aina jonkun suolaisen piirakan, ja tää vaikuttaa hyvältä.

    VastaaPoista
  2. Piirakka oli herkullista, luulin että uunituoreena oli hyvää mutta uudelleenlämmitettynä vielä parempaa! Suosittelen. :)

    VastaaPoista
  3. Tää on niin parasta, nähdä kun reseptit elävät omaa elämäänsä <3

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)

Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...