Hampurilaissämpylät

Olen ollut aina siinä luulossa että kotitekoiset hampurilaissämpylät eivät voi olla hyviä. Tähänastiset kokemukseni on ollut hiivalta maistuvat kinttanat leivät jotka saa mahankin kipeäksi. Olempas ollut niin väärässä ja niin väärissä resepteissä! 

Olin tällä viikolla ihan somen uhri, joka paikassa näkyi itsetehtyjä hampurilaisia. Instagramissa, Facebookissa, Twitterissä.. Viimeinen niitti oli kun Mukana Maku-blogissa julkaistiin niin hyvännäköinen kuva itsetehdystä hampurilaissämpylästä että päätin kaivaa hiivan pakastimesta ja ruveta leivän tekoon minäkin. Olin erittäin tyytyväinen että tein samantien taikinan kaksinkertaisena sillä sämpylät olivat todella hyviä. Sämpylät eivät olleet ollenkaan raskaita, hiivanmakuisia pahoja könttänöitä. 
Salaisuus piili varmasti siinä että maito, hiiva ja sokeri annettiin liota keskenään kymmenisen minuuttia jonka jälkeen vasta lisättiin suola, jauhot ynnä muut. Ja maltillinen, kunnon vaivaus! Taikinan kohotus kahteen kertaan ja leivät olivat valmiit uuniin mentäväksi. Kiitokset siis superhyvästä ohjeesta, tämä jää meillä vakkarireseptiksi. :)



Hampurilaissämpylät
(n. 9 isoa tai 12 pientä)

2.5 dl kädenlämpöistä maitoa
1 tl suolaa
3 rkl sokeria
8dl vehnäjauhoja
25g hiivaa /1 pss kuivahiivaa
½ dl voisulaa + ½ dl oliiviöljyä
(alkup. ohjeessa juoksevaa kasvisrasvaa)
2 kananmunaa (toinen voiteluun!)
Pinnalle: seesaminsiemeniä

- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liota joukkoon hiiva ja lisää sokeri. Sekoita tasaiseksi ja anna olla 10 minuuttia. 
- Lisää suola, muna, voisula-öljyseos, sekä vehnäjauhoja vähitellen koko ajan sekoittaen. 
Vaivaa taikina hyvin, niin että se on kimmoisaa ja irtoaa hyvin taikinakulhon reunoilta tai pöytäpinnalta jos vaivaat siinä. 
- Kohota lämpimässä paikassa noin tunti. 

- Kaada taikina kulhosta ja vaivaa ilmakuplat pois. Jaa kahteen osaan, pyörittele osat tangoiksi ja leikkaa paloiksi. Pyöritä palat öljytyin käsin pyöreiksi. 
- Kohota sämpyläpallot kaksinkertaiseksi leivinpaperin päällä uuninpellillä noin tunti. 
Voitele hampurilaissämpylät munalla ja ripottele pinnalle seesaminsiemenet.

Paista uunin keskitasolla tasalämmöllä 
200 asteessa noin 10 minuuttia. 


Vinkki! Paahda hyvin jäähtyneet hampurilaissämpylät ennen hampurilaisen kokoamista niin saat rapean pinnan.


Olivat erittäin maukkaita myös aamiaispöydässä.


3 kommenttia:

  1. On aina iso ilo nähdä kun joku muukin saa onnistumisen iloa ohjeillani :)

    VastaaPoista
  2. Itse tehdyt hampparisämpylät on ihania. Hyvä vinkki tuo paahtaminen :)

    VastaaPoista
  3. Hyvän hampurilaisen salaisuus on kyllä pihvissä ja sämpylässä. Nämä näyttää ihan täydellisiltä!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)

Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...