Pitaleivät

Uskaltauduin monen vuoden tauon jälkeen taas tekemään pitaleipiä. Syy tähän on se, että Mimmin sivuilta löytämäni ohje selvensi että näihin on ihan oma tekniikkansa. Ei siis ole tarkoitus tehdä sämpylöitä joiden väliin tulee höysteet vaan tarkoitus on tehdä onttoja leipiä. Muutama pieni niksi ja leivät olivatkin aivan toisenlaisia. 
Hyvästit tuhdeille sämpylöille joita ennen pitaleiviksi kutsuin! ;)



8 kpl

3 dl vettä
25g hiivaa
1tl suolaa
1 tl sokeria
1 rkl öljyä
n. 7dl vehnäjauhoja

- Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri, öljy sekä jauhoja vähitellen. Alusta taikina kimmoisaksi ja sileäksi.
- Jaa taikina jauhotetulla pöydällä 8 osaan. Pyöritä taikinapalat palloiksi ja kohota niitä peitettynä noin 20 minuuttia.

- Vuoraa kaksi peltiä leivinpaperilla ja ripottele paperille jauhoja. 
Jauhot estävät leivän tarttumisen paperiin, ja ne pääsevät vapaasti paistumaan ontoiksi. 
- Kauli taikinapallot noin 15 senttisiksi pyörylöiksi ja nosta kummallekin pellille 4 pyörylää. 
Peitä liinalla ja anna kohota 15 minuuttia. 

Kuumenna uuni 250-275-asteeseen. Kuumenna tyhjä pelti uunissa ja vetäise hieman hieman kohonneet pitaleivät leivinpaperin kanssa kuumalle pellille ja laita pelti uunin keskiosaan. 
Kun leivät laitetaan kuumalle pellille, sen pitäisi edesauttaa ontoksi kohoamista.
Paista leipiä 7-10 minuuttia yhtä pellillistä kerrallaan. 
Pitaleipä on kypsä kun se lastalla tms tuntuu kevyeltä. Harjaa leivistä ylimääräiset jauhot pois. 
Jos et käytä leipiä heti, pussita tai laita muovikelmua päälle. 

*

Pitaleipien kanssa meillä oli tulinen jauhelihakastike, sekä
tomaattia
kurkkua
paprikaa
punasipulia
jääsalaattia
jalapenoja
aurajuustoa muruna
Dressinkiä ja Remouladekastiketta





6 kommenttia:

  1. Ui jui jui, ku o herrrkullise näkösiä!! Voi hiisi ku o nii palijo kaikkia ihanaa, koko ajan tuntuu, että mitä nyt tekis :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedän Anne mistä puhut. Itselläkin on pitkä tehtävien lista, plus että niistä tehtävät eri versiotkin kutkuttaisi kokeilemaan. Huh. :D

      Poista
  2. Hyvän näköistä!:) Itsekin tein viime vuoden lopulla monen vuoden tauon jälkeen pitaleipiä, ja maistuivatpa ne hyviltä. Yksi täyteideakin ollut jo pitkään mielessä, mutta missä välissä kaiken toteuttaa, kun koko ajan tosiaan tulee kaikkea uutta kokeiltavaa listalle.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä se.. Pitäisi ottaa että kerran viikossa ainakin ne kokeiltavat jutut että ehtii tehdä. Mulla on pelkästään yhdestä kirjasta yksi A4 kokoinen paperi täynnä mitä aion kokeilla vielä tämän elämän aikana, erilaisia koristeluideoita, kakkuja, leivonnaisia, + blogeista haalitut jutut. :D
      Se sinun tonnikalaperunaruoka on muhinut viime päivinä mielessä.. jospa viikonlopuksi!

      Pitaleipiä aiotaan meillä tehdä jatkossa useammin, nyt kun on oikea tekniikkakin näihin. Ennen tosiaan pelkät paksut vehnäsämpylät + höysteet.. oli siinä maha vähän turpea muutaman päivän.. ;)
      Kiitokset Mimmille ohjeesta. :)

      Poista
  3. Voi, itsetehdyt pitat on kyllä ihan parhaita! Ja täytteineen näyttää niiiin hyvälle :P Muutenkin sivuillasi on ihanan kuuloisia ohjeita, täytyypä tutkailla tarkemminkin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mirre! :)
      Pitaleivät ovat hyvää, ja täytteitähän voi vaihdella oman maun mukaan. Tarkoitus olisi jossain vaiheessa tehdä itse kebabia näiden väliin. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...