Leipäpitkot ovat kuin kopio pullapitkoista, kivoja suupaloja hyvällä täytteellä. Täytteet tulevat kivasti leivän mukana eikä varise pitkin poikin. Leipäviipaleista saa evästä vaikka vappupiknikille, retkelle tai ihan muuten vain kahvin kanssa herkuteltavaksi.
Tein eilen neljä isoa leipäpitkoa jotka sitten viipaloin ja pakastin välipalaksi sekä vierasvaraksi.
Täytteeksi käy mikä vain, mikä on itselle mieleen ja mitä löytyy jääkaapista. Sillä nämähän ovat oikein mainioita jääkaapintyhjennysleivonnaisia, saa hyödynnettyä avatut leikkele- ja tuorejuustopakkaukset jne..
Tein näistä kasvisversioita laittamalla paprikaa ja cheddarjuustoa.
Tällä ohjeella olen aiemmin tehnyt näitä täytettyjä leipiä.
Leipätaikina
( 4 pitkoa)
5dl maitoa tai vettä
25g hiivaa
2tl suolaa
2 rkl sokeria
10-12 dl jauhoja
3/4 dl öljyä
voiteluun: munan keltuainen
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, liuota siihen hiiva. Lisää suola.
Lisää osa jauhoista ja sekoita tasaiseksi, lisää sokeri sekä loput jauhoista. Vaivaa hyvin ja lisää loppuvaiheessa öljy.
- Kun taikina irtoaa kulhosta (tai pöydän pinnalta jos siinä vaivaat) laita kulhon päälle liina ja anna kohota vedottomassa paikassa 30 minuuttia.
- Vaivaa ilmakuplat pois, leivo pitkoiksi pellille ja kohota.
- Kun ovat kohonneet, paina keskelle kolo päästä päähän, voitele keltuaisella ja lisää täyte.
- Paista uunin keskitasolla 200 / kunnes kauniin värisiä
Täyte
6-8 pakattua cheddarjuustoviipaletta
½ paprika
1,5 dl emmental-juustoraastetta
½ prk tuorejuustoa + mustapippuria myllystä
munan valkuainen
- Pilko juustoviipaleet ja paprika, yhdistä loppujen aineksien kanssa. Sekoita ja lisää leipäpitkoihin.
Nam nam.... ihana!
VastaaPoistaNäitä täytyy kokeilla. Sopisi varmasti hyvin juhlatarjottavaksi vaikka salaatin kera.
VastaaPoistaNiin muuten sopisikin, hyvä idea! :)
Poista