Gluteenittomat donitsit


Nyt eletään kevättä, vuoden ehkä kiireisintä ja juhlantäyteisintä aikaa. On vappu, äitienpäivä, valmistujaisia ja ylioppilasjuhlia. Juhlien järjestäjät miettivät kuumeisesti tarjottavia ja samalla tulee esiin erityisruokavaliot. Sain Blogiringiltä mukavan kamppiksen yhteistyössä Vuohelan herkku  ja pääsin suunnittelemaan teille gluteenittoman reseptin kevään juhlahulinaan. Vuohelan herkku on suomalainen yritys joka valmistaa luontaisesti gluteenittomia leivonnaisia ja pakasteita sekä erilaisia Farina jauhoseoksia leivontaan ja ruuanlaittoon. Heidän tuotteitaan voi kätevästi tilata myös verkkokaupasta.

Tämän kevään uutuuksia ovat Blinijauhoseos, Pizza- ja piirakkapohjaseos ja Pulla- ja munkkijauhoseos.  Minä sain tähän kampanjaan Farinan tuotteista Piirakkapohjaseoksen. Se on tehty riisijauhosta ja on gluteeniton, laktoositon ja maidoton. Piirakkapohjaseos käy leivontaan siinä missä tavalliset vehnäjauhotkin, ja tuo leivonnaisiin maukkaan koostumuksen. Sellaisen suussasulavan ja pehmoisen. 




Tämä tuote oli itselle täysin uusi, niinpä tutustuin siihen leipomalla piirakkapohjaseoksesta useampaan kertaan. Ensin valmistui koe-erä vappudonitseja, muffinsseja, sitten kakkupohja ja lopuksi tein vielä lisää näitä vappudonitseja kahdella eri maulla. Vaikka itselläni eikä perheenjäsenilläni ole keliakiaa, leivon hyvin usein gluteenitonta koska yksinkertaisesti pidän gluteenittomien tuotteiden koostumuksesta. Eli aivan hyvin voi leipoa gluteenitonta koko juhlaväelle, eikä vain heille jotka muuta eivät voi syödä.
Kakkupohjakokeilun jälkeen päätin että tästä piirakkapohjaseoksesta tulen tekemään pohjat jatkossakin, koostumus oli ihanan pehmoinen ja maku todella hyvä. (Itseasiassa kakkupohja tulikin sitten syötyä sellaisenaan suklaalevitteen kera.. )

Koska nyt on vappuviikko, päätin kehitellä reseptin vappujuhlia ajatellen vaikka donitsejahan voidaan tarjota missä juhlissa vain! Tällä reseptillä loihdit tarjottavat pöytään helposti: öljyn kuumentamista ei tarvita koska nämä herkut paistetaan uunissa.



Yhdestä Farina Piirakkapohjaseoksesta valmistat kaksi pellillistä donitseja/muffinsseja.
 Jos et omista donitsivuokaa, paista muffinipellillä ja tee jäähtyneisiin muffineihin reikä keskelle.


Appelsiini-kardemumma donitsit
(12 kpl)

1,25 dl maitorahkaa
0,5 dl öljyä
1 muna
1 rkl kermaa

0,5 dl fariinisokeria
0,5 dl sokeria
3 dl Farina piirakkapohjaseosta
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl  soodaa
1 tl vaniljasokeria
½ appelsiinin kuoriraaste
1 tl kardemummaa

Kuorrutus:
1,5 dl tomusokeria
2-3 rkl appelsiinin mehua
keltaista elintarvikeväriä


- Voitele donitsivuoka. Sekoita maitorahka, öljy, muna ja kerma sekaisin keskenään. 
Yhdistä kuivat aineet ja lisää seokseen. Sekoita mutta älä vaivaa ettei taikinaan muodostu liikaa ilmakuplia. 
Paista 200 asteessa n. 6-7 minuuttia.


Suklaahippu-donitsit
(12 kpl)

1,25 dl maitorahkaa
0,5 dl öljyä
1 muna
3 rkl kermaa

0,5 dl fariinisokeria
0,5 dl sokeria
3 dl Farina Piirakkapohjaseosta
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
0,5 dl tummaa suklaata (huom! gluteenitonta)

Kuorrutus
1,5 dl tomusokeria
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
2-3 rkl vahvaa kahvia


- Voitele donitsi/muffinipelti. 
Sekoita maitorahka, öljy, muna ja kerma keskenään sekaisin. 
- Sekoita kuivat aineet ja suklaarouhe keskenään ja yhdistä seokset. Älä sekoita liikaa ettei muodostu ilmakuplia. 

Paista uunin keskitasolla 
200 asteessa n. 6-7 minuuttia
kiertoilmalla 190 asteessa n. 9 minuuttia
(ajat uunista riippuen!)

Anna donitsien jäähtyä kunnolla ja irroita pelliltään. Jos ovat hieman kiinni, pyöräytä veitsellä varovaisesti leivonnaisen ympäriltä. 
Sekoita kuorrutteen ainekset ja laita pieneen kippoon. Upota donitsit kuorrutteessa ja koristele suklaaraidoin ja strösselein. (varmista ensin niiden gluteenittomuus)





Vinkki! Jos kuorrute imeytyy donitseihin niin anna sen hetken kuivahtaa ja kasta donitsit vielä toiseen kertaan. 








Lisää gluteenittomia reseptejä www.vuohelanherkku.fi/reseptit.




Yhteistyössä:









2 kommenttia:

  1. Ihanat reseptit ja appelsiini kuulostaa hyvältä! Oikein mukavaa vappua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Peggy, appelsiini sopi hyvin kardemumman kaveriksi. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...