Ruispiparit (munaton)


Kun leivoin näitä ruispipareita ensimmäisen kerran, olin varma että reseptissä on sattunut virhe ja siihen on unohdettu merkata yksi kananmuna. Taikina oli kamalaa leivottavaa, se mureni eikä kaulimisesta meinannut tulla mitään. Olin jo vähällä lisätä sen kananmunan joukkoon kunnes huomasin että tätä taikinaa täytyy pehmentää käsissä, ja työstää lähes huoneenlämpöisenä. Jääkaappikylmänä se ei toimi, kuten yleensä pipari- ja pikkuleipätaikinat tekee. Kylmänä tämä taikina vain murenee.

Taikinaan ei tule oikein mitään ja silti, nämä olivat ihan älyttömän herkullisia! Näiden leipomisen jälkeen huomasin muitakin ruispipariohjeita joihin tuli erilaisia mausteita, vaan minusta nämä oli täydellisiä juuri näin, rukiin ollessa pääosassa. Tosin mietin toista satsia tehdessäni että valkosuklaaraidoitus voisi olla kiva lisä näihin rapsakoihin ja maistuviin piparkakkuihin. :)


Suomalaiset ruiskakut
(45-50 kpl)


200g voita
100g (runsas dl) sokeria
1 tl leivinjauhetta
150g ( n.2 2/3dl) ruisjauhoja
125g ( n. 1½dl ) vehnäjauhoja

- Hiero pehmeä voi ja sokeri keskenään. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voisokeriseokseen. 
Jauhota leivinpöytä ja kaulin, ja kauli taikinasta ohut levy. Ota muotilla piparkakkuja, nosta lastan avulla leivinpaperin päälle uunipellille. Jos meinaa tarttua, jauhota myös lasta. Pistele piparkakkuihin reikiä. 
Paista keskitasolla 200 asteessa 5-8 minuuttia.







4 kommenttia:

  1. Kiva ohje, kun on käytetty ruista. Tulee varmasti hyvän makuisia.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli tosi hyvänmakuisia, tykkäsin paljon! Lidlissä oli hyvät ruisjauhot ja käytin niitä. Nämä kun malttaa kaulita ohuiksi niin näistä saa aivan ihania ja rapsakoita, sulaa suuhun. :)

      Poista
  2. Kivan kuuloisia pipareita! En ole ennen kuullutkaan näistä. Nämä ovat vissiin ihan makeita vaikka nimestä helposti luulisi kyseessä olevan suolaiset keksit :) Tälläisiä tarvisi kyllä kokeilla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ovat makeita. :) Mietiskelin että jos olisi taikinaan lisännyt valkosuklaarouhetta tai kuivattuja karpaloita mutta kun on niin murenevaa taikinaa niin en lähtenyt kokeilemaan. Ensi kerralla voisi toki kokeilla pieneen määrään että kuinka käyttäytyy. Ja sitä valkosuklaaraidoista kokeilen joku kerta myös.

      Ohje on muuten Pieni piparkakku-nimisestä kirjasta. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...