Viikonloppuna juhlimme esikoiseni 12-vuotissynttäreitä. Toivomuksena kakkuun oli suklaamoussea, niinkuin aina, ja päälle suklaata. Leivoin kuohkean ja ja suussasulavan (se oikeasti sulaa suuhun) kaakaoisen kakkupohjan ohratärkkelyksestä. Sen koostumus sopii mielestäni täydellisesti yhteen pehmeän suklaamoussen kanssa. Suosittelen leipomaan pohjan jo edellispäivänä ennen täyttöä valmiiksi ja suojaamaan se siksi aikaa muovikelmulla, jolloin pohja ehtii tiivistyä hieman ja on helpompi leikata.
Tällä kertaa olin hyvissä ajoin tarjottavien kanssa liikkeellä: täytin kakun jo torstaina jotta perjantaina olisi hyvin aikaa kuorruttaa ja koristella kakku. Lauantaina, juhla-aamuna sai sitten rauhassa puuhailla kahvikuppien ym muiden kanssa, ilman kakkustressiä.
Olin juuri kuvaamassa kakkua kynttilän kera, kun esikoinen tuli keittiöön ja henkäisi: "Mitäääh? Ihan sairaan magee!!" Voiko parempaa palautetta kakusta saada? :D
Suklaamoussekakku
( 26cm vuoka / n.25-30 hlö )
Pohja
7 kananmunaa ( 4dl )
3 dl sokeria
2.5 dl ohratärkkelystä
0.5 dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinajauhetta
1 tl vaniljasokeria
- Voitele ja jauhota 26cm irtopohjavuoka.
Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi munasokerivaahtoon.
Kaada kakkuvuokaan ja paista uunin alatasolla
175 asteessa n. 45-50 minuuttia
tai kiertoilmalla 160 asteessa n. 45-50 minuuttia
(ajat uunikohtaisia!!)
Tee tikkutesti, jos taikinaa ei jää tikkuun on kakku kypsä. Anna pohjan levätä vuoassaan noin 5 minuuttia jonka jälkeen kumoa se leivinpaperille.
Anna jäähtyä täysin, päällystä muovikelmulla ja säilytä huoneenlämmössä.
***
Suklaamousse
450g maustamatonta tuorejuustoa
1.5 - 2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 kananmunan keltuaista
300g Brunbergin tummaa suklaata
150g Fazerin sinistä
6 dl kuohukermaa
- Sulata suklaat vesihauteessa.
- Sekoita tuorejuusto, sokerit ja keltuaiset keskenään. Vaahdota kerma löysähköksi vaahdoksi.
- Lisää sula suklaa tuorejuustoseokseen samalla vatkaten. Kääntele lopuksi kermavaahto nuolijalla nostellen kunnes seos on tasainen.
Kostutus: Vaniljamaito ( puolet ja puolet maitoa ja vettä, 1 rkl vaniljasokeria )
Vuoraa irtopohjavuoka muovikelmulla. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan ja aseta päälle jäävä pala vuokaan, kostuta. Lisää puolet moussesta, lisää keskimmäinen pohjapala ja kostuta. Lisää loput moussesta ja viimeinen kakkupohjapala. Kostuta ja päällystä muovikelmulla.
Anna hyytyä jääkaapissä yön yli.
Seuraavana päivänä aseta kakkulautanen vuoan päälle ja kumoa kakku. Valmista suklaaganache.
***
Suklaaganache
120g Brunbergin tummaa suklaata
120g kuohukermaa
- Rouhi suklaa pieneksi. Kuumenna (ÄLÄ keitä) kerma ja kaada suklaarouheen päälle.
Sekoittele nuolijalla varovasti kunnes seos on suklaakastikemaista. Älä vatkaa ettei tule ilmakuplia.
Kaada tai lusikoi suklaaganache kakun päälle.
Koristele suklaalla ja suklaakoristeilla.
Mikä kakku, tai kakuntäyte on teidän perheessä ylin suosikki vai mennäänkö joka kerta eri kakulla?
On kyllä sairaan makee! Pidän tuosta tummasta ulkonäöstä!
VastaaPoistaKiitos Sari! Pidän kanssa, hetken mietin jotain väripilkuksi mutta jätin pois. :)
PoistaTäydellinen tuollaisena. Tuo kakku näyttää niin ihanan kuohkealta, samoin täyte. Tekisi mieli tehdä.
