Appelsiinisima

Töttöröö! Fb:ssä jo lupailin että tällä viikolla on blogissa vappuhulinat ja ensimmäinen resepti tulikin jo julkaistua eli nuo gluteenittomat donitsit kahdella eri reseptillä. Kokeilkaas! Siihen perään heti tämä raikas appelsiini sima. Jos simasuutasi kuivaa ja tahtoisit tätä raikasta juomaa vapuksi, ei hätää. Vielä ehdit tänään laittamaan siman tulemaan, mutta jääkaapissa sitä ei kannata säilyttää vaan huoneenlämmössä. Tällöin kolmen päivän odottelu riittää ja juomasi on valmis. :) 

Minkälaiset simamuistot teillä on lapsuudesta? Kuuluiko se vappuperinteisiin? Entä tehtiinkö se itse vai nautitteko kaupan tarjonnasta? Voin kertoa oman muistoni teille myös, siihen kuului tietenkin itsetehdyt munkit jotka oli pyöritelty sokerissa. Siinä munkkia maiskutellessa ja sokerin tarttuessa poskiin ja huulten ympärille maistui raikas sima. Lasin pohjalta oli kiva ryystää pullottavat rusinat, vaikka ei ne nyt niin hyvältä edes maistuneet. Mutta kivasti ne aina polpahtivat suuhun kun imaisi! Sitten ikuinen muisto vappusimasta sijaitsee selässäni hämähäkin mallisena arpena, kun simapullo otti ja räjähti selkäni takana ollessani noin 10-vuotias! Muutama tikki siinä käytiin terveyskeskuksessa ommelluttamassa, ja silloin päätin että simaa en juo enään ikinä. Uusi ihana t-paitakin oli nyt pilalla!

No joinhan mä, tänä vuonna. Ja ihan itsetehtyä. Simat pullotettiin puolentoista litran pulloihin + 1 litran pullo ja parin päivän odottelun jälkeen kävin hieman kiertämässä korkkeja auki että paine ei kasvaisi älyttömästi. Varmuuden vuoksi. Vahinkoja ei sattunut ja sima oli juuri niin hyvää kuin muistinkin, meidän kuopuskin tykästyi tosi paljon. Kaivoi kaapista pillit ja sitten piti skoolata. "onnessi ookoon" :D Appelsiinisima 4litraa

4 litraa vettä
250g fariinisokeria
250g sokeria
2½ appelsiinin mehua
½ appelsiinin kuoriraaste
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
Lisäksi 2 tl sokeria ja rusinoita pulloihin

- Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Lisää loput vedestä sekä appelsiinin mehut sekä kuoriraaste. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Liuota hiiva veteen ja lisää nesteeseen. 
- Anna käydä huoneenlämmössä noin vuorokausi. 
- Lisää pullojen pohjalle 1 tl sokeria ja vähän rusinoita ja siivilöi juoma pulloon. 
Laita korkit kiinni mutta ei liian tiukalle!

Säilytä huoneenlämmössä niin sima on valmista 3:ssa vuorokaudessa. 
Viileässä kestää noin viikko. 

Kun rusinat ovat nousseet pintaan on sima valmista.
Säilytä viileässä ja nauti noin viikon kuluessa.
 (tarkasta välillä että pullot eivät ole muuttuneet koviksi!)

*

Vappuleikki: Syö kaverisi kanssa sokerimunkit. Se kumpi saa syötyä loppuun saakka nuolaisematta huuliaan on voittaja!! :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)

Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...