Yksi käytetyimpiä reseptejäni on tämän piirakan. Ei ole mamman marjapiirakan voittanutta. Kun tahtoo tehdä jotain varmasti hyvää, päädyn tähän reseptiin. Monesti myös jogurtin jämät tai ylimääräinen kermaviilipurkki jääkaapissa saa leipomaan.
Marjoiksi käy mitkä tahansa marjat ja marjayhdistelmät, toki myös hedelmiä suosittelen käytettävän. Omenat ja mustikat toimii oikeinkin hyvin samassa piirakassa. En osaa sanoa montako eri versiota mamman marjapiirakasta olen vuosien aikana tehnyt, milloin sitä on maustettu kardemummalla, lisäilty pähkinää, kookosta, suklaan paloja mutta kyllä täytyy sanoa että tämä ohje ilman mitään kikkailuja, on se kaikkein parhain.
Mamman marjapiirakka
( 1 piirasvuoka )
1 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
1 dl sulanutta voita (100g)
1 dl piimää /maustamatonta jogurttia
4 dl mustikoita
4 dl kermaviiliä ( myös piimä/maustamaton jog. käy)
1 tl vaniljasokeria
2 munaa
½ dl sokeria
- Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Sulata voi, ota pois liedeltä ja lisää piimä kattilaan.
- Kaada kuivien aineiden joukkoon, ja lisää kananmuna. Sekoita tasaiseksi ja painele piirasvuokaan.
Voit käyttää vehnäjauhoja apuna jos taikina meinaa tarttua käsiin.
- Ripottele pohjan päälle mustikat.
- Sekoita täytteen ainekset keskenään ja kaada marjojen päälle vuokaan.
Paista 200 asteessa noin 30-35 minuuttia.
Onpa herkulliset kuvat! Just löysin jääkaapin uumenista täyden jugurttiämpärin, jossa päivämäärät juts paukkuu ja tuskailin, että mihin ihmeeseen upotan kilon jugurttia tyyliin tänään. No tähän nyt ainakin. :)
VastaaPoistaKiitos Veera! :) Isot määrät jogurttia saa hyvin just tälläisiin upotettua kun tekee isomman satsin. Jogurtti leivonnaisissa on todella hyvä!
PoistaIhanaa, juuri pähkäilin mihin käytän maustamattomia jogurttitönikän loppujani! Tämä resepti tuli kuin tilauksesta. Taidan laittaa miehen ja lapset metsään. Marjapiirakan voimalla varmasti noukkivat korin täyteen.
VastaaPoistaEi ole marjapiirakkapalkinnon voittanutta ;)
PoistaKuuluu myös minulla lempparipiirakoihin, vaikka huomasinkin ettei käyttämääni ohjetta löydy blogistani. Mustikka- ja punaherukka- ja puolukkaversiona tulee useinmiten tehtyä. jauhoiksi laitan aina osan grahamjauhoja.
VastaaPoistaPikaisesti etsimällä en löytänyt omastakaan blogistani tätä, vaikka todella usein tätä teen. Grahamjauholisällä tulee hyvä, joskus kanssa kokeilin kun niitä oli kuiva-ainekaapissa. :)
PoistaMäkin teen usein tällä tyylillä, ihan paras mustikkapiirakka! Viimeksi laitoin päälle valkosuklaata ja tein pohjan keksimurusta, sekin toimi hyvin ja toi vähän vaihtelua :)
VastaaPoistaHyvä idea tuo keksimuru, kokeilen! Ja valkosuklaa.. ah <3
PoistaKelpaisi yksi siipale tähän kahvikupin rinnalle. Nyt pitääkin syödä niin paljon kotimaista tuoretta mustikkaa kuin ikinä ehtii!
VastaaPoistaNiin pitäisi! Ei ne pakastamisen jälkeen ole samoja.. :)
PoistaMamman marjapiirakka on meilläkin ollut vuosia ja taas vuosia vakkariohjeena. Vähän samantapainen se on kuin teidänkin reseptinne.
VastaaPoistaMikäs on käyttäessä, kun kyseessä on selkeästi yksi herkullisimmista ohjeista... Meillä ihan samaa ohjetta käytetään kesän alussa myös raparperipiirakan tekoon. Toimii sekin.
Sepä se, tiedän aina että ainakaan tämä piiras ei jää syömättä kun tarjolle laittaa. Mutta tuo raparperiversio, sitä en olekaan koskaan tehnyt! Kiitti vinkistä :)
PoistaMinullakin monesti käy niin, että juuri se kermaviili- tai jogurttipurkin jämä saa leivontapuuhiin. Tämä piirakka onkin oikein monitoimipiirakka, kaikki marjat, omenat, raparperit taitaa siihen sopia. Tuo piimä pohjassa tuo varmasti kivan mehevyyden.
VastaaPoistaMonitoimipiirakka parhaimmillaan! Piimä on pohjiin tosi hyvä, monessa muussakin leivonnaisessa. Tykkään käyttää usein. :)
PoistaOon niin samaa mieltä, että tämä ohje ilman mitään kikkailuja, on se kaikista parhain! On yksi luottoresepteistä ja tällä ohjeella tulee mustikkapiirakkaa leivottua.