PoistaOhratärkkelyksestä tulee tosi kuohkea kakkupohja, juuri sellainen kuin unelmatortuissa on. Eli i-ha-na :D Mousse on pehmeä myös, jos kerroskakkuihin käyttää niin suosittelen laittaan tummaa suklaata lisää jämäköittämään. Suosittelen koklaan tätä! ;)
PoistaOnpas ihanan herkullisen näköinen suklaapommi täälläkin! Varmasti älyttömän herkullista! ;D Onnea 12-vuotiaalle! :)
VastaaPoistaOli kyllä herkullista, nyt hetken tauko suklaaherkuista :D
PoistaKiitos onnitteluista! <3
Upee kakku! Ihan mahtava koristelu! Tälläistä kakkua en ole tehnytkään. Suklaamoussekakkua kyllä, mutta keksipohjalla. Laitetaan tämä resepti muistiin! :)
VastaaPoistaKiitos paljon! Suosittelen kokeilemaan jos pitää överisuklaisesta kakusta :D
PoistaAivan huikeen näköinen kakku! Onnea synttärisankarille näin jälkikäteen :)
VastaaPoistaKiitos Peggy <3
PoistaHerranjestas mikä kakku! täällä loksahti suu auki ihastuksesta, kakku minun makuuni, mitä enemmän suklaata, sitä parempi :)
VastaaPoistaSamaa mieltä! ;) Kiitos Anne!
PoistaLasten vilpitön ihastelu on kyllä ihan parasta! Meillä mennään aina sen mukaan, kenen synttäreitä vietetään. Esikoiselle suklaata, keskimmäiselle marjoja ja kuopukselle molempia ;-) Kullekin lemppariensa mukaan.
VastaaPoistaSe on, aitoa ja suoraa. Meillä kanssa kuopus rakastaa marjoja, hänen synttäreilleen tehdään joka kerta myös marjakakku. Hän tyytyisi varmasti kupilliseen marjoja ja kermavaahtoakin :D
Poistavoi luoja, mikä kaunotar! tuon on täytynyt olla hyvää!
VastaaPoistaKiitos Erja, ja se oli! Kyllä sitä sitten tuli syötyäkin, ihan huokaisi helpotuksesta kun kakku vihdoin loppui ;)
PoistaMun piti aloittaa herkuton elo, mutta aivan mahdoton tehtävä kun tällaisia kakkuja ilmestyy näkökenttään. Näyttää ihan mielettömältä! Itse en meinaa ikinä onnistua noiden huolettoman täydellisten ganache-valutusten kanssa.
VastaaPoistaKiitos Riikka. Mulla alkaa kanssa lähes joka kuukausi herkuton mutta aika heikkoa on ollut onnistumisen kanssa :D
PoistaEi tämä munkaan ganache valunut niin miten olin ajatellut, suklaa on aika haastava raaka-aine. (paitsi levyn muodossa)
No on kyllä sairaan magee ja tyylikäs koristelu! Ja epäilemättä ei kuitenkaan vain päältä kaunis! :)
VastaaPoistaKiitos Helinä! :)
PoistaMeillä miesten herkkua on suklaakakku ja mitä överempi, sen parempi joten tätä voisi testata!
VastaaPoistaJos tykkää överisuklaisesta niin tämähän on silloin enemmän kuin mieleen :D
PoistaWau, kelpaisi mullekin synttäreiksi, tai no milloin vaan :) Onnea sankarille! Todella tyylikäs kaakku.
VastaaPoistaSuklaa kelpaa aina.. ;) Kiitos Juulia.
PoistaVOI KÄÄK. Ihan mieletön kakku! Ihanat nuo päällä olevat lastumaiset vuoret.
VastaaPoistaKiitos Hannele. Vuoret olivatkin kakun suosituin ja halutuin kohde lapsivieraiden keskuudessa, jostakin syystä =D
PoistaKadehdin aina teitä taitavia kakuntekijöitä kun saatte näin kauniita aikaiseksi.
VastaaPoistaKiitos Veera R! :)
Poistamihin tulee tuo fazerin sininen? on aineluettelossa mutta ei mainintaa sulatetaanko ja milloin lis. kakkuun
VastaaPoistaFazerin sininen sulatetaan tumman suklaan kanssa, olin epähuomiossa kirjoittanut vain tummasta suklaasta mutta nyt virhe korjattu.
PoistaKiitos tarkkaavaisuudesta! :)
Ihanan kuuloinen ohje! Oletko tehnyt kakkua ikinä gluteenittomana? Mietin onnistuisiko vain ohratärkkelyksen gluteenittomiin jauhoihin vaihtamalla..
VastaaPoistaTämä on suosituin kakkuni jota en voi kuin suositella muillekin. :)
PoistaOlen tehnyt gluteenittomana ihan vain käyttämällä perunajauhoja ohratärkkelyksen sijaan, pohjasta tulee ihanan pehmeä ja suussasulava niillä(kin) ja sopii täydellisesti suklaamoussen kanssa.
Kostutuksen kanssa kantsii olla varovainen ettei tule ylikostutettua.
Pohja kannattaa paistaa päivää, kahtakin ennen voi, ennen kuin täyttää niin ehtii tiivistyä ja on helpompi leikata. :)
Wow! Oli tosi helpo tehdä.. ja paras mousse kakku ever... vierat ihastuivat.
VastaaPoistaIhanaa kuulla että tykkäsit(te), tämä on kyllä meilläkin hitti joka kerta! :)
PoistaHyvä resepti. Kakkumassan ja moussen määrä on niin iso tässä reseptissä, että se riittäisi kahteen 26cm halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan. Ganachen määrä on sopiva. Itse lisäsin vielä tujauksen rommia täytteeseen.
VastaaPoista