Itsetehty vaniljasokeri

Toisen roska on toisen aarre. Tai ei varmaan ihan roskasta voi tällä kertaa puhua mutta tarpeettomasta nyt ainakin,  Kääpiölinnan köökissä- blogissa oli nimittäin tehty lista kirjoista ja merkattu itselle tarpeettomat. Bongasin tarpeettomien listalta Jamie Oliverin Alaston Kokki-kirjan, jota olen etsiskellyt kirppareilta tuloksetta. Olin lainannnut kirjan vuosia sitten kirjastosta ja se jäi mieleeni mm. pastareseptien vuoksi, mutta ennen pastantekoa löysin kirjasta itsetehdyn vaniljasokerin ohjeen jota oitis lähdin tekemään.

Minulla kuluu vaniljasokeria runsaasti leipomisessa, tykkään käyttää sitä lähes joka leivonnaiseen ja jälkiruokaan ihanaa makua tuomaan joten senkin vuoksi omatekemä versio kiinnosti. Jamien ohjeessa suositeltiin käyttämään kiiltäviä ja pulleita vaniljatankoja, ja sokeria tuli 1kg + 4 vaniljatankoa. Ihan kiloa en ajatellut kuitenkaan sokeria tehdä vaikkakin se säilyy tyyliin ikuisesti, vaan pienensin määrän 2,5 desiin ja laitoin kokonaisen vaniljatangon. Tästä riitti oikein hyvin omiin tarpeisiin ja lisäksi annoin purkillisen ystävänpäivälahjaksikin. :)






Vaniljasokeri


2,5 dl sokeria
1 vaniljatanko

- Pilko vaniljatanko tehosekoittimeen/leikkuriin ja jauha hetken aikaa hienoksi. Kaavi vaniljamurska reunoilta, lisää sokeri ja jatka jauhamista muutamia minuutteja. Siivilöi sokeri kulhoon, kaada siivilään jääneet rouheet takaisin tehosekoittimeen ja jatka jauhamista sen mukaan kuinka hienoa sokeria tahdot. 
Säilytä sokeri ilmatiiviissä purkissa --> sokeri säilyy miltei ikuisuuden. 




Tein myös toisen satsin vaniljasokeria, raakaruokosokerista. Sokerin väri on ruskeampaa ja sen maussa on enemmän syvyyttä. Ihan niin hienoksi en tehnyt tätä erää kuin hienosokerista tehtyä, vaan sokeri sai jäädä rouheammaksi samoin myös vaniljatangon palat. 




6 kommenttia:

  1. Kiva, jos kirjasta on iloa :) Mä löysin kanssa yhden vaniljasokeriohjeen, johon käytettiin vaniljatankoja, joista sisus on poistettu ja käytetty johonkin muuhun. Vielä en vain oo saanut aikaiseksi sokeria tehdä. Tuo raakaruokosokerista tehty vaniljasokeri kuulostaa houkuttelevalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä on, monta sivua on jo korvamerkattu joten kiitos vielä kerran!
      Raakaruokosokerissa on enemmän makua joten ajattelin kokeilla siitäkin tätä kun sattui kaapissa sopivasti olemaan avattu pussi. :)

      Poista
  2. Minäkin olen välillä tehnyt vaniljasokeria sellaisesta vaniljatangosta, mistä olen sisuksen käyttänyt johonkin muuhun. Ei ainakaan mene mitään hukkaan, ja sokerista tulee ainakin yhtä hyvää kaupan valmiista.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaakin käyttää vaniljatangosta kaikki osat hyödyksi, on se sen verran arvokastakin jo mutta ennen kaikkea sen hyvän maun vuoksi! :)

      Poista
  3. Kävin tätä jo ihastelemassa kun tämän päivitit, mutta kommentointi jäi. Tosi ihana ohje! Vaniljasokeria kuluu meillä ihan sairaasti ja olisi ihana tehdä sitä itse, ohje laitetaan siis korvan taakse :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaniljasokeri tuo ihanaa makua kaikkeen, ja meillä sitä kuluu kanssa tosi paljon. Kiva kun sitä voi valmistaa itsekin.
      Olen kallistunut nyt käyttämään tuota raakaruokovaniljasokeria, on parempi maku ja siinä versiossa minulla taisi olla vaniljatankoakin enemmän kuin tavallisen sokerin versiossa. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...