VastaaPoistaKun ohje on täydellinen, mitä sitä muuttelemaan. Tai toki joskus, mutta kyllä tulee usein palattua tähän alkuperäiseen kerta tietää että hyvä on! :)
PoistaVoi nam! Just söin tämän tyyppistä piirakkaa serkkuni luona ja mietin, että pitäisi tehdä itsekin. Toimiskohan tää kaurajogurtilla, hmm. Pitänee testata :)
VastaaPoistaEn ole kokeillut mutta kerrohan jos kokeilit että minkälaista tuli?
PoistaIhana, perinteinen resepti, nams!
VastaaPoistaPerinteiset on yleensä juuri niitä parhaita. :)
PoistaMamman marjapiirakka on ehkä parasta piirakkaa mitä voi tehdä.
VastaaPoistaSamaa mieltä! :)
PoistaKlassikot eivät synny tyhjästä, nam!
VastaaPoistaHapanmaitotuotteet saavat kyllä monet leipomukset lentämään astetta paremmalle levelille.
Ei synny ja totta, hapanmaitotuotteilla saa leipomuksista maukkaita. Niin suolaiset kuin makeatkin.
PoistaKlassikkopiiras, jolle nämä kauniit kuvat tekevät kyllä oikeutta! Tällaisella ohjeella olen tehnyt mustikkapiirakkaa niin pitkään kuin muistan. :)
VastaaPoistaAloin tässä kanssa miettimään koska olen ohjeen löytänytkään mutta en muista. Eli tosi kauan sitten :D
PoistaKiitos kauniista kommentista!
Totta, marjapiirakka kuuluu kesään, sitä on saatava vähintään (mieluiten useammin) kuin kerran kesässä :) ihanan mehevän näköistä tuo sinun piirakkasi!
VastaaPoistaKyllä, aina kun tuoreita marjoja alkaa tulemaan on piirakat mielessä :D
PoistaLaitoin muuten tähän piiraaseen tällä kertaa hippasen enemmän täytettä, mitä mehevämpi täyte sitä parempi!
Mä taas tykkään mainitsemastasi kardemummasta mustikan kaverina hurjasti, lisäisin sitä varmaan tähänkin klassikkoon :)
VastaaPoistaKardemumma ja mustikka on aivan täydellinen makupari (ja myös sitruuna on).
PoistaKakun välissä toimii oikein hyvin myös, ja yllättää syöjät joka kerta kun kardemumma yhdistetään yleensä aina siihen pullaan..
Oi miten ihanat kuvat! Kermaviilipiirakka on kyllä ihan parasta, oli siinä sitten marjaa kuin marjaa <3
VastaaPoistaKiitos Juulia! Totta, menee marjalla millä hyvänsä. Hyvää on. :)
PoistaKaapissa olisi mustikoita ja turkkilaista jogurttia...
VastaaPoistaOletko muuten ruokabloggaajien Hävikistä herkuksi -sivuston ylläpitäjä? Ellet, pyydä vaikka Jenniä lisäämään sinut. Näitä postauksia, joista saa ideoita vanhentumassa olevien ruokien käyttöön, kannattaa nostaa myös siellä.
En ole, kiitos vinkistä. Hyvin usein leivon nimenomaan hävikkimeiningillä.
PoistaPitääpä hihkaista Jennille.
Oi, piimää mustikkapiirakkaan. Kuulostaa ihanalta. Täytyy kokeilla välittömästi.
VastaaPoistaSuosittelen lämpimästi! =)
PoistaJoo, kardemumma ja sitruuna on myös täällä mustikoiden ihan parhaita kavereita. Tuo piiras näyttää kyllä niin jumalaisen nostalgiselta että eihän tuo voi olla kuin hyvää!
VastaaPoistaKyllä, hyvää oli ja itse söin lopulta tästä yli puolet. :D
PoistaMinunkin lempparipiiras ja just mustikoista tehtynä. Olitko eilen nummelan Cittarissa?
VastaaPoistat. Elli
Mustikoilla tulee ihanan suloinen maku, tykkään kanssa!
PoistaJoo olin, synttärileivontajuttuja hakemassa. :)
No leivontahyllyillä just sut näinkin, en ollut varma olitko se sinä :D
PoistaKivoja synttäreitä!
t. Elli
Olisit nykäissyt hihasta :D
PoistaKiitos. Tänään tehty urakalla kakkuja :)
Tällä tehdään meilläkin, mutta gluteenittomana ja creme fraichella. Hyvää!
VastaaPoistaCreme fraiche kuulostaa hyvältä, pitääpä muistaa kokeilla. :)
PoistaVau, pakko kuolata tuota piirakkaa, ja etenkin näitä kauniita kuvia! Aivan ihania.
VastaaPoista-Heidi
http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi
Kiitos Heidi :) Piirakka on kyllä hyvää, sitä taas viikonloppuna tein synttäripöytään. Olin varma että jää syömättä kakkujen varjossa mutta vielä mitä, melkein kaikki meni. :)
Poista