Kuusenkerkkäjuoma

Kun olin lapsi, eräässä kyläpaikassa jossa olin kesälomaani viettämässä elettiin sangen boheemisti ja se jos mikä oli aika jännää tälläisestä kerrostalossa kasvaneelta. Talon emäntä ojensi minulle eräs aamu ämpärin ja pyysi menemään metsälle poimimaan kuusenkerkkiä. En kysellyt sen enempiä ja painuin metsään. Olin todella ylpeä kun sain ämpärin aivan täyteen, ja vein sen emännälle joka keitti siitä mehua. Muistan sen maistuneen hieman sitruunaiselta ja raikkaalta, ja että join sitä monta lasillista. Oli alkukesä, vastapoimittuja kukkia maljakossa ja yksi talon useista kissoista sylissäni kehräämässä. Muistan miettineeni kuusenkerkkämehulasi kädessäni että tahtoisin aikuisena asua tässä talossa. 

Aina silloin tällöin tuo juoma on ollut mielessäni ja kun viime kesänä Habanerokitchen julkaisi juoman reseptin päätin keitellä siitä mehua minäkin! Mentiin poikien kanssa metsälle ja poimittiin kerkät. Luin epähuomiossa ohjeen aivan väärin ja liotin kerkät huoneenlämmössä. Heitin ne pois ja päätin poimia uuden satsin. Silloin olin vaan aika huonossa kunnossa ja se poimiminen jäi, ja jäi.. kunnes oli myöhäistä. Mutta tänä vuonna kun kevät vihdoin koitti, malttamattomana odottelin kerkkien kasvua. Kun ne alkoi näyttämään poimimiskelpoisilta painuimme kuopuksen kanssa takapihan metsälle ja poimittiin sangollinen kerkkiä. Kuopus sai pikkuämpärin ja voi sitä ylpeää katsetta kun hän oli poiminut sen aivan täyteen, ihan itse. 
 vinkki: käytä janojuomana kesällä, pakasta talven varalle, tee boolia, jääpaloja, mehujäätä, vie kyläänviemisiksi.. vaihtoehtoja löytyy. :)


Kuusenkerkkäjuoma
( 4 litraa )

2 litraa kuusenkerkkiä
4 litraa vettä 
1 sitruuna
25g sitruunahappoa
500g sokeria

- Poimi ja huuhtele kuusenkerkät. Laita isoon astiaan/kattilaan ja kaada päälle vettä 4 litraa. Lisää sitruunahappo ja lohkottu sitruuna. Anna olla jääkaapissa kaksi vuorokautta. 

- Siivilöi ja suodata vaikka suodatinpussin tai harsokankaan läpi. Neste saisi olla mahdollisimman kirkasta. 
Kiehauta kirkastettu neste ja lisää sokeri. Nostele kiehuessa lisääntynyt vaahto pois. Jäähdytä ja pullota. 
Juoma oli ihan niin hyvää kuin muistinkin, meillä piti myös lapset tästä. Juoma oli sitruunaista mutta kuusenkerkkienkin maku kyllä tulee esiin hyvin. 2 kommenttia:

 1. Minäkin keitin tänään muutaman litran tätä mehua. ( psst..huomasitko siitä mun kirjasta kuusenkerkkämehun ohjeen) On ehdottomasti yksi meidän lempijuomista! Hyvää juhannusta teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin, ihanalla kuvalla varustettu aukeama! Aion ottaa kirjasi kesämökillemmekin mukaan sillä tietäähän sen että pitää päästä leipomaan ja kokkailemaan. Olen ihan yllättynyt tuosta syreenin käytöstä, en ole tiennyt että se on syötävä kukka. Ja on sentäs yksi suosikeistani sekin! :)
   Hyvää juhannusta myös teidän perheelle!

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Mustikka-valkosuklaakakku

Juhlimme viikonloppuna 13-vuotiasta esikoistani. Kahvipöytään tuli kolme kakkua, yksi niistä oli tämä johon kokosin hyväksi havaittuja täyt...